Petak, 19. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

7 C°

Ivan pobjedonoša Ćurjurić

Autor: Šime Ćurko

02.10.2009. 22:00
Ivan pobjedonoša Ćurjurić

Foto: Vedran SITNICA



Jedna je dugogodišnja navijačica Zadra uoči utakmice prokomentirala da joj je „dosta pogledati prvih pet minuta utakmice na Stanovima i da zna kako će sve završiti”. Ne znamo kakav je dojam ona imala nakon prvih pet minuta, ali u tom periodu na terenu smo vidjeli samo jednu momčad – Slaven Belupo. U 8. minuti tresla je greda gola kojeg čuvao Antonio Ježina, nakon što je Maras s 25 metara naciljao lijevu vratnicu. Navalio je Slaven svim oružjima, zaredalo se u prvih 15-ak minuta pet kornera pred Ježinom, ali je zadovoljniji nakon svega bio Zadar. Kako i ne bi kada je u prvom izletu prema Rodiću zabio gol. Krenulo je Ćurjurića, pogodak Slavenu bio mu je treći u sezoni. Jasno, učvrstilo ga je to na prvom mjestu u poretku klupskih strijelaca nakon deset kola.
Pogodak Zadrana nije puno promijenio stanje na terenu, domaća momčad i dalje je igrala naizgled podređenu ulogu, Zadar je, svjesno ili nesvjesno sve napadačke adute bacio na kontre.  I nije bio bezopasan. Naprotiv. Terkeš se tako u 20. minuti mogao i morao bolje snaći nakon dobrog dodavanja Suraća, a u 27. Šaranoviću je, kad se sjurio lijevom stranom, bilo korisnije da je pokušao uposliti nekog od suigrača nego pucati prema Rodiću iz „mrtvog” kuta. 
Na drugoj strani Zadrani su napravili nekoliko prekršaja u tzv. opasnoj zoni, ali ubačaje i udarce gostiju Zebićeva je momčad nekako uspjela iskontrolirati.
Igrao je Slaven baš kao što je Zebić najavio, vrlo visoko stajala su njihova posljednja četiri igrača. Na taj su način Koprivničani imali dominaciju u sredini terena, ali i otvorili puno prostora Terkešu i Šaranoviću, koji inače imaju dosta muke s momčadima koje se brane klasičnim bunkerom. Pametno se Zadar postavio i na taj način usmjerio utakmicu u željenom smjeru. Gosti, osim iz prekida, ostali su bez prave šanse, a Zadrani su konačno dočekali protivnika kojem igra u obrani baš i nije najdraži izbor (Slaven je prije dolaska u Zadar primio 17 golova).
U 33. minuti Terkeš je ostao sam na desnoj strani odakle je vratio u sredinu, ali je lopta „pobjegla” od Ljubičića. Slaven se i dalje „mota” po zadarskoj polovici, ali domaćini su znatno konkretniji protivnik. Sjajnu priliku nije iskoristio Terkeš u 44. minuti kada je s dva metra uklizao na ubačenu Šaranovićevu loptu, milimetri, ili bolje reći malo brzine, nedostajalo je Terkešu da konačno zatrese mrežu. Uspio je zadarski napadač tek dodirnuti loptu, ali je nije usmjerio prema mreži već pored okvira gola.
Nakon 50 sekundi drugog poluvremena ponovno se trese okvir sjevernog gola i opet ga je pogodio igrač Slavena, Nynkeu, ali nakon kornera Ćurjurića. Rodić je ostao zatečen na gol liniji, sreća, zapravo greda, spasila je Nynkeua da ne postigne autogol.
Prošao je Bilever u 59. minuti veliki dio terena, s desne dotrčao na lijevu stranu gdje je lopta došla do Terkeša koji puca prizemno, a Rodić uspijeva sačuvati svoj gol.
Primila se potom igra, akcije obje momčadi uglavnom su završavale na 20-ak metara od vratara. Zadar je izgubio na brzini u napadu, dok su se gosti gubili u mnogim dodavanjima koja su im silno opterećivala njihovu igru. Zebić će, baš kao protiv Pule, nastavio s praksom da odjednom mijenja dva igrača. Mršić i Mitrović ušli su u igru umjesto Šaranovića i Ćurjurića, koji tako ponovno nije odigrao svih 90 minuta.
Konačno u 76. minuti nešto se konkretnije dogodilo na terenu nakon što je Ljubičić prebacio svog čuvara i „žabicom” pokušao iznenaditi Rodića, ali je lopta promašila okvir gola. Zadar je sačuvao pobjedu i tri boda s kojima se na ljestvici izjednačio s Koprivničanima.
ZADAR- SLAVEN BELUPO1:0
ZADAR – Stadion Stanovi. Gledatelja: 1.000. Sudac: Igor Pristovnik 6,5. Pomoćnici: Mate Matić, Marin Čavlina (svi Zagreb). Strijelac 1:0 Ćurjurić (14′): Žuti kartoni: Jonjić, Bilaver (Zadar); Posavec, Tepurić (Slaven Belupo).
ZADAR: Ježina 6, Jonjić 6,5, Milin 6,5, Puljić 6, Bilaver 6, Surać 6, Ljubičić 6, Ćurjurić 6,5 (od 71′ Mitrović 6), Jozinović 6, Šaranović 6 (od 71′ Mršić 6), Terkeš 6 (od 84′ Santini -). Trener: Dalibor Zebić.
SLAVEN BELUPO: Rodić 5,5, Purić 5 (od 61′ Jambrušić 5), Rogulj 5,5, Csizmadia 5, Maras 5,5, Papa 5,5, Nynkeu 5 (od 53′ Šafarić 5), Delić 5,5, Posavec 5, Vojnović 5, Tepurić 5 (od 69′ Poredski 5). Trener: Zlatko Dalić.
Gol
14′ (1:0)  – Ljubičić je leđima okrenut golu Koprivničana, ubacio visoku loptu na koju je krenuo Šaranović. Uspio se Šaranović izgurati za loptu između dvojice igrača, uposlio Terkeša koji dobro vidi prazan prostor za Ćurjurića. Dotrčao je Ćurjurić i s oko 18 metara iz prve pucao prema Rodiću te pogodio njegov donji desni kut.
Jonjić umjesto Bećirija
Dalibor Zebić najavljivao je svakojake promjene u momčadi, odigrao je Zadar u srijedu i trening utakmicu s Dragovoljcem, sve valjda u cilju traženja najboljih 11 nakon što je bilo očito da se momčad koja je počela dvoboj s Istrom u prošlom kolu nije pokazala najboljim rješenjem. No, Zebić je napravio samo jednu izmjenu, uveo je Jonjića, koji ionako nije mogao igrati protiv Puljana (reprezentacija), a na klupu sjeo Bećiri. Momčad koje ne pobjeđuje ne mijenja se, očito je zadarska računica. Ovaj put se takvo, neobično, promišljanje pokazalo korisnim.