Petak, 26. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

12 C°

Punine spektra koje kreaciju znače

02.10.2011. 22:00
Punine spektra koje kreaciju znače


Ovo je jedan od načina da organizirano nastupamo, promovirajući spektar različitih umjetničkih ideja i vizija, dok je zajedničke dobre volje, međusobnog uvažavanja i interesa, očekujući potporu za dotične vizije i projekte, koji bi svima trebali biti prije kreativni motiv nego kočnice koje su opet u suprotnosti s određenim slobodarskim poimanjem biti umjetnika/umjetnica i njihovih kreatiovno-umjetničkih svjetova – Zvonko Čulina
“ART – TOTAL” je novoosnovana Umjetnička Udruga u Zadarskoj županiji sa sjedištem u Pridrazi, Općina Novigrad.
Udruga je osnovana na inicijativu Zvonka Čuline, dipl. povjesničara umjetnosti, likovnog umjetnika i književnika koji je zajedno s desetak umjetnika i umjetnica, svojih prijatelja, zahvaljujući dugogodišnjem djelovanju u inozemstvu (25-godišnjem umjetničkom djelovanju u Njemačkoj, gdje je bio član Saveznog udruženja likovnih umjetnika Njemačke te Udruženja njemačkih književnika, a sada je član Hrvatskog društva likovnih umjetnika (HDLU-a) – Zadar i Društva hrvatskih književnika Herceg Bosne (DHK – HB) u Mostaru, koji je okupio svoje prijatelje, poznanike i kolege-umjetnike, kao i ostali osnivači svoje, (kvalitetne umjetnike i umjetnice iz Domovine i inozemstva) kako bi se pokrenuo ovaj projekt i organizirala ova Udruga te na neki način doprinijeli promociji i kvaliteti umjetnosti i ukupnim kulturnim aktivnostima na području Zadra i Zadarske županije, kao i čitave nam Domovine Hrvatske, s težnjom za internacionalnom suradnjom za što postoje veliki interesi članova i suradnika ove kao i drugih slično orijentiranih umjetnika i Udruga u Domovini i inozemstvu.
Afirmirati sve vrste umjetnosti
Cilj im je i u opisu je djelatnosti afirmirati sve vrste umjetnosti, prvenstveno likovnu, okupljati umjetnike, izlagati, te talente i sve zainteresirane poticati na kreaciju, promišljanje umjetnosti tj. stvaranje, na lokalnom, domovinskom te međunarodnom nivou, od najmlađih do najstarijih i od profesionalaca do amatera, a posebno već poznatih i afirmiranih imena domaće i inozemne scene koja su i okosnica ove Udruge prvenstveno kroz izložbe, likovne kolonije, radionice ili glasilo tj. časopis Udruge.
Koji su razlozi osnivanja udruge?
– Živeći 25 godina u Njemačkoj, u blizini Duesseldorfske akademije gdje se posebno valorizira i akceptira moda i moderno (rekao bih u skladu s vijekom), pa tako i likovna kultura, a pod utjecajem Berlina, Pariza i Amsterdama, formirajući se i inspirirajući Beuysom, Schumacherom, Goetzom ili Schultzeom, koji su svatko na svoj način doprinijeli piramidi njemačke i svjetske moderne, te klasičnim ekspresionistima s tog područja “Die Bruecke” i “Der Blaue Reiter” te temeljem, francuskim impresionistima, prijateljujući s mnogim umjetnicima iz Udruženja likovnih umjetnika i književnika Njemačke kao što su W. Liggesmeyer, A. Farys, T. Ohm, B. J. Parker, D. Nur, ili W. Kalistratow, surađujući i organizirajući razne projekte s mnogima, povratkom sam htio komadićke tog profiliranog europskog duha i likovno-književnog svjetla Europe i svijeta prezentirati i u ovom našem prostoru.
Pitanje je bilo samo, centar regije (Županije) Zadar, gdje se je skoncentrirao gro ovdašnjih umjetnika i umjetnica okupljen oko HDLU-društva i nekoliko ostalih Udruga, s kojima sam do sada solidno surađivao, ili se povući na periferiju, u zaleđe i mjesto boravka koje također otvaranjem prema svijetu u globalnom selu interneta i potpune umreženosti može u svakom trenutku biti u žiži događanja, a koje je također „žedno” razmjene tih dobara koja po Božjim datostima pripadaju svem i svima.
