Subota, 20. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

15 C°

Ruzinavi zadarski brod

02.10.2010. 22:00
Ruzinavi zadarski brod


Zadar je u utakmicu krenuo kao i na prethodnim domaćinstvima – žustro, ponekad i više stihijski nego li organizirano. Ta se opcija pokazala dobitnom triput ove sezone, pa Dalibor Zebić očito nije želio ništa eksperimentirati. Izuzmemo li pokušaj Cona glavom nakon kornera Mršića i udarac Šare iz daljine, prva ozbiljnija situacija na utakmici donijela je pogodak. Santini je iz jedanaesterca zabio četvrti gol ove sezone. No, vrlo brzo niz individualnih pogrešaka (Puljić, Banović, Bilaver…) sasvim je otvorio vrata Šibeniku prema drugoj ovosezonskoj pobjedi.
Pa ipak, Šibenik je počeo prilično suzdržano, čak su i Funcuti nakon 20-ak minuta “podsjetili” svoje ljubimce da su u Zadar došli igrati nogomet, a ne statirati na travnjaku Stanova. Prva ozbiljnija akcija Šibenika donijela je izjednačenje i nakon toga do kraja poluvremena gledali smo ravnopravnu utakmicu. Gosti kao da su izašli iz svojevrsne blokade, uvjetovane valjda lošim ovosezonskim rezultatima, pa je Zadru posao znatno otežan.
Con u vratnicu
Utakmica se brzo otvorila, određene taktičke zamisli trenera pale su u vodu nakon pola sata, tim više što je bilo jasno da obje momčadi žele pobjedu.
Da je Zadar imao malo više sreće i preciznosti na poluvrijeme je mogao otići s vodstvom. U 40. minuti Mršić je izveo slobodan udarac s lijeve strane. Con je skočio na desetak metara od Blaževićevog gola i nakon udarca glavom loptu posao ravno u desnu vratnicu. Opasno je pred Blaževićem bilo i u 45. minuti kada je Mršić odlično vidio ubacivanje Santinija. Zadarski napadač se našao sam ispred Blaževića, pucao iz prve, ali je lopta otišla pored lijeve vratnice. No, i Šibenik je niti pola minute kasnije mogao povesti. Akcija slična kao kod izjednačenja. Jakoliš ubacuje s desne strane, Alispahića opet nitko ne čuva, a šibenski veznjak ovaj put puca nogom. Lopta mu nije najbolje sjela, da jest Ježina bi morao drugi put po loptu u mrežu. Lijeva strana obrane domaćih od početka je Jakolišu i društvu ostavljala dosta prostora. Uopće, mladi je Jakoliš pokazao izvrsnu igru, namjestio je dva pogotka i zadao još mnogo muke Zadranima.
Banovićevo isključenje
Nakon manje od pet minuta drugog poluvremena Zadar je ostao s deset igrača na travnjaku. Banović, koji je već imao žuti karton, na središtu igrališta nešto je zakuhao kod izvođenja slobodnog udarca gostiju. Velika pogreška zadarskog veznjaka u situaciji koja je bila sve samo ne opasna. Bio je to početak kraja jer Zadar je nakon toga “nestao” s terena. U deset minuta Šibenik je postigao dva gola, a mogao je barem još toliko nakon što najprije Bačelić-Grgić, a potom i Jelić nisu bili precizni u trenucima kada su ih Zadrani pustili same pred Ježinu.
Istina je, Zadar je imao igrača manje, ali činilo se kad da su Banovićem izašla barem još petorica. Zebićevi igrači vjerojatno ne bi imali ništa protiv da je sudac Strahonja već nakon trećeg gola Šibenika označio kraj jer Zadar je djelovao poput rasušenog broda na uzburkanom moru. Nije se znalo s koje strane više curi, Šibenik se poigravao sa Zadranima, a Funcuti su likovali na sjevernoj tribini tražeći “pet komada”. Tužna večer zadarskog nogometa u kojoj su gosti u drugom poluvremenu bili kao na pucačkom treningu. Zadarska publika takvo što nije mogla gledati, pa je dio navijača puno prije kraja napustio tribine. Šibenik se razigrao i naplatio sve jesenske muke.


