Utorak, 19. ožujka 2024

Weather icon

Vrijeme danas

17 C°

Školu čine učenici

Autor: Valentina Mlađen

02.09.2012. 22:00
Školu čine učenici

Foto: Vedran SITNICA



Današnji dan poseban je za našu školu jer je nakon nekoliko mjeseci stanke opet zazvonilo školsko zvono. Gotovo svakodnevno sam bio u školi ovo ljeto, no bez djece i smijeha škola je izgledala sablasno, jer školu činite upravo vi, istaknuo je ravnatelj Čular
Ilija Babić je  danas krenuo u prvi razred  Osnovne škole Šime Budinića. U školu je došao u  pratnji oca Tadije koji nije  skrivao uzbuđenje jer njegov školarac ulazi u jedno  od najvažnijih razdoblja u  životu.
Uzbuđen je bio i prvašić  Ilija koji je pomalo sramežljivo pogledavao prema  djeci koja su, kao i on,  čekala s roditeljima ispred  Osnovne škole Šime Budinića da konačno saznaju  kakav je to osjećaj kad si  velik i kad te muče đačke  brige.
– Najviše se radujem tjelesnom, ali i ostalim predmetima. Mislim da škola i  nije tako strašna, kaže Ilija  koji se do sada bavio plivanjem i športskim ribolovom iz čega već ima i  nekoliko medalja. A medalje će sigurno nastaviti  osvajati i za “boje” osnovne  škole gdje će nastojati, kroz  osam godina školovanja,  razvijati njegove talente, otkrivati nove te ga usmjeriti  prema daljnjem uspjehu u  životu.
Roditelje i prvašiće  dočekao je i pozdravio i ravnatelj škole Ivan Čular.
– Radosno vas pozdravljam na vaš prvi dan škole.  Nadam se da ste se dobro  odmorili i iskupali ovo ljeto i  da ste spremni na školske  obaveze. Današnji dan poseban je za našu školu jer je  nakon nekoliko mjeseci  stanke opet zazvonilo školsko zvono. Gotovo svakodnevno sam bio u školi ovo  ljeto, no bez djece i smijeha  škola je izgledala sablasno,  jer školu činite upravo vi.  Ova godina posebna je i zato  što s vašom prvom godinom  školovanja slavimo i 40.  obljetnicu utemljenja škole,  najavio je ravnatelj Čular te  poželio učenicima da u  osam godina osnovnoškolskog školovanja ispune svoja i očekivanja roditelja.  Čular je pozvao i roditelje na  suradnju jer samo uz zajednički napor roditelja i  učitelja dobar rezultat neće  izostati.
Što ih sve uz učenje čeka u  školi prvašićima su pokazali  stariji učenici koji su priredili priredbu s nekoliko  točaka, a prikazan je i spot s  pjesmom škole za koju je  tekst napisala jedna od  učenica. Nakon priredbe  nestao je sav strah s lica  malih đaka.
Sto i dva prvašića podijeljena u četiri razreda prije  odlaska u školske klupe u  pratnji učiteljica i roditelja  blagoslovio je fratar Anselmo Stulić iz župe Srca Isusova.
– Svi ste vi još mali ljudi, a  da bi postali veliki, Bog nam  je dao sposobnosti koje treba razvijati. Jedan dio tih  sposobnosti razvijamo u  školi pa neka vam ona bude  mjesto radosti i rada, zaželio  je prije blagoslova učenicima fra Anselmo.
U razrede su učenike otpratile njihove učiteljice nakon čega je uslijedilo upoznavanje. Već prvog dana  sklopljena su stidljiva prijateljstva iz školskih klupa,  a mnoga od njih prerast će u  neraskidive prijateljske veze. Mali prvašići već danas  će se upoznati s knjigama i  bilježnicama te će otprilike  saznati što ih u školi čeka, a  kad vide da škola nije  strašna, za njih će započeti  jedno od najljepših razdoblja u životu svakog čovjeka.