Utorak, 19. ožujka 2024

Weather icon

Vrijeme danas

17 C°

Sjećanje na istinu Domovinskog rata

02.10.2011. 22:00
Sjećanje na istinu Domovinskog rata


Ova je izložba lišena svakog poriva za izazivanje mržnje, dapače poziva nas na ustrajnost zajedništva i nade da se izgradi ljepša budućnost na temeljima istine, da se sjećamo onih što izgradiše tu istinu i onih kojih više nema – da se ne zaboravi, naglasio je Pehar


Pred nama su slike iz grada, nijemi svjedoci Domovinskog rata, one govore jezikom istine. Paklenski plan bio je uništenje, poništiti, satrti sve hrvatsko, htjeli su nam oduzeti ponos, dušu, sravniti sa zemljom crkve, oltare, samostane, knjižnice, muzeje, sve ono što je utkano u bit hrvatskog bića jer kad čovjeka iščupaš iz njegova korijena on postaje samo suho stablo koje više ne može dati ploda. Ali hrabrost naših žena i muškaraca na prvim crtama, odjek molitve po podrumima, snaga zajedništva učinili su svoje, s tim da istina nije mogla ostati ravnodušna, istina je u konačnici uvijek pobjednik. Zato mislimo da je ova izložba od iznimne važnosti, posebno za mlađe naraštaje koji su imali sreću da ne upoznaju rat, rekao je danas ravnatelj Gradske knjižnice Zadar Ivan Pehar pri otvaranju izložbe slika “Da se ne zaboravi” postavljene u povodu Dana Gradske knjižnice Zadar i 20. obljetnice granatiranja zgrade Knjižnice u Kneževoj palači.
Budućnost se može mijenjati
– Prošlost se ne može promijeniti, ali se vođena istinom itekako može mijenjati budućnost. Svaka budućnost ima pravo na prošlost jer je ona učiteljica života i zato nema šutnje, govoriti se treba. Ova je izložba lišena svakog poriva za izazivanje mržnje, dapače poziva nas na ustrajnost zajedništva i nade da se izgradi ljepša budućnost na temeljima istine, da se sjećamo onih što izgradiše tu istinu i onih kojih više nema – da se ne zaboravi, naglasio je Pehar. Riječ je prepustio Ivani Haberle, predsjednici udruge “Žene u Domovinskom ratu” koja je kao mlada medicinska sestra i pripadnica saniteta i sama iskusila sve strahote Domovinskog rata. Na otvorenju izložbe Haberle se prisjetila tih ratnih dana.
– Što reći o ovim datumima, 4.,5. i 6. listopada. Ja sam bila na svom zadatku sa sanitetskom ekipom, dovodila ranjenike u zadarsku bolnicu. Ono što znam je da su u ta tri dana ubijena 23 civila i da je naša bolnica zbrinula 84 ranjenika. Sve ostale ekipe bile su na nogama tih dana, mi koji smo se probijali do bolnica bili smo u oblaku dima i prašine i ono što se zna to je neizvjenost, hoćemo li uopće stići do svoga cilja. Ne žalim ni jednog trenutka, i ne samo ja nego i mnoge žene koje su htjele biti uz hrvatske branitelje, jer je to zapravo čast, čast je bila biti onda na braniku, a čast je i danas kada evo prikupljamo svjedočanstva žena u pisanom obliku i pokušavamo sačuvati taj trenutak kao što čuvaju i ove fotografije, rekla je Haberle istaknuvši kako je u tijeku prikupljanje zapisa otočkih žena u Domovinskom ratu.
Otvorenju izložbe nazočili su i pročelnik Upravnog odjela za kulturu i šport Grada Zadra Radovan Dunatov i predstavnik Državne uprave Damir Valčić, a samu izložbu otvorio je dogradonačelnik grada Zadra Darko Kasap.
Uvod u proslavu Dana knjižnice
– Lijepo je kad se nalazimo na ovom lijepom mjestu koje zovu hramom kulture i na kojem se susreću različite generacije, a pogotovo je lijepo kad se susrećemo ovim povodom, da otvorimo izložbu koja ima za cilj da se ne zaborave sve strahote iz 1991. godine. Ovo je na neki način i uvod u proslavu Dana Gradske knjižnice Zadar, ali i proslave obljetnice Obrane grada Zadra jer su ovo dani kada se s pijetetom moramo prisjećati onih koji su dali svoje živote za našu domovinu i našu slobodu. Bezbrojne granate su tada pale po gradu Zadru, po povijesnoj jezgri Poluotoka, a mnoge od njih pogodile su i tadašnju Gradsku knjižnicu koja se nalazila u Kneževoj palači. Vrijedni radnici su praktički do 2000. godine radili u tim zaista nemogućim uvjetima i čuvali ove knjige kako bi budući naraštaji mogli uživati u njima. U sjećanje na sve branitelje, u zahvalu svim radnicima knjižnice i vama ravnatelju što čuvate sjećanje na to, proglašavam ovu izložbu otvorenom.
Dio fotografija objavljenih na izložbi ustupio je prim. dr. Ante Visković, zapovjednik stožera saniteta sjeverne Dalmacije. Nakon izložbe priređen je svečani domjenak.