Petak, 19. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

12 C°

Podravski labud kod jadranskih galebova

Autor: Ivan Stagličić

02.11.2008. 23:00
Podravski labud kod jadranskih galebova


U Pučkom otvorenom učilištu ‘Dom na žalu’ u Preku otvorena je izložba “Freske i crteži iz Hlebina” autora Milana Generalića, istaknutog slikara hlebinske škole i nećaka čuvenog pionira naive Ivana Generalića. Na izložbi su zastupljeni crteži te kao posebnost freske koje umjetnik radi na prenosnoj keramičkoj podlozi, što predstavlja njegov osobni doprinos razvoju naivnog slikarstva. Generalić se također ističe izborom svojih motiva, među kojima su uočljive sakralne teme, što zajedno s orginalnom tehnikom donosi jedinstven likovni doživljaj.
– S ovim novim ciklusom crteža i fresaka umjetnik šalje poruku da su sveci obični ljudi, ali da isto tako i obični ljudi mogu biti sveci – kazao je na otvorenju ravnatelj POU ‘Dom na žalu’ Ante Sorić.
Izložbu fresaka i crteža Milana Generalića otvorio je načelnik općine Preko Ante Jerolimov, koji je tom prigodom naglasio:
– Podravski labud stigao je u goste jadranskim galebovima i bez straha se pridružio otočanima, vrijednim ljudima dobre volje i široke duše.
Milan Generalić je za ovu izlobžu izradio i posebnu fresku «Lavandijere», koja obrađuje poznati tragični događaj iz povijesti Preka, kad se 2. studenoga 1891. šesnaest prijeških lavandijera utopilo u moru tijekom puta za Zadar s opranim rubljem.
Izložba Milana Generalića ostaje otvorenom do 21. studenoga, a posjetitelji sudjeluju i u nagradnoj igri u kojoj su prva nagrada freska Milana Generalića, a druga nagrada crtež i pet replika keramičkih rimskih uljanica.