Povratak korijenima
Ovim dosadašnjim petogodišnjim iskustvom ovdje uvjerio sam se u želje i nastojanja nekoliko kulturnih promicatelja s kojima odlično surađujem i koji su prepoznali i uvažili dobre namjere i težnju za suradnjom. Tu prvenstveno mislim na našu Općinu Novigrad i načelnika Josu Klapana, koji iako drugačijeg obrazovanja i djelatnosti ima izuzetan feeling za kulturu i kulturna događanja; na Benkovac i benkovačku knjižnicu te ravnatelja Milu Marića; Zavičajni muzej Biograd na moru i ravnatelja mu Draženka Samardžića; Obrovac gdje sam već vodio jednu kreativnu dječju radionicu te Knin i književnika – kritičara Fabijana Lovrića s nekoliko „njegovih” kolonija.
Moj put i određenje je povratak korijenima; dakle, odlazak prema svijetu i povratak izvoru. Moj Dortmund, Berlin, Paris ili Muenchen su sada u mojoj Pridrazi i u ovom zaleđu Zadra gdje je mislim hrabrost ili ludost, kako hoćete vrtati i vrtiti svoju umjetničku sudbinu. „Eppur si muove…” Jer, ideje su rođene i sjeme već proklijalo…
Koja bi bila ideja – vodilja ART TOTALA?
– ART – TOTAL se povodi kreativnom puninom, kako na majčici Zemlji, tako i univerzalno – šire. Idejno, jedna vrsta apsoluta svake pomisli, primisli i kreacije… „Realnog i irealnog”, vidljivog i nevidljivog, materijalnog i duhovnog… Tako su i svi umjetnički pravci, kojih u Modernoj ima jako puno, samo mikro-sfere u makro-sferi ili drugačije, misaono izvlačenje iz Tajni i skrovitosti.
U mlađim danima sam i ja tako koncipirao tzv. magično-lirski konstruktivizam, dinamičku i magnetičku umjetnost te AS-Art, a sad uviđam da je to sve bilo „koprcanje” u širokoj lepezi, mreži ili apsolutu mogućeg.
Stremljenje napretku
S druge strane, da pomalo po onoj poznatoj humoriziram: – “Umjetnost (kultura) svima, a ne samo njima!” – Od djeteta, do starca-mudraca… Art – total interaktivno povezuje sve te veće ili manje talente, ne odbacuje ni početnike ni amaterizam (u očekivanju da vrijeme uvijek kaže svoje, dakle tko će “na tren zaživjeti” a tko će “preživjeti” i ona buduća, dolazeća kulturno-povijesna pretumbavanja. Kreativno stremeći napretku, da ne kažemo savršenstvu kao nekoj zamišljenoj točci (kategoriji) sve ipak, bar se nadamo, ostaje „u svom otjelovljenju-materijalizaciji ili pak u svojim pokušajima pa i „otpadništvu ili destrukciji” negdje zapisano u fosilnoj ukrućenosti ili pak finim vibracijama, odnosno memoriji univerzalnog kompjutora tj. akaši.
S obzirom da se kod nas pa i u svijetu, pogotovo „rubnu” ili “ekstremniju” često eksperimentalnu umjetnost mistificira, pa u nekim segmentima i u nerazumijevanju izolira, odbacuje pa i ismijava, odnosno negativistički etiketira, ona je ipak u vremenu sadašnjem i u svim vremenima budućim, zbog posebnih nadahnuća dotičnih medija i tzv. im “eksplozije svijesti” pionirska, misionarska i dolazeća jer prvenstveno pripada fascinantnim graničnim sferama istraživačkih interesa pojedinaca.
S talentima, darovima ili duhom se ljudi rađaju da bi učili, istraživali, dorađivali… Neki kroz oficijelno školovanje i akademije (a neki individualno – sami), kako bi rekao jedan moj profesor: – „Uče se učiti!” – pa stoga kreativno-umjetničko-kultiviranu šansu zaslužuje svatko. Jer, umjetnost je (uz poneka potrebna pojašnjenja ljepote), harmonija spektra i oblika, tonova i varijacija, a estetska je ponekad, koliko god nekad netko negodovao i u na prvi pogled prividnoj hektici, kaosu i disharmoniji.
