Daljnji planovi ovise o investicijama. Idemo na proizvodnju od 2.000 tona, što ćemo uglavnom plasirati na svjetskom tržištu. Mi u Hrvatskoj uz najbolji mogući marketing možemo prodati 200 tona ribe. Cijeli je projekt, dakle, zasnovan na velikim svjetskim prerađivačima i trgovcima ribom, kao što je japanski Mitsubishi s kojima smo već ostvarili kontakte. Izuzetno su zadovoljni kakvoćom i razmišljaju o formiranju novog branda, za plasman naše jadranske pastrve, kaže direktor Duško Pilja
Ribljim vrstama koje se uzgajaju u Jadranskome moru odnedavno valja pribrojiti i pastrvu. Pokazao je to projekt tvrtke “Jadran riba” u Lukovom Šugarju gdje se uspjelo u uzgoju ove ribe u toplom moru visokog saliniteta, što je jedinstveno postignuće u svjetskim razmjerima, jer se ovu ribu dosad uspjelo uzgojiti jedino u hladnim morima Norveške, Škotske i Čilea. O tehnologiji uzgoja više nam je kazao voditelj uzgajališta Danijel Kanski:
– Testirali smo izvedivost ideje uzgoja pastrve u Jadranu i došli do odličnih rezultata. Postoje, doduše, i neka uska grla u proizvodnji, kao što su visoka temperatura i visoki salinitet koje pastrva teško podnosi. Zato je u našem planu bilo da stavimo ribu u duboke kaveze gdje je uzgoj preko ljeta optimalan. Ribe su tako ne samo preživjele ljeto, nego je i rasla, dobila na težini i prosječni primjerak sad ima oko dva kilograma. Od travnja lani kad je imala sto grama, kaže Kanski i nastavlja:
Pastrva od 6 kg
– Mi smo s manjim izlovima počeli lani u prosincu kada smo testirali pogodnosti ribe za preradu u Adriji. Trenutačni cilj je uzgoj ribe do šest kilograma za inozemna tržišta s naglaskom na Japan. Na osnovi dosadašnjeg iskazanog interesa stranog tržišta plasman ukupne proizvodnje od 2.000 tona je zajamčen, prije svega zbog kvalitete i jedinstvenosti proizvoda. Naravno da za plasman ribe za ta tržišta trebamo ispuniti vrlo stroge kriterije u dijelu prerade, istaknuo je Kanski.
Trenutačne temperature mora od 27 stupnjeva predstavljaju dodatni izazov s kojim se uspješno borimo. Cilj je izbjeći stresne situacije za ribu, a ujedno osigurati dovoljne količine ribe potrebne za domaće tržište tjekom turističke sezone. Iskustvo stečeno tijekom ovog ljeta nam govori o velikom interesu ugostitelja za naš proizvod – kazao je Kanski.
Osobito gosti iz Njemačke, Austrije i zapada Europe traže ovaj proizvod na koji su već navikli kao redovitu ponudu u svojim zemljama gdje je veoma tražen i cijenjen.
Nakon izlova, riba se šokira ledom, to je standardni postupak s kojim riba najmanje gubi na kvaliteti. Potom se dovodi do distributivnog centra u Adriju kamionom hladnjačom. Zanimljivo je napomenuti da ledom šokirane pastrve ne ugibaju, nego hiberniraju oko sat vremena. U Zadru se riba slaže u kašete, sortira i distribuira na tržište. Zasad se riba prodaje cijela, no u planu je čišćenje, filetiranje, dimljenje… Ovaj se proizvod može oplemeniti na puno načina, vjeruju u “Jadran ribi”.
Aktivirati slatkovodna uzgajališta
– Ovo je riba koju se može uvesti u akvakulturu Jadrana i cijelog Mediterana. Ovo nije prilika samo za ‘Jadran ribu’, nego je ujedno prilika i da se aktiviraju slatkovodna uzgajališta diljem Hrvatske. Mi uvozimo ribu iz Danske, a to je apsurd da se riba uvozi ako je moguć uzgoj u Hrvatskoj. Količina mlađi potrebna za našu proizvodnju osigurala bi popunjenost kapaciteta domaćih slatkovodnih uzgajališta. Nismo jedni drugima konkurencija jer nemamo isti proizvod, nego bismo radili jedni za druge, budući da je nama neisplativo prodavati ribu manju od dva kilograma. S time se uz nas može razviti ne samo slatkovodno ribarstvo, nego i prerada, jer imati cca 1.000 tona ribe za preraditi je posao s kojim bi se jedna firma mogla isključivo baviti, istaknuo je Kanski.
