Utorak, 19. ožujka 2024

Weather icon

Vrijeme danas

17 C°

Megalomanski i utopijski projekti u bivšoj Jugoslaviji

Autor: Valentina Mlađen

02.09.2012. 22:00
Megalomanski i utopijski  projekti u bivšoj  Jugoslaviji

Foto: Ivan JAMIČIĆ



Izložba arhitektonskih projekata i velikih  urbanističkih planova koji  su obilježili jugoslavensko-socijalističko razdoblje s  fokusom na prekretnice i nedovršene vizije modernizacije gradova za vrijeme socijalizma, pod nazivom “Nedovršene modernizacije: Između utopije i pragmatizma”  otvorena je večeras na katu  Kneževe palače Zadar u nekadašnjoj koncertnoj dvorani.
Izložba je postavljena u  organizaciji Društva arhitekata Zadar nakon sedam  mjeseci napora u pronalaženju i adaptiranju adekvatnog prostora za tako opsežnu postavu koja bi se u  Zadru zadržala duže vrijeme. Premijerno je predstavljena u Mariboru, potom u  Beogradu, a postavljanje  izložbe u Zadru je njezino  prvo i jedino postavljanje u  Hrvatskoj gdje će ostati do  30. rujna ove godine.
Izložba “Nedovršene modernizacije” predstavlja  sažetak i rezultat dvogodišnjeg istraživačkog projekta kojeg je pokrenulo  Udruženje hrvatskih arhitekata u suradnji s drugim institucijama u zemljama u  okruženju. U svakom gradu  u kojem je do sada bila  izložba je dodatno obogaćena, a zahvaljujući bogatstvu Državnog arhiva u  Zadru izloženo je i nekoliko  natječajnih radova za obnovu Zadra iz 1953. godine  pojasnio je predsjednik  Društva arhitekata Zadar  Darko Franceschi.
Na opsežnoj izložbi postavljenoj u ogromnom prostoru obnovljene koncertne  dvorane prikazano je  mnoštvo dokumenata, tekstova, fotografija i drugih  materijala. Izložba nudi pregled megalomanskih, gotovo  utopijskih projekata u Jugoslaviji na području industrije, energetike, prometne logistike i urbanizma.
– Izbor projekata procijenjen je na temelju doprinosa dostignuća arhitektonskih i urbanističkih projekata  u oblikovanju javne sfere. Na promatraču je da povuče paralelu između  izloženih urbanističkih planova s onim što imamo danas, kazao je Franceschi  zahvalivši brojnim sponzorima i pokroviteljima koji su  omogućili da ova veličanstvena izložba dođe i u Zadar.