Petak, 19. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

14 C°

Plin na Babindub stiže u proljeće

02.09.2010. 22:00
Plin na Babindub stiže u proljeće


Grad Zadar je naručio idejni projekt prelaska na plin svih gradskih institucija i objekata. Uz plin, neki od gradskih objekata, poput zatvorenog plivališta na Višnjiku, koristit će i solarne panele za zagrijavanje vode
Plinacro je priopćio da je plinovod Benkovac – Zadar DM 300/75 praktički gotov. Cijevi su stigle do Mjerno regulacijske stanice Zadar na Babindubu. Za uraditi ostao je još jedan dio posla, ali kako kaže Neda Erdeljac iz Ureda za odnose s javnošću Plinacroa, ovaj odvojak magistralnog plinovoda bit će gotov do 29. studenog. Međutim, tim plinovodom još neće poteći plin jer se čeka završetak izgradnje magistralnog plinovoda od Bosiljeva do Dugopolja.
Za zadarski kraj bitan je prelazak magistralnog plinovoda preko Velebita, iako će plin odvojkom do stanice u Babindubu poteći tek u proljeće sljedeće godine. Kao što je otprije poznato, prema koncesijskom ugovoru, tvrtka EVN – Croatia „vuče” plin od Babinduba do potrošača u Zadru i ostalim dijelovima županije.
EVN će od MRS Zadar razviti 300 kilometara dugu mrežu visokotlačnih, srednjetlačnih i niskotlačnih plinovoda do krajnjih potrošača. Također će biti izgrađeno sedam mjernoregulacijskih mjesta i stanica za odoriranje, koja plinu dodaje karakterističan miris koji se osjeća ako negdje instalacija „propušta”. U Gradu Zadru puno očekuju od plinofikacije, a prvi veći projekt gdje očekuju uključenje EVN-Croatie kao koncesionara jest izgradnja tzv. Centralnog kolektora visokih zona koji bi se trebao protezati od Bokanjca do prečistača u Ričinama. Dakle, kada Plinacro završi svoj posao do Babinduba, trebala bi početi i izgradnja kolektora.
Točnije, rekao nam je zamjenik zadarskog gradonačelnika Darko Kasap, od EVN Croatie se očekuje da tom trasom provuče svoj visokotlačni plinovod. Također, Grad Zadar je naručio idejni projekt prelaska na plin svih gradskih institucija i objekata. Uz plin, neki od gradskih objekata, poput zatvorenog plivališta na Višnjiku, koristit će i solarne panele za zagrijavanje vode. Za taj projekt Grad Zadar očekuje sredstva od Fonda za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost. Drugi veliki projekt plinofikacije jest Gospodarska zona Crno, tj. prelazak na plin svih objekta od Jadranske magistrale ili Državne ceste br. 8, trgovinskog centra Supernova pa sve do Gospodarske zone Crno.
Grad Zadar neće subvencionirati ili pomagati priključivanje velikih zgrada ili privatnih potrošača, jer to je stvar EVN Croatije i njezinih komitenata. Bit će vrlo zanimljivo vidjeti kao će EVN privući svoje klijente, primjerice, na zadarskom Poluotoku ili u zgradama koje nemaju instalacije centralnog grijanja.
– Sretni smo što je u tijeku plinofikacija našeg grada. Namjeravamo je podržati instrumentima koji su u našoj nadležnosti kao, primjerice, prelazak cijelog sustava Garad Zadra na plin koji nije samo jeftiniji energent od naftnih derivata, nego i ekološki porihvatljivije gorivo. Plinofikaciju namjeravamo podržati i gradskom regulativom, ali očekujemo da već sljedeće godine plinovod u Zadru bude u funkciji, rekao je zamjenik zadarskog gradonačelnika Darko Kasap.