Područje Velebitskog kanala pokazalo se pogodnim za uzgoj pastrve. More nije pretoplo, ali nije ni prehladno s čim se susreću uzgajivači u Norveškoj kojima riba tijekom onih mjeseci u kojima im temperatura mora pada ispod šest stupnjeva slabo raste.
– Dogodi im se da vrijeme ide, riba ne raste, a platili ste je. Mi ovdje nemamo tih problema. More je toplo, no prosjek je ipak kojih 15 stupnjeva što je optimum za rast. S obzirom na naše uvjete postižemo brži rast i bolju kvalitetu mesa same pastrve. Postoji nekoliko načina strategije nabavke nasadnog materijala međutim najbolje bi bilo orijentirati se na domaću proizvodnju. Isplanirati ovako veliki zahvat, bez sigurnosti na rijekama je jako teško. Mi trenutačno na rijekama imamo situaciju koja nam nemože garantirati kvalitetnu opskrbu nasadnim materijalom. Mi imamo velike koncesije i naš je plan, na dvadeset godina po svakoj koncesiji tisuću tona godišnje. Da bismo to osigurali, potrebno nam je minimalno 2,5 milijuna komada mlađi. Znači, ako je na rijekama uzgajamo do 100 g, da nama treba minimalno 250 t pastrve. Naša je želja osigurati vlastiti mrijest u suradnji s domaćim znanstvenim institucija što je u razvijenim zemljama ustaljena praksa. Nama treba riba otporna na visoki salinitet i visoke temperature, bez onih u ružnom smislu genetskih zahvata. Najkvalitetniju ribu koju uzgojimo trebamo izmrijestiti i njenu mlađ dalje koristiti u uzgoju, no to je projekt koji treba odraditi skupa s nekim izvana i uključiti domaće znanstvenike. Tako mi trenutačno imamo svoje dvije pozicije s po 1000 t na 20 godina i to je naš plan, kazao je Duško Pilja pojasnivši potom i financijsku shemu ovog projekta.
Pastrve se hrane sličnom hranom koja se koristi za uzgoj brancina i orada, a proizvode je Norvežani u tvornici u Italiji. Norveška je i inače vodeća zemlja u ovoj vrsti proizvodnje.
Norveških milijun tona
– Bili smo prošli tjedan u Norveškoj na manifestaciji Aqua Nor – sajmu proizvođača opreme za akvakulturu. Tamo je bilo 20.000 posjetitelja. Treba vidjeti kako tamo država razmišlja i funkcionira kad je riječ o akvakulturi. Njima je to druga proizvodna grana, nakon nafte. Lani su proizveli milijun tona lososa i pastrve, a imaju skoro isti broj stanovnika kao Hrvatska. No država se postavila da je to prioritet jer nafta će se jednog dana potrošiti, bez nafte će se moći, ali bez hrane nikad. Tako su tamo u proces uključene sve znanstvene institucije; postoje firme koje se bave isključivo izradom kaveza ili isključivo monitoringom svih bioloških parametara u moru. Sve je specijalizirano. Imate firmu koja samo pere mreže i oni rade servis. Tko ima farmu zove ih i oni mu obave uslugu. Mi to moramo sve sami, kazao nam je Kanski.
U Lukovom Šugarju dosad je proizvedeno 100 t konzumne pastrve, s time da je kapacitet dva puta po tisuću tona godišnje. U Hrvatskoj bi se pak, prema pricjenama moglo, bez utjecaja na okoliš, proizvesti 5 do 10 tisuća tona.
– Ako govorimo o poljima, bez ribe i hrane, sama oprema koja je nama potrebna, znači kavezi, mreže, hranilice, brodovi i ostalo, kreće se između 50 i 60 milijuna kuna. Toliko će se morati potrošiti. Dva milijuna kilograma ribe godišnje, uz naše konverzije znače oko 3.000 tona hrane svake godine. Ovo je velika investicija, no istina je i da je vrlo brz ciklus. Mi od 100 g do 2 kg možemo ostvariti do 15-ak mjeseci. Ako pretpostavimo da je cijena te pastrve na tržištu ista kao cijena brancina ili podlanice, primijeti se da za tu ribu do 350 g treba oko 18 mjeseci. Također njima je konverzija hrane lošija u odnosu na nas, tako da ovo jest isplativa proizvodnja, ali je se ne može optimalno uspostaviti s malo novaca. Najjednostavniji primjer: tisuću tona ribe u moru to znači do 10 tona hrane ili 10.000 € dnevno. Tako da je ovo projekt od iznimno velike investicije i strahovito zahtjevan, ustvrdio je Pilja i nastavio:
– Zasada smo uspjeli utoliko što ovakav uzgoj nema nitko u svijetu, iako je ova prva godina, testna godina. Daljnji planovi ovise o investicijama. Također treba naglasiti da ako idemo na proizvodnju od 2.000 t mi u Hrvatskoj uz najbolji mogući marketing možemo prodati 200 t ribe.
