Utorak, 16. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

13 C°

Dušni dan nas potiče na poniznost

Autor: Marija Ćurko

02.11.2008. 23:00
Dušni dan nas potiče na poniznost

Foto: Velimir BRKIĆ



Dušni dan nas potiče na poniznost i razmišljanje da smo potrebni jedni drugih, u poticajima, primjeru te neprestanom ohrabrenju u našim susretima s Bogom, po njegovoj Riječi i otajstvima vjere, a posebno svetoj ispovijedi


Koncelebriranu misu za sve pokojne na Dušni dan u katedrali Sv. Stošije u Zadru predvodio je zadarski nadbiskup mons. Ivan Prenđa te izdvojio važnost ljubavi prema Bogu, čovjeku, bližnjemu, kao i za siromahe, napuštene, zaboravljene, bolesne, kako bi jednog dana svi bili dionici nebeskog stola u vječnosti, u promatranju Kristova lica i vječnom zajedništvu s Ocem.      
– Dušni dan nas uvodi u otajstvo putujuće Crkve, koju činimo mi i trpeće Crkve koja je na putu prema onoj slavnoj, rekao je na početku svete mise mons. Prenđa potaknuvši zatim na molitvu i zahvalnost za one koji su otišli u nebesku domovinu, kao i na vjernost Bogu u svakodnevnom životu kako bi nas nebeski Otac raširenih ruku primio u svoje zajedništvo.
 U propovijedi je zadarski nadbiskup pozvao na izgradnju života pojedinca, obitelji, društva, svijeta i civilizacije s Bogom, jer time se osigurava put ulaska u život, vječni i neprolazni.
– Bog nam u naviještenoj Božjoj Riječi govori da se on brine za nas i da je naš život u njegovoj ruci, i stoga želi zajedništvo s čovjekom. Što znači u životu biti povezani s onima koji su otišli pred nama i što znači u životu vidjeti svoga bližnjega? To znači otvoriti se putovima dobra i molitve te djelima koja već ovdje na zemlji svjedoče nebeski život, istaknuo je u propovijedi poglavar zadarske Crkve. Također, čulo se i o potrebi neprestanog zajedništva s Bogom što se ostvaruje po sakramentima i otajstvima Crkve.
– Živeći vjeru i sveta otajstva imamo priliku za čišćenje na ovom svijetu, podnoseći patnje i križeve i moleći za druge, jer to je put oslobađanja od grijeha kojih nosimo na sebi. U vjeri Crkve i Božjoj Riječi trudimo se uvijek vidjeti što nam Bog stavlja na put da bismo se oslobađali od onog tereta koji ne vrijedi ništa pred Bogom i koji nas opterećuje. U toj sigurnosti koju nam Riječ Božja daje smo Božji, pripadamo Njemu. Mi znamo da smo Njegova djeca. Zato možemo moliti za svoje drage i truditi se neprestano ispravljati svoj put, stoji u porukama nadbiskupa zadarskog koji je podsjetio na znakovitost svetkovine Svih svetih, a to je veliki, konačni cilj našeg života, da gledamo lice Božje u zajedništvu s braćom. Stoga, dodaje mons. Prenđa, u odnosu prema našim pokojnima, roditeljima i drugim ljudima, kao i prema onim dušama za koje nitko nema moliti, naš život nas treba voditi prema punini u Bogu.
– Dušni dan nas potiče na poniznost i razmišljanje da smo potrebni jedni drugih, u poticajima, primjeru te neprestanom ohrabrenju u našim susretima s Bogom, po njegovoj Riječi i otajstvima vjere, a posebno svetoj ispovijedi. To je put neprestanog dizanja iz svojih nedostataka i manjkavosti kojih se možemo osloboditi na putu prema nebeskoj domovini. Krist koji nas ljubi i prašta vidi nas jednog dana u zajedništvu sa sobom kada će prirediti Gozbu na kojoj će svi biti zasićeni i svaka suza iz našeg života obrisana, kazao je mons. Ivan Prenđa te pozvao na rast u vjeri i život ispunjen dobrim djelima. To je sigurnost našeg zemaljskog putovanja ususret Bogu koji će reći: “Valjaš, slugo dobri i vjerni! Uđi u radost gospodara svoga.”


 NA GROBLJE NAS VODE SRCE I VJERA




U povodu blagdana Svih svetih u subotu je na Gradskom groblju Zadar kod kapele Gospe od sedam žalosti nadbiskup zadarski mons. Ivan Prenđa u zajedništvu s brojnim svećenicima predvodio Službu riječi udijelivši pritom blagoslov i odrješenje za sve pokojne.
– Ovdje nas je dovelo naše srce i naša vjera. Vjera budi nadu da naš dolazak na groblje nije uzaludan, poručio je mons. Prenđa na početku Službe riječi pozvavši pritom nazočne da u svojim molitvama ne zaborave one za koje nitko nema moliti, da ne zaborave naše branitelje, poginule na cestama.
– Dobro je da priznamo da ne znamo odgovoriti na neka pitanja. Štoviše, smrt čovjeka može izazivati pitanja, čuđenje, gorčinu jer ne razumijemo. No potrebno nam je Gospodnje svjetlo da razumijemo što se događa, osobito kad netko neočekivano odlazi s ovog svijeta. Toliko je neočekivanih odlazaka. Pogađaju nas smrti mladih, prometne nesreće, ubojstva. Misterij zloga nazočan je u tkivu svijeta zbog iskonskog pada i mnogih osobnih grijeha, rekao je nadbiskup Prenđa istaknuvši pritom kako je svjetlost shvaćena kao istina koju Bog nudi i otkriva čovjeku o sebi, bližnjima i Bogu.
– Kršćanin koji shvati otajstvo otkupljenja i Kristovo otkupiteljsko djelo po križu i uskrsnuću može biti radostan i kad žalosti kucaju na vrata i dolaze patnje, zaključio je nadbiskup zadarski mons. Prenđa pošto je poručio da nosimo Gospodnje svjetlo u sebi i otvorimo se njegovu spasenju kako bismo mogli biti dionici slave svetih i pomoć za spasenje onih koji su na putu prema Gospodinu.
Nakon Službe riječi zadarski nadbiskup se zaustavio kod Središnjeg križa poginulih hrvatskih branitelja gdje se pomolio i predvodio molitvu odrješenja. (V. B.)