Petak, 29. ožujka 2024

Weather icon

Vrijeme danas

21 C°

Elvisu Šopiću još teža optužnica

02.11.2010. 23:00
Elvisu Šopiću još teža optužnica


Uz klasifikaciju za teško ubojstvo na posebice podmukao način Šopiću se izmjenjenom optužnicom na teret stavlja i da je ubojstvo počinio iz koristoljublja, ali i zbog počinjenja i prikrivanja drugog kaznenog djela


Nakon što je Vrhovni sud RH ukinuo prvotnu presudu kojom je Elvis Šopić (23) osuđen na 30 godina zatvora zbog ubojstva taksista Igora Ćustića (30) zatraživši dokazivanje motiva koji bi opravdali tešku kvalifikaciju djela na posebice podmukao način, danas je u ponovljenom postupku, gotovo tri godine od počinjenja djela, tužiteljstvo sudskom vijeću predočilo izmijenjenu optužnicu. Njom se Šopiću, uz već postojeću tešku kvalifikaciju, na teret stavljaju još dvije: počinjenje djela iz koristoljublja i radi počinjenja i prikrivanja drugog kaznenog djela, odnosno paljevina vozila radi prikrivanja ubojstva. Tako izmijenjena optužnica šokirala je i zatekla Šopićeva odvjetnika po službenoj dužnosti Smiljana Bakočevića. 
– Ovako ozbiljan sudski postupak ne bi se smio voditi na ovakav način! Kao branitelj ja sam zbog moralnih i profesionalnih razloga prisiljen zatražiti odgodu kako bih se konzultirao s mojim klijentom, a s obzirom na to da se radi o potpuno izmijenjenoj optužnici i to nakon što je on u nekoliko navrata iznio iscrpnu i opsežnu obranu – rekao je Bakočević, dodavši kako smatra da je na takav način izmjenjena optužnica gotovo tri godine od počinjenja djela evidentan čin lutanja i konfuzije tužiteljstva.
Tri teške klasifikacije djela
A kako bi dokazima potkrijepio nove navode optužnice za ubojstvo s tri teške kvalifikacije, tužitelj je djelomično izmijenio činjenični opis te je predložio provođenje nekoliko dokaznih postupaka na što je reagirao odvjetnik Bakočević ustvrdivši kako je iste predlagala obrana, no da ih je sudsko vijeće odbilo.
Tužiteljstvo, naime, sada navodi da je Šopić kobne večeri na Autobusnom kolodvoru, naoružan skraćenom sačmaricom, ciljano prišao sada pokojnom Ćustiću od kojega je zatražio vožnju do Korlata. Nadalje, navodi se da ga je lažnim telefonskim pozivom obmanuo kako će putem pokupiti još jednu osobu za istu tu relaciju pa da je tako ishodio priliku da sjedne na stražnje sjedište i tako prikrije pušku koju je imao pod jaknom. Pokojnom je kazao kako ima novac za prijevoz, nakon čega je putem prešao na prednje sjedalo, da bi dolaskom na osamljeno i neosvjetljeno mjesto nedaleko bunara u Korlatu svoj naum da taksista liši života i okoristi se i obistinio.
Prema navodima optužnice to je učinio ispalivši taksisti hitac u glavu, nakon čega ga je pretresao u potrazi za vrijednostima, te mu otuda i krvavi tragovi na rukavicama i cipelama. A kako bi prikrio stravičan zločin stavlja mu se na teret i da je potom otvorenim plamenom izazvao požar u unutrašnjosti taksija koja je potom zahvatila i tijelo nesretnog vozača koje je pronađeno u karboniziranom stanju. Potom se uputio u pet kilometara udaljen Raštević poljskim putevima odbacivši pri tom pušku i okrvavljene rukavice, navodi tužiteljstvo koje je stoga, kako bi dokazima potkrijepilo najnovije optužbe sudskom vijeću predložilo neposredno saslušati sudskog vještaka za biološka vještačenja Petra Uvodića na okolnosti kontaktnih i DNA tragova pronađenih na Šopićevoj odjeći i cipelama kako bi se nedvojbeno utvrdilo jesu li oni mogli nastati na način kako mu se to izmjenjenom optužnicom stavlja na teret, a po potrebi predložena je i rekonstrukcija u nazočnosti vještaka.
Zatraženo vještačenje novčanica
Nadalje, tužiteljstvo je zatražilo i neposredno saslušavanje policajaca koji su pretraživali Šopića prilikom uhićenja kako bi se utvrdilo zašto 407 kuna koje su kod njega pronađene prilikom ulaska u zadarski pritvor nisu prije toga, u prostorijama policije oduzete od njega. Za isti taj novac, a ukoliko je još uvijek nalazi pohranjen u pritvoru, zatraženo je vještačenje i utvrđivanje tragova koji bi ukazivali na mogućnost da je taj noviac pripadao pokojnom Ćustiću. Četvrti prijedlog tužiteljstva odnosio se na rekonstrukciju mogućnosti skrivanja puške u slučaju da je sjeo na prednje sjedište.
Suđenje se nastavlja, a nakon saslušanja sudskog vještaka, kriminaliste za biološke vještačenja, sudsko će vijeće kojim predsjeda sudac Boris Babić odlučiti o ostalim prijedlozima.
U međuvremenu očekuje se i odluka Vrhovnog suda na žalbu koju je Šopić uložio nakon što je u prošli petak zaprimio rješenje o produljenju pritvora.+