Petak, 29. ožujka 2024

Weather icon

Vrijeme danas

17 C°

HRAST više ne raste u Zadru

02.10.2011. 22:00
HRAST više ne raste u Zadru


Pirc vodećim ljudima zamjera što su manipulirajući radom Velikom vijeću HRAST-a, u “demokratskom nadglasavanju”, odstranili one koji nisu bili suglasni njihovim stavovima
Tek što je ovog proljeća počeo s djelovanjem, HRAST se ugasio u Zadru. Predsjednik zadarskog HRAST-a Arsen Pirc raspustio je prije nekoliko dana zadarsku organizaciju ovoga političkog pokreta. Pirc, koji je obnašao dužnost potpredsjednika istoimene stranke, kaže da se na taj potez odlučio budući da nije došlo do pomirbe, odnosno usklađivanja stavova nakon prijelomne sjednice Velikog vijeća Hrasta, održane 17. lipnja, o kojoj je, po Pircu, stalni odbor Hrasta lažno izvijestio javnost.
U utorak 27. rujna održana je redovna sjednica Vijeća grada Zadra kojoj su nazočili Bruno Zorić, Radoslav Perica, Šime Čolak, Dario Tikulin, Zlatko Filipović, Ivo Bubičić, Ivo Markulin, Josip Bauk i Arsen Pirc.
– Nakon izvješća Ive Markulina, utemeljitelja Hrasta, o besramnom ponašanju naših dojučerašnjih kolega iz pokreta Hrast, odnosno o sazivanju sabora stranke, a na koji nisu službeno pozvani svi članovi nego samo oni privrženi predsjednici Željki Markić, Ladislavu Ilčiću i Krešimiru Miletiću, kao i njihovo jednostrano isključivanje svih nepodobnih članova, uslijedila je moja ostavka na mjesto koordinatora vijeća Zadra.
Pirc je na toj sjednici unaprijed stavio točku dnevnog reda na kojoj je, uz njegovu ostavku, bilo i raspuštanje HRAST-a, ali je zapravo otprije isključen iz stranke, a da o tome nije obaviješten. Iako je bio jedan od dopredsjednika stranke, nije ni pozvan na sabor stranke, pa kaže da je obnašanje njegove dužnosti postalo nemoguća misija.
Pirc vodećim ljudima zamjera što su manipulirajući radom Velikom vijeću HRAST-a u “demokratskom nadglasavanju” odstranili one koji nisu bili suglasni njihovim stavovima.
– U tom silovanju demokracije udaljeni su Ivo Markulin iz 9. i Ivan Bačak iz 10. izborne jedinice, te Josip Jurčević. Ivica Relković je sam zamrznuo svoj status do pronalaženja rješenja i odgovora takvom ponašanju. Do rješenja nije nikad došlo, a egzekutori su se pravdali da je demokratski, nadglasavanjem, tako odlučeno te da to nije čin njihove volje već demokracije. Sukob je eskalirao pokušajem predsjedništva stranke da sazna što se i zašto događa te da se dobiju pojašnjenja za navode o nestalom novcu. Egzekutori su nasilno spriječili rad predsjedništva koji su smatrali neprijateljem, kao i onima koji žele srušiti Hrast. Takve insinuacije i lažne poruke su kasnije širili i medijima, prozivajući članove predsjedništva pučistima i rušiteljima pokreta. Nakon toga prestaje svaka komunikacija, iako smo mi u više navrata nudili sastanak na kojem bismo se usuglasili ili mirno razišli, kaže Pirc.
 Nakon Pircove ostavke uslijedilo je iznošenje osobnih stavova članova vijeća, na kojoj su se neki članovi, Šime Čolak, Zlatko Filipović i Ivo Bubičić odlučili ostati u Hrastu, dok su Bruno Zorić, Dario Tikulin, Ivo Markulin, Josip Bauk i Rade Perica odlučili istupiti iz njega. Tako je sa šest u odnosu na tri člana odlučeno da se raspusti vijeće, jer su ostavke dali i predsjednik, dopredsjednik i tajnik vijeća.


“HDZ-ovci izmanipulirali javnost i policiju”


Pirc svoje donedavne kolege naziva HDZ-ovim namjesnicima koji su uspjeli izmanipulirati i policiju koja je bila dva puta pozvana na nasilno prekidanu sjednicu predsjedništva stranke. Čudno je, kaže Pirc kako o incidentu s fizičkim obračunom, kao i u incidentu s krađom opreme nisu napravili zapisnik.
– Demokraciju doživljavam kao pravo na razilaženje u razmišljanjima, ali ne i na nasilje u provođenju jednostranih zaključaka. Demokraciju ne doživljavam kao pravo na laganje i manipuliranje drugima, a sve s ciljem zadržavanja osobnih pozicija koje time urušavaju ideal u ostvarivanju zadanog cilja. Uporno pozivanje na jednakost, kao i na ravnopravnost, bila je samo floskula koja je omogućila besramnicima izgurati neistomišljenika. Svaka daljnja borba na dokazivanju istinitosti naših a ne njihovih tvrdnji rezultirala bi samo promjenom strane koja je izgubila, a prošla kompaktnost i cjelovitost se ne bi nikad vratila, pa je svaki pokušaj unaprijed osuđen na Pirovu pobjedu u kojoj ne želim sudjelovati.




“Odmetnici” u Sačićevoj Akciji za bolju Hrvatsku


Nakon razmišljanja o osnivanju nove stranke, priključenju HSP-u ili osnivanje podružnice ABH – Akcija za bolju Hrvatsku, Tikulin, Perica, Markulin i Pirc odlučili su osnovati podružnicu ABH.
– Ta nam podružnica daje autonomiju, a ostavlja nas u srodnoj političkoj opciji koja se od prošle razlikuje po naglašenijem militantnom ustroju, ali i jasnim programima i ustrojem. U tom kontekstu sam kontaktirao ABH i dobio zeleno svjetlo za nastavak našeg rada u osnivanju nove podružnice za 9. izbornu jedinicu. Ukoliko okupimo stotinjak istomišljenika, krenuli bismo u osnivanje podružnice i osnivačku skupštinu na koju bi došao osobno predsjednik Željko Sačić i radno predsjedništvo ABH, kaže Pirc.