Petak, 26. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

12 C°

Slovenac izronio i prisvojio vrijedne antičke keramičke posude

02.09.2011. 22:00
Slovenac izronio i prisvojio vrijedne antičke keramičke posude


Policija je podnijela kaznenu prijavu protiv 47-godišnjaka koji je izronio i za sebe zadržao 40-ak komada antičke keramike iz kasnog srednjeg ili ranog novog vijeka, jednu prapovijesnu alatku dugu 15-ak centimetara od kremena (najvjerojatnije nož) i jednu olovnu prečku antičkog sidra


Ministarstvu kulture Republike Hrvatske prije nekoliko dana proslijeđena je obavijest o 47-godišnjaku s otoka Ista zbog počinjenog prekršaja iz Zakona o zaštiti prirode.
Nakon obavljenog kriminalističkog istraživanja, zadarski su policajci došli do saznanja da je on tijekom prošle i ove godine, u uvali Griparica, jugoistočno od otoka Škarda u zadarskom arhipelagu, s podmorskog arheološkog nalazišta, izronio i prisvojio fragmente amfora, antičkog posuđa, dijelove olovnog antičkog sidra te dva zaštićena morska puža bačvaša. Svi ti vrijedni predmeti koji predstavljaju zaštićeno kulturno dobro, pronađeni su premetačinom kuće kazneno prijavljenog 47-godišnjaka, inače slovenskog državljanina s boravištem na otoku Istu. Svi ti predmeti Slovencu su oduzeti te se trenutačno nalaze u Arheološkom muzeju u Zadru.
Vrijedno kulturno blago
– Prije nekoliko dana policija nam je donijela 40-ak komada antičke keramike iz kasnog srednjeg ili ranog novog vijeka, jednu prapovijesnu alatku dugu 15-ak centimetara od kremena (najvjerojatnije nož) i jednu olovnu prečku antičkog sidra. Ja sam sačinio preliminarnu ekspertizu tih predmeta, a dalje je na odvjetništvu i policiji da odrade svoj posao glede tog gospodina koji je opljačkao to nalazište – rekao je dr. Smiljan Gluščević, arheolog i ravnatelj Arheološkog muzeja u Zadru. Svi ti pronađeni predmeti bit će evidentirani u inventaru muzeja, a prije nego budu izloženi na njima će poraditi i restauratori. Samo nalazište s kojeg potječe keramičko posuđe i dio sidra nalazi se na 40-ak metara dubine u uvali Griparica i za njega se zna, kaže Gluščević, već 30 godina.
– Na žalost, 90 posto predmeta s tog, najvjerojatnije antičkog broda koji je na morskom dnu ostao nakon brodoloma, opljačkano je. Je li to učinio isti taj gospodin ili netko drugi, ja to ne znam. Mogu samo reći da se taj netko dobro potrudio, da je morao napraviti jako puno zarona, ali je očito procijenio da je to vrijedno svega toga – zaključio je Gluščević napominjući kako vrijednost podmornog blaga nije ona koliko se ti predmeti cijene na crnom tržištu, već ponajprije ona kulturna i povijesna.
Kolekcionari spremni izdvojiti tisuće eura
Takvi predmeti, kaže, izuzetno su važni kolegama koji se bave tim poslom zbog evidentiranja kretanja brodova u to vrijeme, trgovačkih puteva i slično. A na crnom tržištu, kako doznajemo, dobro očuvani predmeti iz tih davnih vremena mogu postići cijenu i do nekoliko tisuća eura. Toliko su naime, spremni dati kolekcionari, mahom inozemni, što je zapravo još tragičnije jer na takav način se vrijedno kulturno blago iznosi iz zemlje.
Ovo je inače prvi slučaj ove godine u kojem je osoba kažnjena zbog počinjenog kaznenog djela koje je okvalificirano kao nedozvoljeno obavljanje istraživačkih radova i prisvajanje kulturnog dobra, a jedno je zabilježeno i lani i to u Kukljici. Inače, Kukljički kolekcionar pred Općinskim sudom u Zadru za to je kazneno i odgovarao nakon čega je osuđen na uvjetnu kaznu u trajanju od dvije godine zatvora s rokom kušnje od tri godine.