Subota, 20. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

12 C°

Reketari prisilili Kurtovića na prijavu policiji

Autor: Suzana Bandić

02.11.2009. 23:00
Reketari prisilili Kurtovića na prijavu policiji

Foto: Filip BRALA



neslužbeno doznajemo kako je riječ o Goranu Vitlovu zvanom Sisak (46) i Dejanu Markoviću (32), suvlasniku poznatog zadarskog kluba Maraschino. Policija je pretresla njihove stanove i pet automobila, a u njima su pronašli pištolj, streljivo, bokser i palicu
Priča o “zadarskoj prijevari stoljeća” čiji je glavni akter 28-godišnji Ante Kurtović koji je u posljednjih pet godina uglednim Zadranima prodavao luksuzne automobile i brodove u pola cijene i danas je bila glavna tema zadarskih kuloara, a tijekom dana zbog velikog interesa javnosti službeno se oglasila i zadarskla policija. Na konferenciji za novinare policija je potvrdila kako je riječ o velikoj akciji u koju je uključeno 70 policijskih djelatnika PU zadarske, a istragom je, zaključno s današnjim danom, bilo obuhvaćeno 60-tak osoba, 57 vozila i 11 brodova.
– Inicijalna saznanja policije o ovom kaznenom djelu sežu unatrag desetak dana, a prve prijave oštećenih osoba zaprimili smo tek danas. Stoga je prerano govoriti o konkretnim brojkama bilo da je riječ o oštećenim osobama ili počiniteljima kaznenih djela – kazao je Antun Novoselović, načelnik zadarske krim-policije dodavši još i kako će se istraga najvjerojatnije širiti i na druge policijske uprave te da je splitska PU već zaprimila dvije prijave kojima se zbog prijevare tereti 28-godišnjeg Zadranina.
Pod istragom 60-ak osoba
Novoselović je istaknuo kako je dosadašnjom istragom obuhvaćeno 31 vozilo visoke klase marke audija, 23 vozila marke passat te 11 skupocjenih plovila, ali da su prijevare zabilježene i kod kupnje stanova, zemljišta pa čak i kod podizanja nenamjenskih kredita.
– U tijeku je kriminalistička obrada nad 28-godišnjakom zbog prijevare, ali i nad 46-godišnjakom i 32-godišnjakom zbog protupravne naplate. Kriminalističkim istraživanjem obuhvaćeno je sve. Dakle, nisu u pitanju samo oštećene osobe i počinitelji kaznenih djela već su istragom obuhvaćene i leasing i auto kuće.  Potrebno je uložiti još dosta rada, obaviti brojne razgovore, pretrage nekretnina, pokretnina i dokumentacije kako bi se došlo do konkretnih saznanja s kojima se može izići pred istražnog suca – pojasnio je Novoselović.
Inače, Antu Kurtovića policija sumnjiči da je u vremenu od prosinca 2005. godine pa do studenog 2009. godine prevario više desetaka Zadrana, mahom onih “dubljih džepova” prodavši im skupocjene automobile i luksuzna plovila po vrlo povoljnim uvjetima, odnosno u pola cijene. Ta je vozila i plovila on prethodno preuzimao od prodavatelja temeljem ugovora leasingu kojim je teretio članove svoje obitelji i prijatelje.
Kupcima on nije davao vozila u njihovo vlasništvo, već na korištenje, uz obećanje da će se u dogledno vrijeme stvarni kupac upisati kao vlasnik. Nakon toga, on je nastavio otplaćivati rate leasinga novcem kojeg je dobivao od slijedećih naručitelja vozila, a kako bi to mogao kontinuirano činiti, Kurtović je morao u kazneno djelo uvući sve veći broj kupaca s gotovinom. To mu je nedavno postao problem, a osim toga, kako doznajemo, u posljednje je vrijeme živio iznad svojih mogućnosti pa je novac zarađen posredovanjem pri prodaji trošio na luksuz, a potom se zadužio i kod kamatara plaćajući im goleme kamate.
Na koncu je upao u finacijske probleme zbog kojih je prestao plaćati rate za leasing, a na vrata su mu prošli tjedan zakucali i kamatari ozbiljno zaprijetivši i njemu, a i njegovoj obitelji. Pritisnut “uza zid”, Kurtović je prijetnju prijavio policiji, a u međuvremenu, policiji su se počeli javljati i oštećenici kojima su leasing kuće plijenile imovinu kupljenu njegovim posredstvom, pa je cijela priča procurila u javnost.
Uhićeni i kamatari
Na konferenciji za novinare policija je potvrdila uhićenje 46-godišnjaka i 32-godišnjaka zbog sumnje da su počinili kazneno djelo protupravne naplate i to na način da su 28-godišnjaku krajem listopada prijetili fizičkim napadom na njega i njegovu obitelj ukoliko im ne isporuči vozila, odnosno ne plati fakturu za jednu leasing kuću. Njih dvojica bitiće sutra po dovršetku kriminalističkog istraživanja, privedeni istražnom sucu Županijskog suda u Zadru.
Neslužbeno doznajemo kako je riječ o Goranu Vitlovu zvanom Sisak (46) i Dejanu Markoviću (32), suvlasniku poznatog zadarskog kluba Maraschino. Policija je pretresla njihove stanove i pet automobila, a u njima su pronašli pištolj, streljivo, bokser i palicu. Automobile, brodove i stanove Kurtović, koji je formalno bio nezaposlena osoba, kupovao je na leasing preko nekoliko banaka, a najviše preko Hypo banke, PBZ, Raiffeisen banke i Zagrebačke banke, ali, sumnja se kako je nekoliko automobila preuzeo upravo od ranije spomenute dvojice. Navodno su njih dvojica posredovala i u obeštećenju nekih uglednih Zadrana, a istragom su, doznajemo, obuhvaćeni i neki zaposlenici u tim kućama. Naime, u nekim bankama Kurtović je dobio i po nekoliko kredita što je nelogično s obzirom na stroge uvjete banaka posebice u ovo posljednje vrijeme recesije.
Istražni sudac Ante Anić nakon saslušanja odredio je Kurtoviću pritvor u trajanju do mjesec dana.


