Petak, 29. ožujka 2024

Weather icon

Vrijeme danas

12 C°

Ulica Petra Skoka čekat će još tri godine

Autor: Siniša Klarica

02.09.2009. 22:00
Ulica Petra Skoka čekat će još tri godine

Foto: Siniša KLARICA



Izgradnja novog naselja sa socijalnim, POS-ovim i stanovima za potrebe MORH-a, još nije krenula. Grad Zadar preuzeo je obvezu rješavanja infrastrukture. Tek je predan zahtjev za potvrdu glavnog projekta za infrastrukturu na dvije glavne pristupne prometnice, Krste Odaka i Frana Kršinića, kaže Segarić
Unatoč recesiji i aktualnoj besparici, svi predviđeni komunalni projekti Grada Zadra ipak ne staju. U posljednje vrijeme, istina, manje se vide bageri i ostali radni strojevi, ali pripremne aktivnosti u punom su zamahu. O njima, kao svojevrsnoj raščlambi gradskih projekata, govori novi gradski pročelnik za graditeljstvo Matko Segarić koji je, doduše, tek prije 15-ak dana stupio na dužnost.
– Zapravo možemo govoriti o tri vrste većih komunalnih projekata. Jedna se odnosi na probijanje gradskih transverzala gdje se istovremeno radi na uređenju odvodnje i druge infrastrukture. Druga i treća su veliki projekt Crvene kuće te Gospodarska zona Crno, rekao je Matko Segarić. Segarić dodaje da je uz Polikliniku i luku Gaženica, Gospodarska zona Crno jedan od najvećih projekata. U domeni graditeljstva trenutačno se projetira cesta Babind Dub – Crno tj. spoj od Gospodarsje zone Crno na tzv. Kalmetinu. Uskoro kreće i rješavanje imovinsko-pravnih odonosa na toj trasi. Kapitalni komunalni projekt koji ne staje jest izgradnja kolektora Smiljevac. Sama realizacija, dodaje Segarić, podijeljena je u tri faze.
– Do kraja godine očekujemo ishođenje lokacijske dozvole za kompletnu trasu od uređaja Ričine pa sve do Novog Bokanjca. Kolektorom Smiljevac riješava se pitanje odvodnje viših gradskih zona, a nakon izrade projekta i dokumentacije kreće se u ishođenje potvrde glavnog projekta (bivše građevinske dozvole) za 3. fazu koja će se najprije početi graditi. Radovi će najprije početi na dionici od Ulice Nikole Tesle do semafora na križanju za Bokanjac. Nažalost, ove godine se neće početi s radovima. Ipak, prema odredbama kredita Svjetske banke, projekt se mora završiti u četiri godine, objasnio je gradski pročelnik za graditeljstvo.
Matko Segarić dodaje kako se poznata zadarska Ulica Petra Skoka, koja se nalazi na trasi kolektora Smiljevac, neće urediti još najmanje tri godine. U toliko vremena, Grad je sebi u zadaću dao riješiti imovinsko-pravne odonose od Puta Murvice do uređaja za pročišćavanje Ričine. Ulica je to od koje i najmanja kišica napravi umjetno jezero, pa će Grad pokušati pronaći rješenje za ovo neizdrživo stanje za mještane novog naselja na Smiljevcu. Na spomenutu trasu koja prva ide u gradnju, nadovezuje se rekonstrukcija ceste od križanja Nikole Tesle i Benka Benković na Put Bokanjca te daljnji proboj na Put Nina. Križanje Benkovićeve i Tesline. Prema policijskim statistikama, to je najopasnije prometno mjesto u Zadru. Uskoro na ovoj trasi započinje rješavanje imovinsko-pravnih odonosa čime bi se u konačnici dobila prva transverzala na području grada.
Druga transverzala bila bi tzv. proboj Bihaćke ulice na ili spoj Splitske ulice i budućeg rotora Merkator-Interspar. Ovdje je preduvjet izmjena i dopuna starog PUP-a Bili brig, a javna rasprava na tu temu je zakazana za 7. rujna. U tom će području biti riješen problem i nove parcele za obitelj Visković. Ove godine, trebao bi započeti proboj od Bihaćke ulice do Ulice Blajburških žrtava. Također, ove godine je moguć i početak izgradnje odvodnje od Puta Dikla do Brodarice. Kreće i projektiranje prometnice od križanja Štrosmajerove i Jelačićeve kod Raiffeisen banke pa sve do zgrada TIZ-a.
Izgradnja novog naselja sa socijalnim, POS-ovim i stanovima za potrebe MORH-a još nije krenula. Grad Zadar preuzeo je obvezu rješavanja infrastrukture. Tek je predan zahtjev za potvrdu glavnog projekta za infrastrukturu na dvije glavne pristupne prometnice, Krste Odaka i Frana Kršinića. Unutar samog kompleksa, kaže Segarić, infrastruktura se ove godine neće početi graditi, pa se stoga ne mogu ni davati prognoze o završetku izgradnje cijelog naselja. Razlog tome dijelom je u činjenici da pravila igre, čitaj gradnje, unutar naselja, osim Grada Zadra, uređuje i APN i MORH.