Subota, 20. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

7 C°

Prvo mjesto s okusom strepnje

02.11.2010. 23:00
Prvo mjesto s okusom strepnje


Prvo mjesto znači i obavezu nastupa u kvalifikacijama za Prvu B ligu. Ipak, prije toga treba pronaći sredstva kojima će se financirati nastup u višem rangu
Momčad Šahovskog kluba Zadar protutnjala je Drugom šahovskoj ligi – Jug i osvojila prvo mjesto sa stopostotnim učinkom. Šahisti Zadra pobijedili su u svih osam mečeva i tako uspjeli su u nečemu što nijednom dalmatinskom klubu do sada nije nikada uspjelo. Zadrani su drugoplasiranoj Makarskoj pobjegli za nevjerojatnih šest meč bodova. Razmjeri toga najbolji su shvatljivi kada se zna da jedan meč nosi dva boda. Povijesni rezultat koji zaslužuje da se zlatnim slovima upiše u povijest zadarskog sporta.
Momčad kluba iz centra grada pobjedu u Drugoj ligi potvrdila je u proteklom vikendu u Makarskoj kada su u zadnja dva meča savladani šahisti Skradina i Kaštela uvjerljivim pobjedama od 4:2, odnosno 5:1. U Makarsku se išlo neopterećeno jer je prvo mjesto već bilo osvojeno. Ono je praktično već iskovano u drugom setu na domaćem terenu u Petrčanima. Atomski sastav ŠK Zadra, predvođen kapetanom Ivanom Jakićem, na domaćem terenu tada je pobijedio šahiste Caspera, NOŠK-a i Omiša. O njihovoj superiornosti nad drugima najbolje je svjedočio podatak da su Zadrani u osamnaest partija poraženi samo jednom. Za momčad Zadra igrali su međunarodni majstori Saša Martinović i Vlado Jakovljević, fide majstor Ivan Jakić te Marko Stipić, Ante Vidović, Elvino Malešević, dr. Josip Bubičić i Vlado Žeželj.
Ipak iako su šahisti Zadra ostvarili povijesni rezultat, ne samo u zadarskim nego i u dalmatinskim okvirima, u dio članova uprave i momčadi uvukla se strepnja. Prvo mjesto znači i obavezu nastupa u kvalifikacijama za Prvu B ligu. Objektivno gledano Zadar ima realne šanse za ulazak u viši šahovski rang, kako ocjenjuje najjači igrač Zadarske županije Saša Martinović. Ipak prije toga treba pronaći sredstva kojima će se financirati nastup u višem rangu.
 


NOŠK ispao


Od preostalih predstavnika Zadarske županije u Drugoj ligi šahisti Caspera zauzeli su četvrto mjesto s osam meč bodova, a šahisti novigradskog NOŠK-a predzadnje s dva meč boda. Kasperovci su pobijedili u četiri meča, a poraženi su u isto toliko. Sve do zadnjeg kola borili su se za treće mjesto, za čije osvajanje im je nedostajalo samo malo sportske sreće. NOŠK kao pretposljednji napušta Drugu ligu i seli u niži rang. Momčad NOŠK-a pokazala je veliku borbenost i šteta je što na kraju ispada iz lige.