Četvrtak, 25. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

11 C°

Ugledajmo se na sv. Mihovila!

02.10.2011. 22:00
Ugledajmo se na sv. Mihovila!


Blagdan Sv. Mihovila posebno je svečano obilježen u Vukšiću, gdje se ovog sveca časti kao nebeskog zaštitnika. Brojni vjernici, mještani i hodočasnici okupili su se u crkvi sv. Mihovila gdje je svečanu svetu misu zajedno sa župnikom fra Jozom Jukićem, predvodio župnik Čavoglava, fra Ilija Mikulić, koji je okupljenima govorio o značaju i važnosti sv. Mihovila u Bibliji.
– On je borac, molitelj i prijatelj. Ime Mihovil potječe iz hebrejskog Mi Ha El što znači ‘Tko je kao bog’. On je nebeski vojskovođa koji je sa svojim anđelima morao voditi rat protiv velikog Zmaja stare zmije koja se zove Đavao-Sotona. Sotona bijaše poražena i izbačena na zemlju sa svojim zlim anđelima. Draga braćo i sestre i mi se ugledajmo na sv. Mihovila u ovim teškim i burnim vremenima gdje se crkva sustavno progoni a Sotona i njegovi zli anđeli u svakojakim oblicima opet dižu glavu i žele zavladati s nama kršćanima i ostalim ljudima dobre volje. Sotona nema nikakve šanse ako mi ustrajemo u molitvi i vjernosti prema Bogu, Isusu Kristu i vašem nebeskom zaštitniku sv. Mihovilu. Biti vjeran Bogu znači pustiti Krista u svoj život a Krist je spasenje. Budimo kršćani koji vjeruju i nadaju se, koji ljube boga i bližnjega te zazovimo vašeg zaštitnika sv. Mihovila da svojom ljubavlju i vojskom anđela štiti svoj Vukšić, rekao je na kraju propovjedi Fra IIlija Mikulić, župnik Čavoglava.
U euharistijskom slavlju sudjelovao je i mješoviti crkveni zbor iz Vukšića pod ravnanjem časne sestre Ljiljane Radaš koji su izvodili čuvene pučke crkvene napjeve i bili nagrađeni ovacijama nazočnih vjernika.
I ovom prigodom mještani su se prisjetili srbočetničke agresije koja se odigrala prije dvadeset godina 27. rujna 1991. kad je mjesto bilo izloženo žestokom granatiranju, a potom i tenkovsko – pješakom napadu. Ušavši u mjesto, četnici su zapalili kuće te porušili i zapalili župnu crkvu sv. Mihovila iz sedamnaestog stoljeća, koja je obnovljena 1996. Tijekom okupacije, pobunjeni Srbi su u Vukšiću na svirep način ubili deset starijih osoba, što je do dan danas ostao zločin za koji nitko nije odgovarao.