Četvrtak, 28. ožujka 2024

Weather icon

Vrijeme danas

16 C°

Zadarska smotra o Barakovićevoj “Vili Slovinki”

02.10.2013. 22:00
Zadarska smotra o Barakovićevoj “Vili Slovinki”


Zadranin Juraj Baraković prije četiristo godina dovršio je je ep “Vila Slovinka”, koji je već u 17. stoljeću doživio tri izdanja (1614., 1626. i 1682.)


Novi broj časopis za kulturu, znanost i umjetnost Matice hrvatske Zadar “Zadarska smotra” (LXIII broj 3) tematski piše o četiri stoljeća “Vile Slovinke” hrvatskoga književnika Juraja Barakovića (1548. – 1628.).
Zadranin Juraj Baraković prije četiristo godina dovršio je je ep “Vila Slovinka”, koji je već u 17. stoljeću doživio tri izdanja (1614., 1626. i 1682.), napominje autorica uvodnoga teksta o Barakoviću Teodora Vigato i dodaje kako je “Vila Slovinka” jedan od najvećih epova u hrvatskoj književnosti.
Napominje kako se u njemu kroz 13 pjevanja i 9300 stihova, različitih metaforičkih i strofičkih oblika slavi povijest Zadra i Šibenika.
Vigato ističe kako status Barakovićeve Vile Slovinke do danas u znanosti nije raščišćen. Ne umijemo danas sa sigurnošću reći kada je djelo nastalo, piše i dodaje kako ono nije napisano u kontinuitetu nego je nastajalo kroz cijeli niz godina.
Smatra i kako se još ne može razumjeti treba li “Vilu Slovinsku” čitati u doslovnom ili simboličnom značenju jer postoje oba smisla.
O Barakoviću još pišu Saša Potočnjak i Marko Dragić.
U novom broju časopisa između ostaloga objavljena je poezija Tonka Maroevića, Marine Čapalije i Vojislava Sekelja, o kojem je glavni urednik Josip Lisac priredio bilješku.
U proznoj rubrici objavljene su priče Mirka Jamnickoga Dojmija, a u studijama, raspravama i esejima Nedjeljeko Mihanović piše piše o poeziji semantičkoga naboja, Antonio Sammartino o suvremenoj književnosti moliških Hrvata, Božidar Šimunić o razbuktaloj jezičnoj i jezikoslovnoj sceni.
U ovom broju objavljena je i radiodrama nedavno preminula hrvatskoga književnika Joze Vrkića “Zadnji”. U časopisu je objavljen i niz sjećanja na nedavno premunule uglednike hrvatske kulture te mnoštvo osvrta i prikaza novoobjavljenih knjiga. Broj zaključuje kronički prikaz Ivana Paštara s jezikoslovno-pjesničkoga skupa “Domaća rič” održanom 20. travnja u Biogradu.