Petak, 29. ožujka 2024

Weather icon

Vrijeme danas

20 C°

Zadar izgubio od Jazina

02.10.2011. 22:00
Zadar izgubio od Jazina


Pet dana uoči službenog početka A-1 lige, košarkaši Zadra doživjeli su neugodan poraz od A-2 ligaša Jazina. Nije im bilo dovoljno ni 14 razlike, s koliko su ušli u posljednju četvrtinu, jer su u završnici potpuno pali, prije svega u obrambenom segmentu, što su iskusni igrači Jazina znali iskoristiti. Još i bez kapetana Ive Ivanova, koji je zaradio pet prekršaja, Zadar je izgledao vrlo loše.
Premda je rezultat u pripremnim utakmicama nebitan, ovaj poraz neće nimalo ugodno odjeknuti u gradu, koji s nestrpljenjem očekuje da vidi što to nudi nova košarkaška sezona. Donositi bilo kakve sudove sada bi bilo preuranjeno i besmisleno. Pripremno razdoblje je napokon gotovo, a kakav je doista ovaj novi Zadar vidjet će se već u subotu u Križevcima. Pobjedom tamo, ovaj bi poraz brzo pao u zaborav, a poraz bi Pipanovoj momčadi zadao dodatne probleme.
Neuvjerljiv početak
Zadar je utakmicu počeo petorkom Delaš, Batur, Ramljak, Ivanov i Tončinić, bez Uroša Zadnika, koji nije bio u sastavu. Nakon uvodnog koša Pankracija Baraća, bijeli su preuzeli kontrolu i serijom 8-0 (Ivanov 4, Delaš trica, Tončinić) prešli u vodstvo. Nisu Zadrani igrali baš po željama trenera, dijelom vjerojatno i zbog umora, budući da su ujutro odradili dvosatni trening, dio na parketu, dio u teretani.
Jazine su se držale u igri ponajviše zahvaljujući iskusnima Baraću i Šimi Špralji, ali je konce igre na drugoj strani vrlo dobro vukao Ante Delaš. Kako i priliči pripremnoj utakmici, oba su trenera dosta rotirala pa je Pipan već u prvom poluvremenu poslao na teren 11 igrača. Tricom Olivarija i košem Ivanova Zadar je prvi put otišao na dvocifrenu razliku, 22:11, ali su u posljednjoj minuti prve dionice Jazine ipak zadržale priključak, zahvaljujući tricama Špralje i Anđelića za 25:19.
Ništa bolje po bijele nije počela ni druga četvrtina. Špralja ušao u šutersku seriju i vezao još sedam poena, a Perinčić u međuvremenu dodao dva bacanja za izjednačenje, 28:28. Ipak, čim se Zadar malo uozbiljio i pritisnuo u obrani, vratila se i razlika na semaforu. Raspoloženom Delašu priključio se Tončinić sa četiri poena iz kontranapada za +8 i timeout Jazina. S novih šest poena Delaša, te koševima Vlaića i Radića, Zadar je prvi put otišao na +13 (47:34). No, završnica prvog poluvremena pripala je Jazinama pa se na veliki odmor otišlo sa jednoznamenkastom razlikom, 50:41.
Očajna završnica
Ni na početku treće četvrtine Zadar nije uspio prelomiti susret, jer je tricu i dvicu povezao Ercegović za -6, 52:46. Malo kasnije su Anđelić i Špralja vratili istu razliku (59:53), no onda je Zadar napokon odigrao nekoliko minuta po Pipanovim željama. Na čvrstu obranu nadovezala se serija 10-2 (Šango 5, Delaš 3, Radić 2) za +14, 69:55, uoči posljednjih deset minuta igre. Otišli su bijeli tricom Šanga i na +15 (72:57) i činilo se tada da će se utakmica dalje odvijati u ležernijem tonu, no dogodilo se posve suprotno.
Igrači Zadra nisu uspjeli zadržati visok intenzitet igre iz završnice treće dionice, a to su kaznili Špralja, Perinčić, Barać pa i Ljubičić, nakon čije je trice za 80:74 Pipan morao pozvati minutu odmora. Zadru samo koševi mladoga Šanga nisu bili dovoljni da zaustavi strmoglavi pad. Špralja je zabio koš-faul, Barać dva bacanja, a Ljubičić položio za vodstvo Jazina, 80:81. Prvo nakon uvodnih 2:0. Na koš Delaša odgovorio je opet Ljubičić za 82:83, na ulasku u posljednju minutu. Radić je, nakon skoka u napadu, poentirao za 84:83, ali je idući napad plavih realizirao Barać s poludistance. Delaš je promašio šut, a Hoti realizirao dva bacanja za +3, 84:87. Ostao je Zadru još posljednji napad da eventualno izbori produžetak, ali ništa od toga. Na kraju je morao čestitati A-2 ligašu na zasluženoj pobjedi.
 


 ZADAR – JAZINE 84:87


(25:19, 25:22, 19:14, 15:32)
ZADAR: Smolić, Delaš 31, Batur 1, Brnas 1, Ramljak, Radić 9, Šango 17, Olivari 5, Ivanov 9, Tončinić 7, Kaštropil 2, Vlaić 2. Trener: Aleš Pipan.
JAZINE: Longin, Pelczmann, Hoti 6, Kaštropil, Perinčić 10, Anđelić 6, Ljubičić 9, Barać 22, Špralja 25, Baždarić 2, Ercegović 7, Škara. Trener: Čedomir Perinčić.