Srijeda, 24. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

11 C°

Brisanjem založnog prava Perić Lergi omogućio zaradu veću od dva milijuna kuna

02.11.2010. 23:00
Brisanjem založnog prava Perić Lergi omogućio zaradu veću od dva milijuna kuna


Lerga je za kupnju i adaptaciju stare vile u Poreču zatražio dva kredita od Croatia banke, što mu je Perić kao direktor odobrio. Kako bi mogao prodati dva stana i poslovni prostor Perić mu je s njih brisao založno pravo, nakon čega Lerga dva milijuna kuna od zarade nije uplatio na račun tvrtke
Ivanu Periću (47), bivšem direktoru poslovnice Croatia banke u Zadru i Josipu Lergi (29), direktoru trgovačkog društva “Mauricijus” d.o.o iz Slivnice Donje, jučer je na Županijskom sudu u Zadru nastavljeno suđenje jer se, kao odgovorne osobe tih poduzeća, terete zbog zloporabe položaja i ovlasti s ciljem pribavljanja veće imovinske koristi.
Prema optužnici Lerga je tijekom 2006. godine od Croatia banke zatražio dva kredita u iznosu od milijun kuna i 350 tisuća eura kako bi kupio i preuredio jednu stariju vilu u Poreču na osam etaža, što mu je Perić kao direktor te banke i odobrio, nakon čega je banka na nekretninu upisala svoje založno pravo. Iako znajući da se s nekretnine ne može skinuti založno pravo sve dok se kredit u cijelosti ne vrati, Perića tužiteljstvo sumnjiči da je upravo to učinio, odnosno da je za dva stana i jedan poslovni prostor u vili izdao brisovnice i tako Lergi omogućio da ih proda. Nakon prodaje Lerga novac nije uplatio na račun TD “Mauricijus” d.o.o već je, navodi se u optužnici, tvrtku oštetio za taj iznos, a sebi stekao nepripadajuću imovinsku korist.
Svjedočili kupci stanova
Na jučerašnjoj glavnoj raspravi svjedočila su četiri svjedoka; tri kupca stanova koji su govorili o okolnostima isplate nakon kupnje te Pave Ivić, sadašnji direktor Croatia banke koji je u rukovodeću fotelju poslovnice u Zadru sjeo nakon Perićeva odlaska s tog mjesta.
Ivić je pozvan kako bi posvjedočio o ukupnom dugovanju Lergina društva banki te mogućnostima naplate prodajom ostalih stanova u vili za koju banka ima založno pravo, no on je sudskom vijeću kojim predsjeda sudac Marijan Bitanga ispričao kako vrlo malo zna o cijelom tom slučaju, jer su krediti odobreni prije njegova dolaska na direktorsko mjesto.
– Kreditiranje nedovršene zgrade u Poreču naslijedio sam od mog prethodnika, a potom je brigu o naplati preuzela nadležna služba za rizična i sporna potraživanja. Koliko sam upoznat, zgrada je u početku imala svu potrebnu dokumentaciju, odnosno lokacijsku i građevinsku dozvolu – posvjedočio je Ivić kazavši kako je tijekom gradnje tvrtka Ingexpert, s kojom banka surađuje s povjerenjem već godinama, vršila procjenu objekta te da je to banki bila osnova za izdavanje kredita. Problem je prema njegovoj priči nastao jer izvođač radova nije uspio ishoditi uporabnu dozvolu stoga što je izišao iz gabarita predviđenih projektnom i ostalom dokumentacijom. Ivić je kazao kako je prema njegovim saznanjima banka pokrenula ovrhu i u međuvremenu prodala preostale stanove, no da se nije naplatila pa mu je Lergina braniteljica postavila pitanje kako je moguće da bankin procjenitelj nekretninu procijeni na šest milijuna kuna, a da ju kasnije sudski vještak procijeni tek na tri, što je pola te vrijednosti. Ivić na to pitanje nije znao odgovoriti pa će se tijekom sljedeće rasprave pribaviti sva dokumentacija o procjenama vile u Poreču, odobrenim kreditima i svim transakcijama novca između banke i “Mauricijus” d.o.o.
Kupci stanova Vladimir Kljajo i Zlatko Kekić te Aida Goleš koja je kupila poslovni prostor od Lerge, svjedočili su o isplati novca nakon što su s Lergom sklopili kupoprodajni ugovor.
Goleš u zalog dala mercedes
Svo troje kazali su kako su novac uplaćivali na račun koji im je on dao, a tek mali dio koji su dali kao garanciju isplaćivali Lergi na ruke. Goleš je u zalog osim novca dala i svoj tada tri godine star mercedes, no sudskom vijeću je ispričala kako ne zna što je dalje s tim vozilom učinio Lerga i je li na taj iznos platio porez. Slično su svjedočili i Kljajo i Kekić. Kljaji je Zagrebačka banka nakon odobrenja kredita isplatila novac direktno na Lergin račun te su “sredili” situaciju vezanu uz založno pravo, dok je Kekić kupnjom stana Lergi kao prijatelju učinio uslugu.
– Posudio sam mu novac, a dogovor je bio ako mi ne uspije vratiti da će mi dati jedan stan i tako je i bilo. Ja sam taj stan kasnije prodao tako da su računi između mene i Lerge čisti – kazao je Kekić.
Suđenje će se nastaviti koncem ovog mjeseca kada će se pregledati poslovne knjige Lergine tvrtke, a po potrebi, na prijedlog njegove braniteljice, saslušat će se i njegov knjigovođa u to vrijeme, Vjekoslav Mijić. Braniteljica je predložila da se u svojstvu svjedoka sasluša i brat drugookrivljenog, Šime Lerga, koji je u nekoliko navrata s njim odlazio u banku s namjerom da preuzme kredit, odnosno da ga prebaci na svoju tvrtku Pip-gradnja iz Rijeke. Tom prijedlogu usprotivila se tužiteljica Marija Rukavina, no sudac Bitanga odluku o saslušanju Šime Lerge ostavio je za sljedeću glavnu raspravu.