Petak, 29. ožujka 2024

Weather icon

Vrijeme danas

21 C°

Lišanski turizam podno Mačkova kamena

Autor:

02.09.2009. 22:00
Lišanski turizam podno Mačkova kamena

Foto: Ivan JAMIČIĆ



Na našem i skradinskom području uredilo bi se osamdeset kilometara biciklističkih staza. Projektom je obuhvaćena obnova utvrde na Mačkovu kamenu iznad Ostrovice, gdje će se izgraditi i vidikovac, a u Lišanima Ostrovičkim bila bi zavičajna kuća u sklopu koje bi se nalazila suvenirnica i info punkt, kaže Ivana Dević, načelnica Općine Lišane Ostrovičke


Općina Lišane Ostrovičke i Turistička zajednica grada Skradina prijavili su na natječaj IPA III. projekt razvoja turističke infrastrukture i ruralnog turizma na svom području vrijedan oko 800.000 eura.
Općina Lišane i TZ Starigrad participirale bi u projektu s dvadeset posto sredstava, a ostatak su bespovratna sredstva iz europskih fondova.
– Na našem i skradinskom području uredilo bi se osamdeset kilometara biciklističkih staza. Projektom je obuhvaćena obnova utvrde na Mačkovu kamenu iznad Ostrovice gdje će se izgraditi i vidikovac, a u Lišanima Ostrovičkim bila bi zavičajna kuća u sklopu koje bi se nalazila suvenirnica i info punkt, kaže načelnica Općine Lišane Ostrovičke Ivana Dević.
– Lišane idu prema svemu gdje se mogu razvijati. Mi u 21. stoljeću nemamo vodovoda i nikakav ozbiljan gospodarski razvoj tipa izgradnje nekih tvornica ne dolazi u obzir dok ne dobijemo vodu.
Osim u turizmu, ova Općina vidi svoju šansu i u poljoprivredi. U tijeku je prikupljanje dokumentacije za raspisivanje javnog natječaja za poljoprivredno zemljište Bara, površine 300 hektara. Na natječaj će se prijaviti lokalna poljoprivredna zajednica koja trenutačno broji sedamdeset i pet zadrugara.
Strategija razvoja ovog dijela Zadarske županije koju je pokrenula Ivana Dević je jasna. Lokalno stanovništvo obrađivalo bi polje ispred kuća za svoj račun, a ne bi bili najamnici drugima. Hoće li lišanska poljoprivredna zadruga dobiti na natječaju ne zna se, ali su spremni za njega. Paralelno s tim razvijao bi se turizam kao dodatna aktivnost i mogućnost da se osigura plasman poljoprivrednih proizvoda.
Na turističkom, osobito kulturno-povijesnom planu, ovaj prostor ima puno za ponuditi. Najstariji dalmatinski grb pronađen je u Ostrovici. Ostrovica je bila i važna obrambena utvrda za vrijeme turskih ratova. Na tom lokalitetu osamdesetih godina počela su arheološka istraživanja koja su prekinuta zbog rata, ali sada stižu najave kako će se nastaviti.


 KREĆU RADOVI NA BRAŠTINI




Potpisali smo ugovor s Ministarstvom mora, prometa i infrastrukture vrijedan oko 3,6 milijuna kuna za realizaciju poslovnog objekta Braštine. Tu će se nalaziti općinske prostorije, ambulanta, pošta i kafići te ćemo zaposliti dvadeset ljudi.
– Ugovor je potpisan 16. srpnja. Sad čekamo da ministarstvo raspiše javni natječaj nakon čega slijede radovi. Očekujemo raspisivanje natječaja sada na jesen, kaže Ivana Dević.


 ZAKAZALA DRŽAVA


Lišane Ostrovičke često se spominje kao jedna od 150 općina u Hrvatskoj koju bi trebalo ugasiti, a kao jedan od argumenata navodi se nerazvijenost prostora.
– Mi nemamo vodovod, a tome nisam kriva ni ja ni moji prethodnici. Zna se čiji je to problem. Nama ni obnova još nije završena. Hrvatska država je zakazala na nekim stvarima i sada je vrlo neozbiljno prozivati nas da nismo razvijeni i zbog toga nas ukinuti, komentira Ivana Dević.