Četvrtak, 28. ožujka 2024

Weather icon

Vrijeme danas

16 C°

Pojedinac kao generator ekonomskog rasta

02.09.2011. 22:00
Pojedinac kao  generator  ekonomskog rasta


Deset točaka za spas hrvatskog poduzetništva bila je tema tiskovne konferencije županijskog HSLS-a u Zadru. Prezentiranih deset točaka spasa, rekla je vršiteljica dužnosti predsjednika županijskog HSLS-a Patricija Jureško Perović, dio je gospodarske strategije s kojom HSLS ide na izbore i koja će biti uvjet za suradnju s ostalim strankama ili koalicijskim partnerima. Stoga HSLS upućuje javni poziv građanima za suradnjom. Stranka je svjesna da ne može obećati osvajanje parlamentarne većine, ali od birača traži dovoljan broj saborskih mandata koji mogu bitno utjecati na formiranje saborske većine kako bi provela gospodarski program oporavka.
– Malo i srednje poduzetništvo i obrt pred ekonomskim su kolapsom; samo u 2010. iskazali su netto gubitak u visini od 6,5 milijardi kuna. Politika ovisnosti o državi uništila je hrvatsko gospodarstvo, hrvatsko društvo i hrvatskog čovjeka. Na djelu je represija proračunske nad tržišnom Hrvatskom u kojoj je tržišna jedina platila ceh gospodarske krize. Ceh je plaćen kroz gubitak 100.000 radnih mjesta, pogoršanja rezultata poslovanja i narušenu likvidnost, reka je u uvodu Patricija Jureško Perović.
Patricija Jureško Perović je dodala kako je malo i srednje poduzetništvo talac interesa države i državnih tvrtki s jedne strane te nekoliko velikih korporacija s druge strane. Suprotno tome, generator ekonomskog rasta mora biti kreativan i poduzetan pojedinac, a ne država. Stoga, kaže prva županijska HSLS-ovka, 170.000 malih i srednjih poduzetnika i 630.000 radnika koji su zaposleni u tim tvrtkama i obrtima moraju biti okosnica hrvatskog gospodarstva.
– Potrebno je smanjiti porezno opterećenje rada i povećati stimulacije za zapošljavanje. Primjerice, prvi posao u prvoj godini rada bio bi bez plaćanja poreza i doprinosa. Treba ukinuti obvezu plaćanja poreza na dobit za iznos reinvestirane dobiti, sve parafiskalne namete javnih tvrtki kao, primjerice, Hrvatskih voda i Hrvatskih šuma te dio nameta lokalne vlasti kao što je komunalni doprinos. Treba ukinuti obveznu članarinu i doprinos za HGK, ali i osigurati najmanje 2 posto državnog proračuna za potpore poduzetništvu. Nužno je radikalno promijeniti sustav državnih potpora povećanjem horizontalnih potpora te prestanak financiranja neperspektivnih tvrtki, govorila je Jureško Perović.
HSLS smatra da je potrebno iznajmiti nekorištenu državnu imovinu poduzetnicima po osobito povoljnim uvjetima, dajući prednost onima s razvojno perspektivnijim programima. Uz to bi išla izmjena Zakona o radu kako bi se postigao veći stupanj fleksibilnosti na tržištu radne snage.
Potpredsjednik zadarskog HSLS-a Joso Knez dodao je da malo poduzetništvo, iako se najbolje može prilagoditi tržištu, ne može biti okosnica bez snažne industrije. Međutim, u ovo doba krize treba pokušati s njemačkim modelom u kojem je ova zemlja uspješnim mjerama podigla svoje gospodarstvo iz krize i dovela ga do novog suficita u vanjsko-trgovinskoj bilanci.


Penalizirati nepotreban uvoz


 HSLS predlaže osnivanje državnih i lokalnih garancijskih fondova za kreditiranje malog i srednjeg
poduzetništva, uvođenje izdašnih poticaja za podizanje konkurentnosti izvozno orijentiranog poduzetništva. Uz to bi se svim mogućim zakonskim rješenjima penalizirao nepotreban uvoz. “Treba ograničiti  krajnje dopuštene ugovorne rokove plaćanja obveza.  Ugovorne odredbe po kojima se vjerovnici odriču  potraživanja po osnovi zateznih kamata zbog  kašnjenja u izmirenju obveza, treba zakonski proglasiti ništavnim, a uz to treba produžiti rokove  plaćanja PDV-a s 30 na 60 dana, dodala je vd. predsjednice liberala Zadarske županije.