Utorak, 19. ožujka 2024

Weather icon

Vrijeme danas

12 C°

“Ili premjestite učiteljicu, ili ne šaljemo djecu u školu!”

Autor: Valentina Mlađen

02.09.2013. 22:00
“Ili premjestite učiteljicu, ili ne šaljemo djecu u školu!”

Foto: Fabio ŠIMIĆEV



Zbog utvrđenih nepravilnosti poduzeli smo disciplinske mjere, međutim, daljnje korake ćemo prepustiti Agenciji za odgoj i obrazovanje, koja će utvrditi je li učiteljica nesposobna za rad s djecom, kaže ravnatelj Branimir Peričić


Za dvadesetak debeljačkih osnovnoškolaca, među kojima i gotovo svi prvašići, prvi dan škole neće ostati upamćen po upoznavanju s novim prijateljima i učiteljicom, već po prosvjedu njihovih roditelja. A debeljački roditelji prosvjedovali su protiv učiteljice Anke S., koja je trebala voditi novu generaciju od 12 prvašića u Debeljaku. Prozvana učiteljica, koju roditelji otpužuju za vrijeđanje pa i zanemarivanje djece, odnosno ostavljanje djece bez nadzora, od jučer je na bolovanju jer je, kako je rekao ravnatelj OŠ Sukošan Branimir Peričić, pod kojom je područna škola u Debeljaku, pod velikim stresom zbog cijele situacije. On je pokušao razgovarati s roditeljima, no nikakav dogovor nije postignut.
Roditelji, koji su se protiv iste učiteljice već bunili i prije četiri godine, zbog čega je njih čak šestero svoje učenike vodilo u OŠ Sukošan, postavili su ravnatelju ultimatum – ili neka učiteljicu premjesti u Sukošan pod svoj nadzor ili svoju djecu neće pustiti u školu, bez obzira na to što im je za prve dane, dok je učiteljica na bolovanju, osigurana zamjena.
Cijelu stvar trebao bi razriješiti inspektor Agencije za odgoj i obrazovanje, koji će danas doći u nadzor, a kojega će dočekati i roditelji. Ravnatelj Peričić priznaje kako su protiv iste učiteljice već imali pritužbi te su protiv nje poduzete i neke disciplinske mjere, no ovo je prvi put da u školu dolazi inspektor Agencije za odgoj i obrazovanje koji će utvrditi što je škola, odnosno ravnatelj škole učinio da ovu situaciju razriješi i jesu li primjedbe roditelja utvrđene kao i odrediti daljnje postupke.
– Mi ovu stvar rješavamo i bez medija, bez obzira na to što su roditelji rekli kako je to problem koji traje već dugo godina. Prije nekoliko godina u sličnoj situaciji roditelji su pružili potporu ovoj učiteljici tako da nismo imali razloga za ikakvim daljnjim disciplinskim postupanjem prema njoj. Trenutačno se utvrdilo da postoje neke nepravilnosti u njezinom radu. Mi smo postupili disciplinski prema njoj, međutim, daljnje korake ćemo prepustiti Agenciji za odgoj i obrazovanje koja će nam, valjda, moći pomoći da ovu situaciju razriješimo u interesu djece, roditelja i nas kao škole, kaže Peričić.
Ističe da optužbe koje se odnose na uvrede učiteljice prema djeci, a roditelji tvrde kako ih često naziva pogrdnim imenima poput “gusko”, “glupačo” i slično, nisu potvrđene, no djelomično je utvrđeno da su djeca u nekim trenucima bila bez nadzora te su temeljem toga i poduzete disciplinske mjere.
Jučerašnji prosvjed nije uspio razriješiti situaciju i čeka se odluka inspektora. U slučaju da se potvrde navodi roditelja, ravnatelj je obećao da učiteljica neće biti vraćena na radno mjesto, no u slučaju da inspektor ne utvrdi da je učiteljica nesposobna za rad s djecom, roditelji su odlučni u tome da svoju djecu, njih 20-ak iz prvog i drugog razreda od ukupno 42 debeljačkih učenika, neće slati u školu.