Četvrtak, 28. ožujka 2024

Weather icon

Vrijeme danas

16 C°

Rukama i nogama do vrha umjetne stijene

Autor:

02.11.2009. 23:00
Rukama i nogama do vrha umjetne stijene

Foto: Filip BRALA



Sportsko penjačka sekcija Planinarskog društva Paklenica organizira prvo otvoreno županijsko Boulder natjecanje za muškarce i žene na maloj umjetnoj stijeni. Natjecanje će se održati 7. studenoga u prostorijama sekcije u SRC Višnjik, a očekuje se sudjelovanje tridesetak penjača članova sekcije, alpinističkog odsjeka iz Starigrada Paklenice i PD Babulj iz Bibinja.
– Mi smo do sada samo organizirali interna natjecanja, a od ove godine pojavila se ideja da organiziramo natjecanje na županijskoj razini. Sljedeće godine planiramo održati četiri natjecanja u ovoj disciplini različitih kapaciteta, što će najviše ovisiti o financijskim sredstvima, kaže pročelnik sekcije Šime Jukić i dodaje:
– Boulder disciplina podrazumijeva penjanje na stijeni do četiri metra visine bez korištenja ikakvih pomagala, znači samo vlastitim rukama i nogama. Uobičajena natjecanja podrazumijeva korištenje konopa i druge opreme i visina ide do dvadeset metara. Kod boulder natjecanja detalji su znatno teži nego kod onih koji se održavaju na većim visinama.
Sportsko penjačka sekcija PD Paklenica udruga je penjača grada Zadra. Osnovana je 2000. godine i trenutačno broji četrdeset i tri aktivna člana. Članovi sekcije, osim boravka u prirodi i penjanja po penjalištima, sagradili su «veliku umjetnu stijenu» visine trinaest metara unutar SRC Višnjik, te malu umjetnu stijenu, boulder, pet metara visine. Tijekom zimskih perioda treninzi i pripreme za natjecanja većinom se odvijaju na njima u zatvorenim prostorima zbog vremenskih uvjeta. Na umjetnim stijenama zimi treniraju i poznati zadarski jedriličari Šime Fantela i Tome Bašić.
Cilj sekcije je upoznavanje mlađeg naraštaja sa sve popularnijim sportskim penjanjem koje se, unatoč uobičajenom mišljenju, ne temelji samo na riziku i opasnosti već je zapravo riječ o slobodi i dostizanju vlastitih granica. Škola sportskog penjanja održava se jednom godišnje tijekom proljeća i prima se dvadeset polaznika. U slučaju većeg odaziva dodatni termin bi se organizirao na jesen, kako kaže Jukić.


 BOGATIJA TURISTIČKA PONUDA


Članovi sekcije sudjelovali su u izgradnji penjačkih smjerova u Karinu, a namjera im je proširiti aktivnosti na tom planu.
– Želja na je uspostaviti suradnju s TZ Pag i TZ Preko u vezi održavanja penjačkih smjerova na području grada Paga na Metani i Bošani i općine Preko u uvali Željina. Osim održavanja postojećih mi bi povećali broj smjerova što bi na posljetku i poboljšalo turističku ponudu, kaže Šime Jukić.