Subota, 27. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

7 C°

Suradnja lingvistike i književnosti

02.10.2011. 22:00
Suradnja lingvistike i književnosti


Proteklog vikenda u Zadru završeni su Zadarski filološki dani 4 u sklopu kojih je prošloga petka u Znanstvenoj knjižnici Zadar predstavljen zbornik “Zadarski filološki dani 3”, sukus rada Filoloških dana održanih 2009. godine u Zadru i Ninu. Zbornik su predstavili članovi uredištva i to glavni urednik prof. dr. sc. Šimun Musa te članovi uredištva prof. dr. sc. Josip Lisac, prof. dr. sc. Zvjezdana Rados i doc. dr. sc. Zdenka Matek Šmit. Program je vodila tajnica uredništva ZFF 3 profesorica Mirela Sušić.
Zbornik “Zadarski filološki dani 3” proistek je trećih Zadarskih filoloških dana održanih u Zadru i Ninu 5. i 6. 2009. godine i to na dvije teme: “Slaveni i mediteran” te “Ljudevit Gaj” koje su obrađene s književnih i filoloških motrišta.
– Tematska cjelina “Slaveni i mediteran” koja donosi kroatističko-slavističke priloge široka je i zanimljiva kao osnova za proučavanje slavensko-mediteranskih dodira i veza i to ne samo na području jezika i književnosti, nego i u povijesnom, sociokulturnom i drugim pogledima. S druge strane ova znanstvena manifestacija predstavlja i danas sjećanje na hrvatske značajnike i njihova djela u povodu određenih obljetnica kao što je ovdje slučaj tematiziranja Gaja o dvjestotoj obljetnici njegova rođenja. Osim toga, želim naglasiti kako nam je težnja da se u sklopu obiju tema zahvaća posebno i osobito zadarski filološki kulturni krug što je do sada činjeno, što su ovi četvrti dani posebno uradili i afirmirali i da to postane tradicija narednih zadarskih filoloških dana, istaknuo je Musa u kratkom prikazu zbornika.
Zadarske filološke dane pokrenuo je Odjel za kortaistiku i slavistiku Sveučilišta u Zadru, a održavaju se svake dvije godine u Zadru i mjestu u okolici Zadra. Kako je i sam prof. Musa u svom obraćanju publici istaknuo, cilj je u narednim skupovima što više uključiti i zadarsko područje što se i do sada radilo, a osobito ove godine temom „Zadarsko područje u srednjem vijeku”. Produkt svih Zadarskih filoloških dana je zbornik radova sa skupa, a u zbornik „Zadarski filološki dani 3″ uvršteno je 29 članaka, 11 jezikoslovnih i 18 književnih.
O jezikoslovnim značajkama predstavljenog zbornika govorio je prof. dr. sc. Josip Lisac istaknuvši vrlo značajnu suradnju znanstvenih polja lingvistike i književnosti, ali i znanstvenih središta Hrvatske.
– Za sva tri sveska dosad redovito su sve teme obrađene s različitih stajališta, s jezikoslovnog i književnog aspekta, što samo govori o onoj staroj tezi da je suradnja lingvistike i književne znanosti vrlo važna i potrebna. Svaki puta imamo i suradnju svih važnijih sveučilišnih središta u Hrvatskoj i redovito se obrađuju fenomeni, prije svega hrvatski, od srednjega vijeka do najnovijih vremena, rekao je Lisac prije predstavljanja lingvističkog dijela zbornika.
Književne teme u zborniku predstavila je prof. dr. sc. Zvjezdana Rados, dok je radove iz područja slavističkog književno-znanstvenog dijela zbornika predstavila doc. dr. sc. Zdenka Matek Šmit.