Cijeli je projekt, dakle, zasnovan na velikim svjetskim prerađivačima i trgovcima ribom, kao što je japanski Mitsubishi s kojima smo već ostvarili kontakte. Izuzetno su zadovoljni kakvoćom i razmišljaju o formiranju novog branda, za plasman naše jadranske pastrve, kaže direktor Duško Pilja, koji nadalje ističe da ovo nije posao u kojem se može jednostavno računati u stilu “uložio sam ovoliko, a zaradio toliko”.
Ispuniti japanske standarde
– Tijekom 2013. kad se dođe do pune proizvodnje i kad sva oprema bude tu, možemo se približiti nekoj realnoj cijeni i kalkulaciji. Ovaj čas imamo oko 100 t ribe za koju je teško utvrditi cijenu. No gdje je još oprema! Mi imamo opreme za pola planirane proizvodnje, moramo instalirati drugo polje kod Jablanca, kazao nam je direktor Pilja koji ne očekuje da bi se ovaj projekt mogao znatnije financirati sredstvima EU.
– Nitko vam ništa ne daje tek tako, to je jasno. Administrativno gledajući, nema te dozvole koju mi nemamo. Usudim se tvrditi da ne postoji čistiji projekt u RH i već bi to trebala biti logika da možeš aplicirati za nešto.
Uzgojem pastrve u Velebitskom kanalu otvoren je put razvoju ove djelatnosti. Hoće li ona u budućnosti dobiti mjesto koje bi mogla zauzeti, ovisi prije svega o ulaganjima, misli Duško Pilja.
– Sad je pitanje na investitorima. S druge strane, ograničeni smo prostorno jer u obzir dolazi samo Velebitski kanal. Preradbeni dio s Japancima dosta je zahtjevan. Oni traže čišćenje koje mora biti u podhlađenom prostoru, mora biti određeni rez, određeni uvjeti, brzina zamrzavanja, mora se napraviti klanje jer je za njih nužno ispuštanje krvi. Meni sve to ne smeta jer znam da, ako ispunimo njihove standarde, nemamo nigdje više u svijetu problem, kazao je Pilja i zaključio:
– Mislim da imamo dovoljno pameti za ovako nešto. Možda nam jedino fali tehnologije, ali nju je lako kupiti, a pamet teško. I zato stalno govorim svojim mladim tehnolozima da je ovo za njih i njihove karijere koje mogu izgraditi maksimalno, jer rade nešto što ne radi nitko drugi.
Zakon ne definira naziv
– Je li ovo ‘morska pastrva’ ili ‘salmonizira pastrva’? Mi to nemamo u zakonu definirano. To je zapravo kalifornijska pastrva, Oncorhynchus mykiss, koja je identična slatkovodnoj, osim što je kao krajnji proizvod drugačija. Riba ima crveno meso, težina joj je od 2 do 6 kg i to treba posebno klasificirati. U našoj praksi je sad nazivamo jadranska pastrva, kazao je Danijel Kanski.
Pastrva kao jabuka
– Ženska pastrva se mrijesti u trećoj godini, a muška u drugoj. Stoga je bitno da imate ženske, a ne muške pastrve, jer će muške prije sazrijeti i prestat će rasti. Sve životinje najbrže rastu do puberteta, dok se sa spolnim sazrijevanjem organizam usmjerava na rast i razvoj spolnih organa i spolnih produkata koji su u našoj trenutačnoj proizvodnoj orijentaciji gubitak, otkrio nam je Danijel Kanski.
Prednosti Velebitskoga kanala
Voditelj uzgajališta Danijel Kanski ističe da je područje Velebitskog kanala idealno za ovakvu vrstu uzgoja:
– Kapacitet tog područja nije ograničen samo na ovo što mi imamo, nego ga se može proširiti za nekoliko puta, a da se ne ugrožava priroda. Pogodan je i zbog hladnog mora, u ostalim dijelovima Jadrana je pretoplo. Velebit ima slatku vodu koja pristiže od snijega koji se topi, vrulje, a osim toga nema industrije, nema razvijenog turizma. Mi znamo tamo roniti i po čitav dan ne prođe nijedno turističko plovilo. To su prednosti koje treba iskoristiti.
