Subota, 20. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

8 C°

Mesić niječe pisanje medija da ga je Gadafi financirao

02.09.2011. 22:00
Mesić niječe pisanje medija da ga je  Gadafi financirao


Bivši hrvatski  predsjednik Stjepan Mesić u  petak je zanijekao pisanje “nekih medija u Hrvatskoj” koji  su iznijeli tvrdnju da je bivši  libijski čelnik pukovnik Muamer Gadafi financirao Mesića, a najavio je i tužbu protiv novinara koji je tu vijest  objavio.
Neki mediji u Hrvatskoj objavili su, navodeći kao izvor  novinara Hassana Haidara  Diaba, tvrdnju kako je pukovnik Muamer Gadafi “financirao bivšeg predsjednika Stjepana Mesića”.
“Tvrdnja je lišena svakog osnova, bez obzira hoće li se tijekom vremena pojaviti i neki  ‘dokazi’ koji bi trebali potvrditi njezinu istinitost. Izborni  stožeri Stjepana Mesića objavili su potpune podatke o financiranju njegovih kampanja i godine 2000. i godine  2005.”, prema priopćenju iz Ureda bivšeg predsjednika u  kojem se ističe da su ti podaci bili “transparentni”.
“Diab je svojedobno uporno tražio intervju s bivšim predsjednikom RH, inzistirajući na tome kako se Mesić mora  prikazati kao veliki prijatelj pukovnika Gadafija koji zaslužuje svaku podršku. Predsjednik Mesić je dao intervju u  kojemu je iznio svoje osobne dojmove o tadašnjem libijskom  čelniku, ali ga je i povukao, ocjenjujući kako ga razvoj  događaja u Libiji čini neaktualnim”, nastavlja se u  priopćenju te dodaje da je novinar odlučio “suprotno svim  postulatima novinarske profesije i profesionalne etike, taj  intervju objaviti i to puna tri tjedna nakon što je vođen (i  povučen)”.
“Libijski pobunjenici tek su ušli u Tripoli, jedva kontroliraju  stanje u gradu, upali su i u arhive pukovnikovog režima i već  su u prvim danima, možda i satima, našli upravo dokaze da  je pukovnik Gadafi financirao predsjednika Mesića, a – sasvim slučajno – našli su i novinara koji je došao iz Hrvatske  da mu to ispričaju”, ističe se u priopćenju iz Mesićeva ureda.
Bivši hrvatski predsjednik namjerava tužiti novinara “zbog  ugrožavanja osobne sigurnosti, budući da se na ovaj način  Mesića stavlja na Gadafijev platni spisak, te zbog povrede  osobnog ugleda i časti”, saznaje Hina iz izvora bliskih Uredu  bivšeg predsjednika. Mesić je najavio da će tužiti “svakoga  tko takve gluposti objavi”.
U priopćenju iz Ureda bivšeg predsjednika podsjeća se da je  prvi koji je iznio tezu o financijskim vezama Mesića i pukovnika Gadafija “bio propali predsjednički kandidat Boris  Mikšić” koji je, “nakon što je izgubio sudski spor zbog tvrdnje kako je francuska tajna služba kupila Mesiću vilu na  Azurnoj obali, sada priču obnovio, tvrdeći kako je tu vilu  kupio pukovnik Gadafi”.