Četvrtak, 28. ožujka 2024

Weather icon

Vrijeme danas

16 C°

Mons. Puljić: Treba ostvariti integraciju duhovnog i svjetovnog!

Autor: Marija Ćurko

02.09.2012. 22:00
Mons. Puljić: Treba  ostvariti integraciju  duhovnog i svjetovnog!

Foto: Zvonko KUCELIN



Crkva smatra kako su roditelji, učitelji i odgojitelji presudni čimbenici u formiranju stavova i uvjerenja današnje djece i mladih. Oni su vaši živi uzori i nezamjenjiva škola života, kazao je mons. Puljić
Integraciju  duhovnog i svjetovnog je potrebno ostvarivati u našoj  školi i u našem životu, poručio je zadarski nadbiskup  mons. Želimir Puljić u svojoj  propovijedi tijekom misnog  slavlja u povodu početka nove školske godine, održanog  u katedrali sv. Stošije u Zadru. Na svetoj misi su se okupili učenici Klasične gimnazije Ivana Pavla II., njihovi  roditelji te profesori i djelatnici škole.
Mons. Joso Kokić, ravnatelj Gimnazije je na početku  euharistije pozvao na nadu i  optimizam te na ljubav prema Bogu i čovjeku.     
– Ovih dana za početak  školske godine uputio sam  pismo u kojem osobito potičem vaše roditelje i odgojitelje neka slijede primjer velikog čovjeka Grgura Velikog  pa svojoj djeci objašnjavaju  kako je važno imati sklad  duše i tijela, molitve i rada.  Pozvao sam ih neka nađu vremena kada će se naći zajedno  s vama te poći skupa na šetnju, hodočašće. Pozvani su  zajedno s vama sjesti i porazgovarati o važnim pitanjima i problemima koja vas  muče. Neka se u vašoj obitelji  ostvaruje klima povjerenja i  susreta. Posebno sam potaknuo roditelje da ne zaborave  brigu o vašim dušama. To se  postiže osobnom i zajedničkom molitvom. Učitelje,  vjeroučitelje i odgojitelje sam  potaknuo neka u svom odgojno-obrazovnom radu surađuju s vašim roditeljima.  Crkva neumorno ističe  važnost odgoja i obrazovanja  i podržava odgojne programe  i zadatke te smatra kako su  roditelji, učitelji i odgojitelji  presudni čimbenici u formiranju stavova i uvjerenja današnje djece i mladih. Oni su  vaši živi uzori i nezamjenjiva  škola života, kazao je mons.  Puljić.
– Crkva u mladima vidi obnoviteljsku snagu vlastitog  života. Stoga o djeci i mladima razmišlja s povjerenjem  i nadom, riječi su nadbiskupa  zadarskog.
Zanimljivo je ovom prigodom spomenuti, kako saznajem od djelatnika Gimnazije,  da od ove školske godine u  njihovoj ustanovi svi profesori umjesto dnevnika u nastavi koriste računala u svim  razredima. Pomoću računala  upisuju sat, ocjene i cjelovit  nastavni rad. Tako računala u  potpunosti zamjenjuju dosadašnji dnevnik. Na ovaj  način u ocjene mogu imati  uvid i roditelji uz pomoć šifre  s kojom ulaze na internet.  Prošle godine u Hrvatskoj su  ovaj način rada uvele tri škole  u Hrvatskoj, u prve razrede  srednjih škola. Među njima je  bila i zadarska Medicinska  škola Ante Kuzmanića.