Utorak, 16. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

14 C°

Otvorena vrata međunarodnom prijateljstvu i suradnji

02.09.2011. 22:00
Otvorena vrata međunarodnom prijateljstvu i suradnji


Grad Zadar širom otvara tek odškrinuta vrata u prijateljskim odnosima Salzburga, Zemunika i Zadra te će sudjelovati, ali i podržati i pripomoći svaki oblik suradnje, od kulturne do gospodarske, naglasila je u prigodnom slovu Anita Gržan-Martinović, dugogodišnja voditeljica Odjela međunarodne suradnje u Gradu Zadru


Pedesetak članova Hrvatske kulturno-umjetničke udruge “Hrvatski san”  iz Salzburga u Austriji koja  sudjeluje u međunarodnom  projektu Dani austrijske i hrvatske kulture i prijateljstva,  a koji se od 1. do 4. rujna  održavaju u Dubrovniku,  Skradinu i Zemuniku, jučer  je bilo u razgledavanju Zadra. Službeni prijem upriličen je u prizemlju Kneževe  palače gdje su domaćini bili  Renata Peroš, ravnateljica  Narodnog muzeja, i Anita  Gržan-Martinović, dugogodišnja voditeljica Odjela  međunarodne suradnje u  Gradu Zadru.
Austrijanci su na proputovanju za Dubrovnik, a potom  i za Skradin boravili u Zemuniku gdje su bili smješteni  po obiteljima. Službeni prijem upriličio je načelnik Josip  Marušić, a riječi dobrodošlice  uputili su Renata Peroš, zadarski dogradonačelnik Darko Kasap i predsjednik  KUD-a Sv. Kata Marko Alvir.  Održan je i prigodni jedinstven kulturno-umjetnički  program na ljetnoj pozornici  Doma za odrasle u Zemuniku  koji je u rustikalnom podrumu Doma nastavljen uz bogat stol.
– Grad Zadar širom otvara  tek odškrinuta vrata u prijateljskim odnosima Salzburga, Zemunika i Zadra te će  sudjelovati, ali i podržati i  pripomoći svaki oblik suradnje, od kulturne do gospodarske, naglasila je u prigodnom slovu Gržan-Martinović.
Prije upoznavanja s povijesti Kneževe palače i razgledanja izložbe zadarskog  doajena fotografije Zvonka  Kucelina iz Zadarskog lista,  domaćini su oduševljenim  gostima iz Austrije koje predvodi predsjednica udruge  “Hrvatski san” Vera Papić te  Monika Kalista, voditeljica  odjela za kulturu i sport grada  i pokrajine Salzburg, Lucia  Luidold, voditeljica odjela za  narodnu kulturu grada i pokrajine, Berta Wagner, upraviteljica u krovnoj udruzi svih  udruga grada i pokrajine pri  Volkskult – odjelu za narodnu  kulturu, Dagmar Bittricher,  voditeljica muzeja, Hannes  Niedermaier, pročelnik za  udruge Brauchtumvereine i  Erwin Eder, član predsjedništva internacionalne organizacije za narodnu kulturu  Republike Austrije i referent,  uručili prigodne poklone.