Mnoštvo je poznatih i priznatih svjetskih umjetnika koji nisu prošli naročita „službena” školovanja… Tražili su i kucali sami… Svatko u svom vremenu i prostoru, shodno svome Duhu, svijesti i inspiraciji…S talentima se rađa i razvija uz niz popratnih životnih, formirajućih faktora. Naravno, u granicama dozvoljenog odozgo… Kroz to se brzo, uz Ljubav koja je vodilja, spozna i Vjeru. Tako i Einstein sasvim lako zbori… „Dalje ne mogu ni ja, dalje je Božje!”.
-Svi talenti su darovi koji se udahnjuju začećem… Bilo da se kasnije prave vrhunske šlape, cipele, navrće vinograd, konstruira auto, grade kuće ili kreiraju umjetnička djela. U svemu postoji funkcionalno i estetsko svoga vremena i prostora. Svatko živi svoju „malu-veliku” puninu, svatko je Stvoritelju i apsolutnom autoritetu kao „kotačić” jednako važan. Svi smo u poslanju, u onom što nam je i koliko dato, koliko se otvorilo, koliko smo stekli, izučili…Sa svojom manjim ili većim disciplinama, u svojim civilizacijskim većim ili manjim slobodama u kojima je najveličanstvenija sloboda s odgovornošću i dostojanstvo čovjeka.
Multimedijalnost
Koji su vam daljnji planovi?
– Osim prezentacija kroz izložbe, u planu je organiziranje likovnih kolonija, (pri otvaranjima po koji pjesnički nastup i glazbeni prilozi), te kreativne radionice za djecu, mladež i odrasle.
U tom kontekstu namjerno govorim o likovnim i srodnim umjetnostima, o slikarima, kiparima, grafičarima, objekt-umjetnicima, umjetničkim fotografima, keramičarima, karikaturistima te kritičarima, odnosno teoretičarima umjetnosti, iako kao i pisac od likovnosti nerado razdvajam umjetnost Riječi i Tonova tj. glazbe.
U prvotnom smislu bilo je zamišljeno zajedničko objedinjavanje, što bi bila još jedna poanta ART – TOTALA, ali – zakon!. Pravno nam ostaje skučeniji prostor djelovanja, da ne kažem „malo gušenje” i u svojoj multimedijalnosti vrlo ograničavajuća kreativno-organizacijska sloboda. Težit ćemo, u skladu s pravnim aktima, odgovarajućim korekcijama koje bi se možda mogle ostvariti u hodu.
I zaključno…
– Eto, planova i prostora za umjetničko djelovanje ima puno, nastojat ćemo sve korektno organizacijski ispoštovati, koliko je to u datom momentu moguće, ne zapostavljajući primarno umjetničko poslanje konkretnog stvaranja, slikanja (ili pisanja)…Iako, postoji potencijalna opasnost dodatnog „trošenja i gušenja” organizacijama, administracijom i menadžerstvom. Međutim, ovo je jedan od načina da organizirano nastupamo, promovirajući spektar različitih umjetničkih ideja i vizija, dok je zajedničke dobre volje, međusobnog uvažavanja i interesa, očekujući potporu za dotične vizije i projekte, koji bi svima trebali biti prije kreativni motiv nego kočnice koje su opet u suprotnosti s određenim slobodarskim poimanjem biti umjetnika/umjetnica i njihovih kreatiovno-umjetničkih svjetova.
S moje strane nastojat ću dati svoj obol i koliko je moguće dodatno i nesebično prijateljski, kolegijalno i ljuski doprinijeti svim zajedničkim realizacijama i projektima, onoliko koliko mi dozvoljavaju mogućnosti i prostor djelovanja, odnosno ostale svakidašnje obveze muža, oca, pa i zdravlje, a sve na dobrobit Udruge od lokalnog do globalnog te poštovanja dostojanstva umjetnika i umjetnica, najvećim dijelom dobrih prijatelja okupljenih oko nje i u njoj.