Sukob turizma i marikulture je iracionalan
– Sukob između turizma i marikulture kod nas je iracionalan. Javnost treba postati svjesna da bez proizvodnje država može odmah proglasiti stečaj. Naravno da je turizam izuzetno važna djelatnost, ali on nam omogućuje većinom sezonska radna mjesta, dok u su u proizvodnji radna mjesta stalna. Važno je napomenuti da je također strah od negativnog utjecaja akvakulture na okoliš neopravdan, jer je ‘Jadran ribi’ od najvećeg interesa da more oko uzgajališta bude što čišće, jer pastrva može živjeti u isključivo čistom moru, kazao nam je Duško Pilja.
Okupljena mlada ekipa
“Jadran riba” okuplja mladu ekipu tehnologa koju čine voditelj uzgajališta Danijel Kanski koji je na ovaj posao došao iz Zagreba, a trenutačno živi u Pakoštanima, njegov kolega, tehnolog Tomislav Bulat, kojemu je ovo prvo zaposlenje, putuje na posao iz Vodica. Na uzgajalištu se oko ribe brinu Tomislav Pavičić, Svjetlan Vrban i Mile Milinović. Marketing tvrtke vodi Tina Perić.
Zadarska županija prva u marikulturi
– Zadarska županija je dobro iskoristila svoje potencijale u marikulturi. Možemo reći da je skoro čitavo područje osim Srednjeg kanala iskorišteno i ima još prostora za uzgoj školjaka u prostoru Velebitskoga kanala. Sveukupno se može reći da smo u marikulturi ispred ostatka Hrvatske, ako se gleda po županijama. No mjesta za daljnji razvoj uvijek ima. Mi smo svoje planove iz prošloga perioda ispunili, no sad treba ići dalje. Problem je i u ovom području nedostatak odgovarajuće obalne infrastrukture i slično. Planovi se ne mogu raditi za sto godina unaprijed, situacije i okolnosti se mijenjaju i sukladno tome valja i planirati. Trenutačno je globalna kriza svakako usporila razvoj, kad je riječ o novim ulaganjima i zato bi trebalo pripremiti se da povučemo što više novca iz Fondova EU za ribarstvo ako dođe do ulaska Hrvatske u EU. Oni financiraju dosta toga, ali ne i pripremne radove, što uključuje izradu dokumentacije, dobivanje potrebnih dozvola i slično. Možda je sad pravi trenutak da se izvrše sve potrebne pripreme, tako da budemo spremni s pripremljenim projektima s kojima ćemo se natjecati za sredstva za nove projekte, kazao nam je dr. sc. Lav Bavčević, načelnik Odjela za ribarstvo Hrvatske poljoprivredne komore Zadarske županije.
najnovije
najčitanije
Hrvatska
SJEDNICA VLADE
Plenković o kupnji Rafalea: “Naša obrambena sposobnost dignuta je na razinu kakvu nikad nismo imali”
Županija
SJAJAN REZULTAT
Učenica iz Obrovca državna prvakinja iz povijesti: ‘Još sam u šoku i ni sama nisam svjesna…’
Košarka
NBA liga
Stephen Curry dobitnik nagrade Jerry West, drugi je DeMar DeRozan
KK Zadar
ČUDO U ZAGREBU
Na današnji dan prije 38 godina košarkaši Zadra srušili su prvaka Europe: ‘I danas nas prolaze trnci…’
Nogomet
Poštuju stav klubova
Šveđani neće uvesti VAR u svoje lige, nogometni klubovi su protiv tehnologije
Crna Kronika
PU ZADARSKA
VOZAČ JE UHIĆEN Na Bilom Brigu mrtav pijan skrivio prometnu nesreću pa pobjegao, uhvaćen je
Zadar
NAVIJAČKA PJESMA
VIDEO Predstavljena ‘Diži se grade’, nova zadarska navijačka pjesma: ‘Nastala je iz ljubavi prema…’
Županija
obavijest hep-a
DONOSIMO POPIS Nekoliko ulica u Zadru i županiji dio petka bez struje
Zadar
legendarni veslač
Održana komemoracija za Romana Bajla, zadarskog sportskog velikana
Plodovi zemlje i mora
NAJULOV