Utorak, 19. ožujka 2024

Weather icon

Vrijeme danas

9 C°

Prva predstava 18. rujna, ali gdje – ne zna se!

02.09.2011. 22:00
Prva predstava 18. rujna, ali gdje – ne zna se!


Početkom nove  školske godine počinje i nova kazališna sezona Kazališta lutaka Zadar. Gdje će  lutkari otvoriti sezonu i odigrati svoju prvu predstavu  još se ne zna, ali od ravnateljice KZL Zadar Iris Pavić Tumpa saznajemo kako  će prva predstava biti igrana  18. rujna.
– Naša sezona već tradicionalno počinje nekako sa  školskom godinom, a kako  škola počinje 12. rujna tako  ćemo i mi tjedan dana kasnije igrati prvu predstavu  ove sezone. Trenutno radimo  na obnovi “Male sirene” iako  ćemo sezonu najvjerojatnije,  kao i do sada, otvoriti “Crvenkapicom”. O tome gdje će  to biti, s obzirom da još uvijek ne znamo hoćemo li ući u  novu zgradu ne mogu reći,  ali mogu reći da se mi pripremamo kao da ćemo igrati  u novoj zgradi, kazala je Pavić Tumpa.
Od nove zgrade zadarske  lutkare dijeli još samo tehnički pregled, a kad će on biti  za sada nije poznato.
– Komisija za tehnički prgled još uvijek nije bila, iako  ne znamo zašto. Ne vidim  razloga zašto već nismo  pušteni u tu zgradu s obzirom da je ona spremna. Za  sad imamo i prostor Sv. Dominika i Jazina gdje nam još  uvijek stoje stvari, odgovorila je Tumpa na pitanje gdje  će otvoriti sezonu ako do 18.  rujna ne dobiju uporabnu  dozvolu za novu zgradu.
Kao i uvijek optimistični  lutkari nadaju se najboljem  te dvije nove predstave spremaju kao da će ih igrati u  novoj zgradi. Jedna od njih je  i premijera velike predstave  “Drago Č. i tvornica čokolade” koja bi trebala biti prikazana u listopadu. Prije toga bit će izvedena premijera  “Sretnog kraljevića” u režiji  Milene Dundov.
– Ne mogu sada ništa potvrditi gdje ćemo otvoriti sezonu i igrati predstave, ali mi  prvenstveno radimo za novu  zgradu, zaključila je Pavić  Tumpa.


Hakirane stranice


Službene stranice Kazališta lutaka Zadar već su neko  vrijeme hakirane. Odlaskom na stranicu www.kzl.hr umjesto uobičajenih obavijesti o rasporedu predstava i  uspjesima zadarskih lutkara pojavljuje se crna pozadina  na kojoj je crvenim slovima napisano da je stranica  hakirana i imena dvojice hakera. Nije poznato tko su  hakeri i zašto su poželjeli napasti baš stranicu Kazališta  lutaka, ali Pavić Tumpa otkrila nam je kako je stranica  kazališta redovita meta napada hakera te da rade na  rješavanju tog problema.




Nova tužba Živka Šokote


Taman kad je izgledalo da je sudska trakavica oko nove  zgrade Kazališta lutaka završena ona dobiva novi nastavak. Kad smo kontaktirali Upravni odjel za provedbu  dokumenata prostornog uređenja i građenja Grada Zadra, kako bismo saznali kad bi trebao biti obavljen  tehnički pregled, pročelnica Odjela Marija Pavlović  Palčok rekla je kako su 29. kolovoza zaprimili obavijest  u kojoj piše da je Društvo d.o.o. Forum putem opunomoćenika na Upravnom sudu RH podignulo tužbu na  rješenje Ministarstva kojim je odbijena žalba Živka  Šokote, vlasnika tvrtke “Forum”, na obnovljenu  građevinsku dozvolu nove zgrade Kazališta.
Šokota je u telefonskom razgovoru potvrdio da je pokrenuo Upravni spor podignuvši tužbu protiv odluke  Ministarstva.
– Samo branimo svoje interese, ništa drugo. Svi govore  da je vlasništvo svetinja, ali to nitko ne poštuje u ovoj  državi, kratko je komentirao Šokota.
Ravnateljica Kazališta Iris Pavić Tumpa za pokrenutu  tužbu saznala je od nas te je kazala kako je do sada  nitko nije obavijestio o tome.
Što će biti s novom zgradom Kazališta lutaka i kad će  se lutkari useliti u nju pitanje je koje će, čini se, ostati  neodgovoreno još neko vrijeme.