Utorak, 19. ožujka 2024

Weather icon

Vrijeme danas

12 C°

Konačno na pravom podiju

Autor: Valentina Mlađen

02.09.2012. 22:00
Konačno na pravom podiju


Četvrti festival plesnih solo nastupa “Monoplay” otvoren je u nedjelju u večernjim satima u Kazalištu lutaka Zadar. Jedini plesni festival sola u Hrvatskoj, koji svoj postanak vuče još iz vremena artikuliranja zadarske urbane, nezavisne scene iz projekta “Artikultura” već se tradicionalno, četvrtu godinu za redom, održava u Zadru na samom kraju ljeta.
Do sada je festival održavan u nekoliko različitih prostora, a ove su godine prvi puta plesači zaplesali na prikladnom plesnom podiju.
– Svake godine selimo se u novi prostor. Krenuli smo od kina “Pobjeda” s Artikulturom, pa preko sv. Dominika, do Kazališta lutaka gdje smo dobili adekvatan prostor koji konačno odgovara našim potrebama, rekla je umjetnička ravnateljica i suosnivačica festivala Sanja Petrovski poželjevši okupljenima dobrodošlicu.
Prve večeri festivala okupilo se pedesetak poklonika suvremenog plesa koji su zahvaljujući odlično opremljenoj dvorani Kazališta lutaka u potpunosti mogli uživati u izvedbama plesača.
Petra Hrašćanec suosnivačica Monoplaya predstavila je publici koncept ovogodišnjeg festivala. Kako je istaknula Hrašćanec i ove godine festival je tradicionalno podijeljen na dvije večeri, zadarsku i presjek hrvatske plesne scene. Hrašćanec je ujedno najavila i neke novosti za idući festival.
– Večeras nudimo presjek hrvatske plesne scene s predstavama sola koje mislimo da biste u Zadru voljeli vidjeti, dok je sutra tradicionalna zadarska večer s domaćim snagama. Iduće godine festival će trajati tri dana, a treći će dan biti rezerviran za presjek internacionalne scene, najavila je Hrašćanec.
Ovogodišnji Monoplay okupio je 12 plesača iz Pule Zagreba i Zadra. Prve večeri publici su predstavljeni gosti iz Zagreba s kraćim solima: Ena Ban, Vesna Rohaček i Irena Tomašić te cjelovečernja predstava iz Pule Roberte Milevoj i Matije Debeljuha “Roberta, Roberta” u izvedbi Roberte Milevoj. Druge večeri festivala, sinoć, na rasporedu su bile zadarske plesne snage: Sanja Petrovski, Tea Kulaš, Lucija Mikas, Nikolina Dolfić, Stošija Zrinski, Josipa Štulić, Iva Burčul i Matea Bilosnić.