Subota, 20. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

5 C°

Od početka godine poginulo šest motociklista, lani jedan

Autor: Suzana Bandić

02.10.2009. 22:00
Od početka godine poginulo šest motociklista, lani jedan

Foto: Filip BRALA



Najčešći krivac za prometne nesreće u kojima sudjeluju vozači mopeda i motocikla prema podacima iz PU zadarske su brzina, alkohol, oduzimanje prednosti prolaska, nekorištenje zaštitne kacige i nepropisno pretjecanje


Nakon što su crne statistike pokazale kako se od početka ove godine u usporedbi s proteklom 2008. povećao broj prometnih nesreća u kojima su učesnici vozači mopeda i motocikla, iz PU zadarske oglasili su se priopćenjem apelirajući na sve sudionike prometa, a posebice tu skupinu vozača na međusobno uvažavanje, kao i na dosljedno poštivanje prometnih propisa kako bi se spriječilo događanje prometnih nesreća, posebice onih s najtežim posljedicama.
Prema podacima PU zadarske tako je od početka ove godine zabilježeno ukupno 223 prometnih nesreća u kojima su sudjelovali mopedi i motocikli. U tim je nesrećama šest motociklista smrtno stradalo, 58 osoba je teško ozlijeđeno, a ćak 99 osoba je zadobilo lake tjelesne povrede. Koliko je alarmantna situacija pokazuje i podatak da je tijekom cijele 2008. godine smrtno stradao samo jedan vozač motocikla.
Prema istim podacima najčešći krivci za takvu situaciju i stradavanje navedenih kategorija sudionika u prometu su bezobzirno i grubo kršenje prometnih pravila, odnosno brzina, alkohol, oduzimanje prednosti prolaska, nekorištenje zaštitne kacige, nepropisno pretjecanje i obilaženje te nepridržavanje osnovnih načela prometne kulture.
– Apeliramo na navedenu skupinu sudionika u prometu da se obavezno pridržavaju propisanog načina ponašanja u prometu na cestama, a koji između ostaloga, obvezuje vozače motocikla ili mopeda, kao i osobe koje se prevoze na tim vozilima, da moraju za vrijeme vožnje na cesti na glavi nositi propisanu i uredno pričvršćenu zaštitnu kacigu. Isto vrijedi i za vozače bicikla mlađe od 16 godina. Vozačima motocikla, mopeda i osobama koje se prevoze tim sredstvima, a koji prekrše propisana pravila, predviđena je novčana kazna u iznosu od 1.000 kuna kao i privremeno oduzimanje vozačke dozvole i isključenje iz prometa, stoji u policijskom izvješću koje potpisuje Sandra Poljak Jurinčić, glasnogovornica PU zadarske.
S obzirom da u ovakvim prometnim nesrećama najčešće stradavaju osobe mlađe životne dobi, a nerijetko i maloljetnici, iz policije upozoravaju i roditelje kao odgovorne osobe da prije same kupnje mopeda i motocikla poduzmu sve potrebne predradnje od polaganja vozačkog ispita, obavljanja tehničkog pregleda i registracije vozila pa do provjere tehničke ispravnosti vozila, kupnje zaštitne kacige i druge potrebne zaštitne opreme kako bi mladi vozači bili što zaštićeniji i osposobljeni za sigurno sudjelovanje u prometu.
Posljednja nesreća u kojoj je smrtno stradao motociklist dogodila se prije svega tri dana. Riječ je o 59-godišnjem Marinku Miočiću iz Ražanca koji je poginuo tijekom noći s utorka na srijedu, a policija pretpostavlja između 23 i 1.45 sati.
Vozio je moped zadarskih registarskih oznaka lokalnom cestom iz smjera Visočana prema Radovinu te u jednom sletio s kolnika na zemljano proširenje i prednjim kotačem udario u metalnu žicu, nakon čega se moped prevrnuo, a vozač pao i na mjestu preminuo.