Subota, 27. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

7 C°

Povlaštene karte za one koji žive na kopnu a rade na otoku!

Autor: Ante Vidović

02.09.2013. 22:00
Povlaštene karte za one koji žive na kopnu a rade na otoku!

Foto: Zvonko KUCELIN



 Otočni sabor svojom javnom akcijom i lobiranjem kod državnih institucija izborio je pravo na povlaštene karte za fizičke osobe koje s kopna dolaze na otok raditi za poslodavca koji je registriran na otoku. Vidljivo je to iz odgovora koji je poslan iz Ministarstva pomorstva, prometa i infrastrukture na temu povlaštenog prijevoza s mogućnošću izdavanja mjesečnih povlaštenih karata.
Ovo je važna otočna pobjeda koja bi u punoj mjeri trebala biti ostvarena najkasnije do kraja rujna.
– Svi koji imaju mjesto rada na otocima kod poslodavca registriranog na otoku imaju jednaka prava kao otočani. Sada se čeka donošenje važećeg pravilnika koji treba biti donesen najkasnije do kraja rujna, kaže predsjednik Otočnog sabora Denis Barić.
U odgovoru stoji da zakon definira, pored ostalog, materiju povlaštenog prijevoza u linijskom obalnom pomorskom prometu na način da isti može biti uz popust ili besplatni. Visinu popusta Odlukom utvrđuje ministar pomorstva, prometa i infrastrukture. Pravo na javni prijevoz s popustom odnosi se isključivo na sljedeće osobe: fizičke osobe koje imaju prebivalište na otocima, pravne osobe i vlasnici obrta sa sjedištem na otoku, djeca do navršenih 12 godina života, zdravstveni djelatnici i vozila pri obavljanju redovitih i hitnih prijevoza bolesnika s otoka na kopno i obrnuto, djelatnici i vozila drugih javnih službi u slučajevima izvanrednih događaja i ostale osobe koje to pravo stječu po posebnim propisima. Kategorija ostalih osoba obuhvaća pravo na povlašteni prijevoz sukladno odredbama Zakona o povlasticama u unutarnjem putničkom prometu.
Zakonom se žele stimulirati gospodarske aktivnosti na otoku pa se u tom smislu povlašteni prijevoz odnosi na otočne gospodarstvenike pri čemu stanovništvo s kopna koje radi na otocima može ostvariti pravo na povlašteni prijevoz kao djelatnici pravne osobe koja ima sjedište na otoku.