Četvrtak, 28. ožujka 2024

Weather icon

Vrijeme danas

16 C°

Za udruge i KUD-ove 1800 metara četvornih prostora

Autor:

02.09.2009. 22:00
Za udruge i KUD-ove 1800 metara četvornih prostora

Foto: Adam VIDAS



U Domu kulture će biti smješteno više udruga i društava, a prvenstveno se to odnosi na Radio Benkovac, redakciju Benkovačkog lista, Klub mladih, Savjete mladih Grada Benkovca, Glazbenu i plesnu školu, kulturno umjetnička društva, klape, dramske skupine te različite udruge koje njeguju i promiču kulturne aktivnosti, rekao je gradonačelnik Benkovca Željko Katuša
Gradonačelnik Grada Benkovca Željko Katuša i Stalni predstavnik UNDP-a u Hrvatskoj Yuri Afanasiev potpisali su danas sporazum o zajedničkom financiranju izrade projektne dokumentacije za uređenje budućeg Doma kulture, nekadašnjeg Doma HV-a. Realizacijom sporazuma osigurat će se projektna dokumentacija u vrijednosti od 280.00 kuna, za koju UNDP osigurava 150.000 kuna, a Grad Benkovac ostatak. Izrada projektne dokumentacije je preduvjet da se projekt obnove Doma kulture površine 1800 metara četvornih nominira prema predpristupnim ili strukturnim fondovima EU nakon pristupanja Hrvatske.
– Ovaj projekt predstavlja prvu fazu, nužnu za ostvarenje konačnog cilja, a to je uređenje Doma kulture u kojem će biti smješteno više udruga i društava, a prvenstveno se to odnosi na Radio Benkovac, redakciju Benkovačkog lista, Klub mladih, Savjete mladih Grada Benkovca, Glazbenu i plesnu školu, kulturno umjetnička društva, klape, dramske skupine te različite udruge koje njeguju i promiču kulturne aktivnosti, rekao je gradonačelnik Benkovca Željko Katuša te dodao kako je obnova Doma višegodišnji projekt.
– Ovaj projekt je primjer kako bi trebala funkcionirati suradnja između međunarodnih organizacija i lokalnih zajednica. Ovdje je zanimljivo što se radi o nekadašnjem vojnom objektu. Diljem Hrvatske postoji ih stotinjak vrlo sličnih ovome koje se mogu prenamijeniti za civilne potrebe, a time i omogućiti stvaranje novih radnih mjesta, rekao je Stalni predstavnik UNDP-a u Hrvatskoj Yuri Afanasiev.
U protekle tri godine na benkovačkom području Grad i UNDP zajednički su financirali provedbu niza projekta na području infrastrukture, poljoprivrede i socijalnih programa u ukupnoj vrijednosti od 1,3 milijuna kuna.


 OD VOJNOG DOMA DO KULTURE


Izgradnja Doma kulture u Benkovcu počela je 1934. godine, a završena je 1952. Prvotna ideja je bila da se zgrada koristi za Društveni dom. Po završetku radova dom preuzima nekadašnja JNA i koristi ga do početka Domovinskog rata. Od 1995. do 2007. godine zgradu je koristila Hrvatska vojska, a odlukom Vlade RH vraćena je u vlasništvo Grada Benkovca.