Foto: Velimir BRKIĆ
Najvažnije je pogoditi omjer luka, krumpira, ribe, kapule, soli i papra. I to je sve, uvjerava nas meštar Kore
Sukošanska obala Donjeg mora i Ruševca u noći s četvrtka na petak četvrtu godinu zaredom mirisala je svim mogućim varijacijama na temu brudeta. Pod budnim okom turističkih djelatnika, Mirjane Nadinić Veleslavić i Nikole Miloševića, a u organizaciji Turističke zajednice, Općine i KUD-a “Zlatna luka” održano je natjecanje u pripremanju brudeta.
Bez obzira što je u 10-ak dana dva puta opravdano odgađana, zbog iznenadne smrti Mladena, jedne od sukošanskih legendi, i meteorološke najave lošeg vremena, dobro organizirana manifestacija privukla je nekoliko tisuća mještana, znatiželjnika i za sam kraj mjeseca kolovoza iznenađujuće veliki broj turista.
Veliki pehar i novčana nagrada Četvrte brudetijade Sukošan 2012., otišla je u ruke ekipi “Papaline”. Drugo mjesto osvojila je vesela ekipa “Cicokrasno Arifijada alla Kesa” a treće “Zlatna luka”. Odmah do njih su bili “Duo gušti”, “Torcida” i drugi. Zbog dvostrukog pomicanja termina opravdano su tek nedostajali meštri od brudeta iz Metkovića i Kali.
Nakon toga i stari i mladi uživali su u neodoljivom okusu brudeta. Kušali su se svi brudeti u koje su, kako rekoše članovi žirija Igor Brkić, Miro Labus, Marinko Franić i Vedran Dević, utkana znanja i vještine ovdašnjih gastronoma.
Brudet je duboko ukorijenjen u gastronomske običaje ljudi koji su svoj život vezali za more i s morem, pripreman na način koliko ima i ljudi koji ga kuhaju.
– Najvažnije je pogoditi omjer luka, krumpira, ribe, kapule, soli i papra. I to je sve, uvjerava nas meštar Kore, kao da je to nešto najjednostavnije.
Uz degustiranje brudeta i palente nazočno mnoštvo moglo se dobro i zabaviti uz zadarski Trio Adriatic. Voditelji programa bili su Marina Rogoznica i Andrija Vanjak, dok je za jedinstveno osvjetljenje obale bio zadužen zvonar Marko Peić Pito.
Ovo zanimljivo natjecanje u pripremanju brudeta, jedinstveno u Zadarskoj županiji i šire, postalo je neizostavan dio sukošanske turističke ponude, koja osim gotovo netaknute prirode nudi i izvornu domaću hranu, kao zaštitni znak ovog podneblja.
najnovije
najčitanije
Style
Bujan zeleni kutak
Pronašli smo idealne biljke za uzgoj na zasjenjenom balkonu
Feelgood
Drevni korijeni
U većini zemalja jaja se smatraju simbolom Uskrsa. Evo i zašto
Nogomet
Afera
Menadžer ženske momčadi Leicestera dobio otkaz nakon veze s igračicom
Košarka
Košarka
VIDEO Beogradska arena pljeskom dočekala Tonija Kukoča. Na utakmici bio i Dino Rađa
Novosti
U rimskom zatvoru
Papa oprao noge zatvorenicama
Scena
DAO PODRŠKU BABY LASAGNI
URNEBESNI VIDEO ZADARSKE LEGENDE Pogledajte kako Grdović pleše na Rim Tim Tagi Dim!
Plodovi zemlje i mora
NAJULOV 2024.
IMPRESIVAN ULOV DOMAGOJA BAŠIĆA: ‘Samo što san spustija skosavicu u more, bum…’
Zadar
ĐIR PO KVARTU
ĐIR PO KVARTU (6) Kanalizacija na Ploči trebala bi biti prioritet: ‘To je sramota. Nervira me kad…’
Crna Kronika
KRAĐE
U Ričinima lopov iz kuće ukrao novac i ručni sat, krađa zabilježena i u Arbanasima…
Zadar
predizborni program