Četvrtak, 25. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

15 C°

Iškim učenicima dodijeljen “Mediteran”

02.09.2010. 22:00
Iškim učenicima dodijeljen “Mediteran”


Učenicima iz Veloga Iža koji srednju školu polaze u Zadru omogućeno je da se svakodnevno s poslijepodnevne nastave kući vraćaju brzim brodom ‘Mediteran’ riječke Jadrolinije koji plovi na državnoj brzobrodskoj liniji 9406 Zadar-Sali-Zaglav.
Upravno vijeće Agencije za obalni linijski pomorski promet, je na telefonskoj sjednici održanoj u petak 3. rujna 2010. ocijenilo da su ispunjeni uvjeti da se prihvate zahtjevi roditelja, učenika i Mjesnoga odbora Veli Iž kako bi se srednjoškolcima omogućio život na otoku, a školovanje na kopnu kako je to bilo i u prošloj školskoj godini. Prvo putovanje bit će u ponedjeljak 6. rujna 2010. godine.
Upravno vijeće je dalo i suglasnost na izmijenjeni plovidbeni red na liniji 9406 koji će vrijediti do 31. prosinca 2010. godine. Takvoj Odluci Upravnoga vijeća prethodio je dogovor u HGK Županijskoj komori Zadar gdje je, sukladno članku 53. Zakona o prijevozu u linijskom i povremenom obalnom pomorskom prometu, proveden postupak usuglašavanja plovidbenoga reda na liniji 9406.
Pri tome se moralo uvažiti novonastale okolnosti, jer je tvrtka Plovput iz Splita službeno izvijestila da će se od ponedjeljka 20. rujna 2010. godine nastaviti radovi na produbljivanju plovnoga puta u prolazu Mali Ždrelac između otoka Ugljana i Pašmana, te će plovidba u cijelosti biti obustavljena do konca godine.
Zato je odlučeno da će u razdoblju od 6. rujna do 19. rujna brod ‘Mediteran’ na trećem putovanju s isplovljavanjem iz Zadra u 20 sati, nakon pristajanja u lukama Sali i Zaglav, produljiti plovidbu do Veloga Iža i iskrcati učenike. Od 20. rujna pa do kraja 2010. brzi brod će ploviti kroz prolaz Veliki Ždrelac, dakle uz sami otok Iž, pa će učenici koji se vraćaju s nastave u Zadru putovati jednako kao i u cijeloj prošloj školskoj godini.