Petak, 29. ožujka 2024

Weather icon

Vrijeme danas

20 C°

“Zvizdan” nominiran za EFA-inu nagradu publike

02.09.2016. 22:00
“Zvizdan” nominiran za EFA-inu nagradu publike


Nagrađivani film Dalibora Matanića “Zvizdan” nominiran je za nagradu publike Europske filmske akademije (EFA), a glasovati se može do 31. listopada na internetskoj stranici EFA-e, izvijestio je u petak Hrvatski audiovizualni centar (HAVC).
Glasovanje je otvoreno od četvrtka, 1. rujna, a Matanićev film jedan je od 12 filmova nominiranih za nagradu publike (The People’s Choice Award), koju EFA dodjeljuje svake godine.
Među nominiranim filmovima su i posljednji u nizu nastavaka o agentu Jamesu Bondu, “Spectre” u režiji Sama Mendesa, “Mustang” redateljice Deniz Gamze Ergüven, “Tijelo” (Ciało) Małgorzate Szumowske, “Julieta” Pedra Almodovara, “Dankinja” Toma Hoopera, “Jastog” (The Lobster) Yorgosa Lanthimosa, “Rat” (Krigen) Tobiasa Lindholma, “Bravo!” (Aferim!) Radua Judea, “Potpuno novi zavjet” (Le tout nouveau testament) Jacoa Van Dormaela, “Čovjek zvan Ove” (En man som heter Ove) Hannesa Holma te dokumentarac “Vatra na moru” (Fuocoammare) u režiji Gianfranca Rosija.
Glasovati se može na stranici EFA-e na adresi http://www.europeanfilmawards.eu/en_EN/peopleschoiceaward, a glasači imaju priliku osvojiti put na dodjelu nagrada koja se ove godine održava 10. prosinca u poljskom gradu Wroclawu, ovogodišnjoj Europskoj prijestolnici kulture.
Među dosadašnjim dobitnicima nagrade publike bili su Almodovarov “Vraćam se”, Benignijev “Život je lijep”, Jeunetova “Amelie” i Boyleov “Milijunaš s ulice”, a prošle je godine tu nagradu osvojio film Alberta Rodrigueza “Močvara”.
Matanićev “Zvizdan” premijerno je prikazan 2015. godine u programu Un Certain Regard Filmskog festivala u Cannesu, gdje je osvojio nagradu žirija. Nakon toga film je dobio još 26 festivalskih nagrada, a uspješno je prikazan i u kinima u Hrvatskoj te u Italiji, Francuskoj, Sloveniji, Turskoj, Grčkoj, Nizozemskoj, Srbiji i Kanadi.