Utorak, 30. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

17 C°

Plodna suradnja robotičara i arheologa

02.10.2011. 22:00
Plodna suradnja robotičara i arheologa


Stručnjaci robotike i automatike putem ovih radionica nama, stručnjacima ostalih znanstvenih disciplina prezentiraju svoja dostignuća, u ovom slučaju automatizirane robote ronilice, i zajedno istražujemo mogućnosti suradnje


Pretposljednjeg tjedna u mjesecu rujnu u Murteru je održana održati treća međunarodna interdisciplinarna radionica na temu primjene podvodne robotike u području morske biologije, podmorske arheologije i pomorske sigurnosti „Breaking the Surface 2011″. Pored stručnjaka iz cijelog svijeta, točnije iz Italije, Irske, SAD-a, Francuske, Portugala, Španjolske, Velike Britanije, Grčke, Malte i, naravno, Hrvatske, u radu su radionice sudjelovale dr. sc. Irena Radić Rossi i dr. sc. Claudia Kruschel sa zadarskog Sveučilišta. Radionica je trajala od 19. do 25. rujna.
– Radionice organizira Zavod za automatiku i računalno inženjerstvo Fakulteta elektronike i računarstva Sveučilišta u Zagrebu, točnije njihov LabUST (Laboratory for Underwater Systems and Technologies). Riječ je o europskom projektu u trajanju od tri godine koji je u svom programu imao i ove interdisciplinarne radionice. Prethodne su se održavale na Kornatima, dok se ovogodišnja radionica održavala na Murteru i kod Gnalića. Stručnjaci robotike i automatike putem ovih radionica nama, stručnjacima ostalih znanstvenih disciplina prezentiraju svoja dostignuća, u ovom slučaju automatizirane robote ronilice, i zajedno istražujemo mogućnosti suradnje. Ja sam na nedavno završenoj radioci vodila sekciju arheologije, dok je kolegica Claudia Kruschel, također s našeg sveučilišta, vodila biološki odjel, kazuje nam Irena Radić Rossi i nastavlja:
– Radionice su se pokazale jako dobrima i vrlo korisnima. One otvaraju mogućnost komunikacije robotičara koji organiziraju opremu i nas iz drugih disciplina koji bismo trebali biti korisnici te opreme. Tako i jedni i drugi imamo priliku vidjeti što je sve potrebno i što se na tom polju nudi. Prilagođavanjem opreme prema našim komentarima i zahtjevima robotičari mogu što bolje zadovoljiti naše potrebe. Na radionici su sudjelovali stručnjaci iz cijelog svijeta, među kojima su neki znanstvenici svjetskog glasa. Radionice su urodile mnogim daljnjim projektima, što je osobito važno istaknuti. Na njima su sudjelovali i studenti, među kojima je bilo i studenata Sveučilišta u Zadru.
Radionice se održavaju u sklopu projekta akronima CURE za razvoj hrvatskih podvodnih robotskih istraživačkih potencijala. U središtu je projekta komunikacija između FER-ovog LabUST laboratorija i istraživačkih institucija sličnog znanstvenog interesa. Primjena spoznaja nakupljenih ovim projektom namijenjena je Jadranskom moru, a posebice na polju morske biologije i ekologije, podvodne arheologije, pomorske sigurnosti i „offshore” industriji. Projekt predvodi profesor Zoran Vukić.
Radić Rossi posebno naglašava kako je riječ o vrlo korisnoj i, pokazalo se, uspješnoj inicijativi, te kaže kako će se nakon isteka trogodišnjeg projekta naći mogućnosti za njegov nastavak.
– Ove smo godine boravili na poznatom podmorskom arheološkom lokalitetu, na mjestu brodoloma mletačke galije iz XVI. stoljeća kod otočića Gnalića. Izgleda da se obnavlja kritična masa kako bi se pokrenulo njegovo ponovno istraživanje. Ovaj puta smo robotiziranim ronilicama napravili snimke podmorja, zaključuje Rossi.