Subota, 20. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

5 C°

Deset političara “otežalo” za dva milijuna eura

Autor:

02.10.2008. 22:00
Deset političara “otežalo” za dva milijuna eura


Luka Bebić i Berislav Rončević u stanovima više od 200 tisuća eura skupljim od dosadašnjih. Zoran Milanović “na nuli”, Milan Bandić “u plusu” za 170 tisuća, Andrija Hebrang za 143 tisuće eura. U novim stanovima i Božidar Kalmeta, Zdravko Livaković i Anto Đapić, Vladimir Šeks kupio vikendicu
Odluke predsjednika Sabora Luke Bebića, ministra policije Berislava Rončevića te šefa SDP-a Zorana Milanovića da svoje dosadašnje domove zamijene luksuznijima, ponovo su u javnosti otvorile raspravu o okrupnjavanju imovine političara za vrijeme mandata.
Na temelju podataka u imovinskim karticama te javno objavljenim podacima o novim nekretninama, lako je izračunati da su nekretnine samo desetorice uglednih hrvatskih političara u posljednje dvije godine “otežale” za ukupno dva milijuna eura.
Bogatiji Bebić i Rončević
Osim Luke Bebića, koji je javno objavio da svoj stan od 93 “kvadrata” u Petrinjskoj ulici u Zagrebu, vrijedan oko 250 tisuća eura, namjerava zamijeniti dvostruko skupljim stanom u elitnoj podsljemenskoj ulici Ružičnjak, javnost je nedavno doznala i za novi dom ministra Rončevića na Bukovcu, vrijedan 350 tisuća eura. Bebić se, dakle, seli u otprilike 200 do 250 tisuća eura skuplju nekretninu, dok razlika između Rončevićevih dosadašnjih nekretnina, kuće i stana u Našicama, i nove nekretnine u Zagrebu, iznosi oko 230 tisuća eura.
Šef SDP-a Zoran Milanović očekuje da će u zamjeni stana na Bijeniku onim u centru Zagreba, u Krajiškoj ulici, više-manje ostati na istome, ali je zato njegov stranački kolega Milan Bandić prije dvije godine sebi priskrbio oko 170 tisuća eura skuplji stan od onoga u kojem je živio do tada. Stan u Bužanovoj ulici od 71,5 metara kvadratnih, zamijenio je s raskošnim penthausom od 250 “kvadrata” u istoj ulici. Bandić tvrdi da je pola stana kupio on, a pola njegov brat Drago, no građevinari koji su radili na zgradi kažu da je stan organiziran kao jedinstven prostor.
Hebrangov novi stan
Novi, “pametni” stan u Babonićevoj ulici u Zagrebu, koji s garažom vrijedi 333 tisuće eura, kupio je šef Kluba HDZ-a Andrija Hebrang. Obitelj Hebrang prodala je svoj stan od 110 “kvadrata” koji prema podacima u imovinskoj kartici vrijedi 190 tisuća eura i kupila novi od 120 “kvadrata”. Razlika u cijeni je, dakle, 143 tisuće eura.
U nove stanove gotovo istovremeno uselili su se prošle godine ministar Božidar Kalmeta i državni tajnik Zdravko Livaković. Obojica su kupili stanove u istoj zgradi u Zadru, Livaković je 125 “kvadrata” velik i vrijedan oko 210 tisuća eura, dok Kalmetin od 118 metara kvadratnih u imovinskoj kartici nema istaknutu vrijednost. No, ne može biti znatno jeftiniji od Livakovićeva. Vladimir Šeks u imovinsku je karticu prošle godine unio novu, 62 “kvadrata” veliku vikendicu u Petrčanima, a Anto Đapić je godinu ranije, nakon niza godina podstanarstva u gradskom stanu u Zagrebu, na Jarunu kupio 105 “kvadrata” stana, vrijednih oko 160 tisuća eura.


Jurčićeva imovina promijenila oblik
Bivši SDP-ov premijerski kandidat Ljubo Jurčić definitivno je najviše “rastao” kad je riječ o nekretninama: prodao je stan na Malešnici i kupio oko sto tisuća eura skuplji stan u naselju Vrbani, a poslovnom prostoru od 176 “kvadrata” u Preradovićevoj ulici dodao je još jedan od 127 “kvadrata”, vrijedan oko 500 tisuća eura. No, Jurčić objašanjava da to ne znači da je sada 600 tisuća eura bogatiji.
– Moja imovina samo je promijenila oblik. Više nemam nikakvog “keša” jer sam ga uložio u nekretnine, kaže Jurčić koji je gotovinu za kupnju poslovnog prostora nabavio prodajom udjela u nekim tvrtkama i oplođivanjem novca u investicijskim fondovima.