Subota, 20. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

10 C°

Država zakasnila s legalizacijom štala

02.09.2011. 22:00
Država zakasnila s legalizacijom štala


Nema šanse da legaliziram staju. Što ću je legalizirati kada se rješavam krava. Sve ide nizbrdo. Prije smo za litru mlijeka prve klase dobivali preko 4,5 kune, a koncentrirana stočna hranu bila je dvije kune. Danas za litru mlijeka dobijemo 2,5 kune po litri, a troškovi su išli dvostruko gore, kaže Joso Maričić iz Bulića


Država prekasno  kreće u spašavanje malih mliječnih farma krava do trideset grla na način  da farmerima olakša njihovu legalizacijom, komentar  je malih mljekara Zadarske  županije na najnovije najave kako će im se omogućiti  besplatna legalizacija njihovih staja. Priča zvuči lijepo –  legalizacijom objekata mljekari će se konačno moći boriti za novac iz predpristupnih fondova, ojačati svoju  proizvodnju i biti konkurentniji na tržištu.
Pomoć države i JLS-a
Ministar poljoprivrede  Petar Čobanković kaže kako  će država učiniti sve da smanji troškove legalizacije farmerima.
 – Mi smo čak spremni malim farmerima s farmama do  trideset uvjetnih grla sufinancirati dio troškova legalizacije. Ovdje se, međutim,  postavlja pitanje komunalne naknade koja nije u našoj  nadležnosti, nego je isključivo pitanje jedinice lokalne samouprave. Po meni  je logično da ako država ide  u pravcu da se odrekne dijela svojih prihoda od legalizacije, onda bi lokalna  samouprava, gdje su ti poljoprivrednica, trebala biti  spremna na odricanje. Legalizacijom objekata stvaraju se pretpostavke za njihov  rast, razvoj, nova zaposlenja, razvoj tog prostora. U  konačnici najviše dobije lokalna samouprava. Uvjeren  sam da će većina jedinica  lokalne samouprave ići u  pravcu značajnog smanjenja komunalne naknade.
Pročelnik Upravnog odjela za gospodarstvo i društvene djelatnosti Grada Benkovca Željko Katuša kaže  kako je Gradu Benkovcu komunalna naknada koju naplaćuje Grad Benkovac jedna od najnižih u Hrvatskoj  pa tako da ona ne bi trebala  predstavljati problem malim  farmerima pri legalizaciji.
– Bez obzira na nisku komunalnu naknadu mi smo  otvoreni za razgovor i  spremni smo pomoći našim  poljoprivrednicima u  rješavanju njihovih problema, naravno u okviru naših  mogućnosti, kaže Katuša.
Druga strane medalje
Sve zvuči lijepo, ali situacija na terenu je bitno  drugačija. Malim farmerima  ne pada na pamet da uđu u  nove troškove legalizacijom  farmi, već prije razmišljaju  kako da se riješe cijelog stada. Jedan od njih jest i Joso  Maričić iz Bulića, otac četvero djece. On je u posao  krenuo već 1996. godine.  Na vrhuncu njegova farma  je brojala trideset grla.  Proizvodilo se do 100.000  litara mlijeka godišnje. Sada  ima dvadesetak krava, mlijeko se ne prodaje već sir ili  se njime hrane svinje. Joso,  supruga i djeca puno su  uložili u posao s kravama,  proizvodnju mlijeka i sada,  nažalost, razmišljaju kako  se izvući iz svega sa što manje gubitaka. Teško je slušati  Josu koju kaže kako telići  idu na klanje, umjesto da ih  ostavi kako bi u budućnosti  povećao stado. Njegovu farmu posjetio je i ministar  Čobanković. Rekao mu je da  riješi papire i krene u veću  proizvodnju. Maričić danas  kaže kako je prava sreća što  su u Gradu Benkovcu bili  spori pa danas barem nema  kredit na glavi koji je planirao dignuti.
– Od prije dvije godine  kada je država uvela parametre za određivanje cijene  mlijeka sve je krenulo nizbrdo. Do tada ovo je bio  posao od kojeg se moglo lijepo zaraditi. Bilo je dosta  posla, ali je ostajalo nešto.  Sada posla ima, a ne ostaje  ništa. Pale su otkupne cijene  mlijeka, a troškovi su išli  gore, priča Joso Maričić.
Stara je to priča koja pogađa sve male poljoprivrednike, ali ovo što se dogodilo u mljekarstvu je šokantno.
– Nema šanse da legaliziram staju. Što ću je legalizirati kada se rješavam  krava. Sve ide nizbrdo. Prije  smo za litru mlijeka dobivali  preko 4,5 kune, a koncentrirana stočna hranu bila je  dvije kune. Gligora na Pagu  nam je plaćao 3,34 kune, jer  smo bili u ekstra klasi. Na to  je išla državna premija od  1,30 kuna, kaže Maričić i  nastavlja:
– Danas je otkupna cijena  pala na 1,90 kuna. Na ovu  otkupnu cijenu kada se doda premija od šezdeset lipa,  ako je mlijeko u prvoj klasi  dobije 2,5 kune po litri. S  druge strane koncentrat  stočne hrane je četiri kune.
Maričić i drugi proizvođači tvrde da pojedini otkupljivači i prerađivači mlijeko nabavljaju čak iz  Mađarske i Slovenije po  1,50 kunu za litru!
Joso Maričić ustrajan je u  svojoj namjeri da odustane  od mljekarstva. Kaže kako  će se u budućnosti baviti  uzgojem svinja, za koje kaže  da je isplativije.