Petak, 29. ožujka 2024

Weather icon

Vrijeme danas

18 C°

I poštanske marke dio teorije zavjere o smrti Lady Di

Autor: Valentina Mlađen

02.09.2012. 22:00
I poštanske marke dio teorije  zavjere o smrti Lady Di

Foto: Ivan JAMIČIĆ



U organizaciji Hrvatskog filatelističkog  društva Zadar u ulaznom dijelu Gradske knjižnice  otvorena je izložba “Princeza Dijana na poštanskim  markama”. Autor izložbe je strastveni filatelist i član  društva Milenko Radović koji poštanske markice sakuplja već oko pola stoljeća, a markice s likom princeze Diane samo su mali djelić njegove bogate kolekcije.
Izložba koja ostaje otvorena do 15. rujna posvećena je  Diani Spencer, prvoj ženi britanskog prijestolonasljednika princa Charlesa. Sastoji se od 134 izložbena  lista s nekoliko stotina poštanskih maraka i blokova iz  preko 40 država svijeta. Uz princezu Dianu na markicama se pojavljuju i likovi Charlesa te njihovo dvoje  djece. Predsjednik Društva Igor Černigoj otvarajući  izložbu nazvao ju je obiteljskim albumom napravljenim od poštanskih marki.
Kako je smrt princeze Diane još i danas velika enigma  i jedna od vječnih tema poklonika urote tako i priča o  izradi marke s likom pronceze Diane ima svoju urotničku pozadinu koju je predstavio Černigoj.
– Pošta Velike Britanije ući će u povijest kao prva  država u svijetu koja je tiskala poštansku marku prije  pokopa osobe u čiju se čast marka izdaje. Iako je  princeza Diana umrla potpuno nenadano, a procedura  oko izdavanja poštanskih maraka u Britaniji traje i do  godinu dana, prve serije od pet maraka s likom Diane  tiskane su već 4. rujna 1997. godine. Tiskarski strojevi  radili su i na dan njezina pogreba u subotu 6. rujna i  preko vikenda kada u Britaniji nitko nije radio. Slučaj  je izazvao veliku buru u britanskoj javnosti, a teoretičari zavjere odmah su ga povezali s navodno  njezinim planiranim ubojstvom, kazao je Černigoj naglasivši kako su najtraženije marke među filatelistima,  naravno, upravo one tiskane na dan Dianina pogreba.