Petak, 19. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

16 C°

Zadrani nezainteresirani za katalonsku miniseriju

Autor: Ante Rogić

02.09.2013. 22:00
Zadrani nezainteresirani za katalonsku miniseriju

Foto: Marin GOSPIĆ



Broj nazočnih na projekciji prvog dijela miniserije Glasovi Pamana mogao se izbrojiti na prste jedne ruke


U Studentskom klubu Božo Lerotić sinoć je počeo ciklus Glasovi Pamana u Zadru. Naslov romana poznatog katalonskog pisca Jaumea Cabréa i projekcija prvog dijela miniserije (TV3, 2009.) koja se temelji na tom romanu nije privukao veliki broj publike, štoviše, na prste jedne ruke bi se mogao izbrojiti broj nazočnih na projekciji.
Riječ je, dakle, o ciklusu koji će predstaviti autora romana koji je doživio veliki uspjeh, a izašao je 2004. godine.
– Roman je doživio veliki uspjeh u Europi, prije svega na na Sajmu knjiga u Frankfurtu 2007. godine. Preveden je na dvanaest jezika, a riječ je o kapitalnom djelu ovog autora, kazala je Irene Torra, najavljujući miniseriju, drugi dio koju će se moći pogledati večeras na istom mjestu. U 19 sati počinje projekcija drugog dijela, a u 20 sati se priređuje filmski forum u suradnji sa ZaPisom. Sutra navečer u Zadar dolazi i autor Jaume Cabré. Razgovor s njim će voditi dr. sc. Nikola Vuletić, a za prijevod s katalonskog na hrvatski zadužen je prof. Ivan Boško Habuš. Gostovanje autora, kao i cijeli ciklus organizirali su Odsjek za iberoromanske studije Sveučilišta u Zadru i Institut Ramon Llul, uz potporu Frakture, Udruge ZaPis i Studentskog kluba Božo Lerotić.
Roman “Glasovi Pamana” pokazuje da nije samo političko opredjeljenje motiv za rat i krvoproliće, podjele na lijeve i desne, nacionaliste, republikance, fašiste, komuniste, već do sukoba (i dobre teme za roman) dolazi zbog ljubavi, prijevare, mržnje, osvete, pohlepe, novca i još mnogo čega što autor obuhvaća dajući širu sliku prošlih vremena i odmičući se od pojednostavljenog prikaza konfrontiranih ovih i onih ideologija. Jaume Cabré objavio je brojne romane, a napisao je i brojne televizijske i filmske scenarije te kazališne komade. Paralelno je gradio karijeru sveučilišnog profesora jezika i književnosti. Zahvaljujući prijevodima djela na brojne jezike, jedan je od najčitanijih suvremenih katalonskih pisaca.