 PLAĆANJE PO PREPORUCI


U razgovoru s trojicom prevarenh Zadrana doznajemo kako je spektar metoda prijevare kojima se Kurtović služio uistinu šarolik. Naime, jednome od njih prodao je skupocjeni brod koji je prethodno unajmio u jednom splitskom charteru. Za to je platio 12 tisuća eura, a po isteku najma Zadraninu je rekao kako će mu na par dana uzeti brod kako bi mu ugradili dodatnu nautičku opremu. Budući je Kurtović imao preporuke nekih ozbiljnih i visokopozicioniranih sugrađana, ne sluteći ništa, naš sugovornik vratio mu je plovilo i tako ostao i bez njega i polovice njegove vrijednosti koju mu je avansno uplatio. Drugi je također nasjeo na priču o povoljnoj kupnji pa je unaprijed platio polovinu vrijednosti broda. Kako obećani papiri i brod nisu stizali, ubrzo je shvatio da je prevaren. Slučaj je prijavio policiji i, kako je kazao, nada se da će se to razriješiti. Naivnost ga je, kaže, skupo koštala. Naš treći sugovornik nasamaren je pri kupnji luksuznog audija. Vozio ga je, kaže, četiri mjeseca, kad mu je policija pokucala na vrata noseći dokumentaciju leasing kuće koja potražuje vozilo za koje je on mislio kako je njegovo.




 SISAK POLICIJI POZNAT OD RANIJE


Ime Gorana Vitlova zvanog Sisak zadarskoj je javnosti poznato iz oružanog obračuna na području Voštarnice od prije tri godine. U tom su obračunu, za koji se pričalo kako je “dilerski” osim njega sudjelovali i danas pokojni Nikica Petrić i Neven Gaši. Podsjetimo, tada je na parkiralištu iza zgrade u jednoj od najprometnijih ulica i neposrednoj blizini Osnovne škole Šime Budinića između pokojnog Petrića i Gašija izbio žestoki verbalni sukob koji je kulminirao i završio pucnjavom iz vatrenog oružja. Vitlov se u cijelu priču umiješao na poziv prijatelja Gašija navodno zapucavši iz automatske puške prema Petriću. U kiši ispaljenih metaka tada srećom nitko nije bio ozlijeđen, no tragovi na fasadi obližnje zgrade i jednog automobila svjedočili su o žestini obračuna i opasnosti koja je prijetila prolaznicima.