Četvrtak, 28. ožujka 2024

Weather icon

Vrijeme danas

17 C°

Koncesija za plinofikaciju EVN AG-u iz Graza?

Autor: Ivana Burica

02.10.2008. 22:00
Koncesija za plinofikaciju EVN AG-u iz Graza?

Foto: Adam VIDAS



Ravnatelj KLZ-a Petar Šimunić najavio je i da će radovi na proširenju trafostanice u kazališnom dvorištu biti završeni vrlo skoro, odnosno da će Kazalište trajni priključak na struju od potrebnih 350 kW dobiti do 15. listopada
Dožupan Đani Bunja na jučerašnjoj je sjednici izvijestio da je izaslanstvo Zadarske županije u kojem su osim njega bili još i županijski vijećnici Mirko Šileš, Željko Šoša, Šime Fabijanić, Nedjeljko Žunić i Ivica Kostović posjetilo talijanski Gruppo Societa’ Gas Rimini te austrijski EVN AG iz Graza kako bi ocijenili njihove ponude za plinofikaciju Zadarske županije. Prema njihovu je mišljenju EVN AG neusporedivo bolji ponuditelj. No to je, napomenuo je Bunja, samo mišljenje doneseno na osnovi dijela kriterija te ne znači da će Stručno povjerenstvo odabrati baš tu tvrtku.
Na novinarsko pitanje koga je Povjerenstvo odabralo, ni župan ni predsjednik Povjerenstva za dodjelu koncesije Olivio Meštrović nisu htjeli odgovoriti.
– Ne mogu kazati koga je Povjerenstvo ocijenilo najboljim. Odluku donosi Poglavarstvo, a ona će se znati kad bude vrijeme za to, kazao je Meštrović.
Iako to nitko nije htio potvrditi, stječe se dojam da je upravo tvrtka EVN AG iz Graza budući koncesionar za izgradnju distribucijskog sustava plinovoda i distribuciju plina na području Zadra, Biograda na Moru i Benkovca.
Izvješća o radu
Izvješće o radu Županijske uprave za ceste za razdoblje od 1. siječnja do 30. lipnja dobilo je na sjednici zeleno svjetlo Županijskog poglavarstva.
ŽUC je u navedenom razdoblju ostvario 23,569.998 prihoda, što je jedan posto više od planiranog. Istovremeno su rashodi iznosili 22,035.216, odnosno dva posto manje od plana.
– Ako sve bude teklo sadašnjom dinamikom, završetak svih radova na novom Kazalištu lutaka može se očekivati krajem travnja 2009. godine, kazao je ravnatelj KLZ-a Petar Šimunić. On je najavio i da će radovi na proširenju trafostanice biti završeni vrlo skoro, odnosno da će Kazalište trajni priključak na struju od potrebnih 350 kW dobiti do 15. listopada. Podnoseći izvješće o radu ove ustanove u prvih šest mjeseci, Šimunić je istaknuo da su u tom razdoblju ostvareni zavidni umjetnički rezultati, a novi kreativni senzibilitet donijelo je uprizorenje Planina – Perivoj od Slave Petra Zoranića.
U nastavku sjednice podneseno je i izvješće o poslovanju Narodnog muzeja Zadar u prvih šest ovogodišnjih mjeseci. Tijekom prvog polugodišta ova je ustanova ostvarila 1,542.617 kuna prihoda te 1,275.412 kuna rashoda, što je 52, odnosno 43 posto od godišnjeg plana koji iznosi 3,011.500 kuna. Zanimljivo je spomenuti da je u navedenom razdoblju fundus Galerije umjetnina kroz Projekt partnerstva u kulturi obogaćen s 27 umjetničkih djela.
Izvješće o radu i poslovanju tijekom 2007. godine podnijele su Športska zajednica Zadarske županije i Zajednica tehničke kulture Zadarske županije. Od važnijih aktivnosti koje je Športska zajednica ZŽ-a provodila tijekom 2007. godine treba spomenuti organizaciju 6. olimpijskog festivala dječjih vrtića Hrvatske na razini Zadarske županije. Važna djelatnost Športske zajednice je i stručna te savjetodavna pomoć na ustrojavanju novih športskih udruga na području županije.
Sportske grane
U tom je smislu zanimljivo kazati da se broj športskih udruga na području ZŽ-a svake godine postupno povećava, a trenutačno je u 45 sportskih grana registrirano 400 udruga i drugih pravnih osoba u kojima ukupno ima 10.000 aktivnih sportaša te oko 15.000 povremeno uključenih sudionika.
Članovi Županijskog poglavarstva predložili su da su trgovačka društva u kojima ima udjele i koji su od posebnog značenja za Zadarsku županiju: Zračna luka Zadar, Ceste Zadarske županije, Razvojna agencija Zadarske žuapnije i Eko Zadar. Popis trgovačkih društava će na prijedlog Poglavarstva donijeti Županijska skupština, a isti se donosi na temelju Zakona o sprječavanju sukoba interesa u obnašanju javnih dužnosti. Naime, dužnosnici (župan, njegovi zamjenici i članovi Županijskog poglavarstva) temeljem navedenog Zakona ne mogu biti članovi uprava ili nadzornih odbora trgovačkih društava. Dužnosnici iznimno mogu biti članovi nadzornog odbora trgovačkih društava i upravljačkih ili nadzornih odbora neprofitnih pravnih osoba kao što su zaklade, udruge i druge pravne osobe koje obavljaju znanstvenu, humanitarnu, kulturnu, sportsku i sličnu djelatnost koje su od posebnog interesa za jedinicu lokalne, odnosno regionalne samouprave. Sukladno tome, županijski dužnosnici smiju biti članovi nadzornih odbora gore navedenih trgovačkih društava, ali nemaju pravo ni na kakvu naknadu za članstvo, osim na naknadu putnih i drugih troškova.