 ZADAR – ŠIBENIK 1:4


ZADAR – Stadion Stanovi. Gledatelja: 1.500. Sudac: Marijo Strahonja 6,5. Pomoćnici: Vukušić, Olujić (svi Zagreb). Strijelci: 1:0 Santini (20 – 11m), 1:1 Alispahić (27′), 1:2 Alispahić (56′ – 11 m), 1:3 Jelić (65′), 1:4 Georgievski (77′). Žuti kartoni: Šare, Banović, Gospić (Zadar); Alispahić, Medvid (Šibenik). Crveni karton: Banović (50′).
ZADAR: Ježina 5,5, Puljić 5, Con 5, Glumac 5, Bilaver 5, Begonja 5 (od 73′ Peraić -), Pezo 5 (od 61′ Jerbić 5), Šare 5 (od 49′ Gospić 5), Mršić 5,5, Banović 5, Santini 5,5. Trener: Dalibor Zebić.
ŠIBENIK: Blažević 7, Georgievski 6, Kartelo 6, Medvid 6, Jurčević 6, Jakoliš 7 (od 86′ Vrcić -), Alispahić 7, Bačelić-Grgić 6,5, Husmani 6, Božić 6 (od 82′ Maleš), Tokić 5,5 (od 46′ Jelić 6,5). Trener: Vjekoslav Lokica.




 GOLOVI


1:0 (20′) – Kartelo je loše reagirao na jednu “svijeću” pred svojim šesnaestercem. Zbunilo je to i vratara Blaževića koji je izašao sa svog gola do ruba kaznenog prostora. Do lopte je došao Santini i iz okreta pucao prema golu. Loptu je na putu prema mreži rukom zaustavio Kartelo – jedanaesterac. Santini je prizemnu loptu poslao u desnu stranu, a Blažević je odabrao lijevu stranu i pogriješio.
1:1 (27′) – Jakoliš je s desne strane ubacio loptu na vrh zadarskog peterca. Činilo se da će Puljić bez problema otkloniti potencijalnu opasnost, no zadarski je stoper promašio cijelu loptu. Puljićev dar iskoristio je Alispahić koji je glavom neometan pogodio desnu stranu Ježininog gola.
1:2 (56′) – Bačelić-Grgić je s ruba igrališta s desne strane izveo slobodan udarac. Lopta je dugo putovala prema lijevoj strani gdje ju je čekao Jakoliš. Ispred Jakoliša nespretno je reagirao Bilaver koji je loptu skrenuo rukom – jedanaesterac. Ježina je pogodio de će Alispahić s 11 metara pucati u desnu stranu, no udarac šibenskog prvog strijelca bio je i jak i precizan, pa Ježina nije imao izgleda.
1:3 (65′) – Jelić je nakon dodavanja Jakoliša sam izašao pred Ježinu i rutinirano prebacio zadarskog vratara.
1:4 (77′) – Georgievski se nakon ubacivanja Alispahića prošetao desnom stranom, mogao je dodati, ali i pucati. Odlučio se na udarac nakon kojeg je Bilaver loptu s gol linije skrenuo u vlastitu mrežu.


 ŠIBENIK UDVOSTRUČIO UČINAK


U prvih devet kola Šibenik je zabio tek četiri gola, a onda je u Stanovima udvostručio taj učinak. Mogao je i utrostručiti da Ježina na golu nije spašavao Zadar još veće sramote. Inače, bio je to 16. dvoboj u Prvoj HNL u kojem je Zadar bio domaćim Šibeniku i treća pobjeda momčadi iz Krešimirova grada. Na Stanovima je Šibenik prethodno pobijedio, zanimljivo, istog dana. Oba puta je to bilo 3. svibnja 2003. (3:2) i 2008. (2:0). S druge strane, Zadar na Šubićevcu nikad nije pobijedio.


 BRUNO ORINČIĆ – ZADASKO SRCE


U 18. minuti zadarski su navijači skandirali “Bruno Orinčić, zadarsko srce”. Tornado je na istočnoj tribini u tom trenutku razvio transparent: “Bija si i ostat ćeš dite grada, zauvik u srcu tvog Tornada, Bruno Orinčić 1992.-2010. R.I.P”. Zadarski navijači i na taj su se način sjetili 18-godišnjeg Bruna Orinčića, mladića koji je prošli tjedan preminuo od posljedica teške prometne nesreće.


 1. HNL


Rezultati 10. kola: Zadar – Šibenik 1:4, Rijeka – Lokomotiva 3:0, Split – Osijek 1:0, Slaven Belupo – Cibalia 1:1, Varaždin – Zagreb 0:0, Hrvatski dragovoljac – Inter 0:0, Dinamo – Istra 1961, Karlovac – Hajduk.
Poredak:Split 22, Hajduk (1-) 21, Dinamo (-1) 30, Rijeka 19, Zagreb 17, Sl. Belupo 16, Cibalia i Varaždin 15, Osijek i Inter 13, Karlovac (-1) 12, Lokomotiva 11, Zadar 10, Šibenik 9, Hr. dragovoljac 3, Istra (-1) 2.
U 11. kolu igraju: Inter – Zadar (15 listopada, 18 sati), Cibalia – H. dragovoljac, Hajduk – Sl. Belupo, Zagreb – Karlovac, Lokomotiva – Varaždin, Istra 1961 – Rijeka, Osijek – Dinamo, Šibenik – Split.