Petak, 19. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

17 C°

Hrvatska vina oduševit će Europu

02.11.2011. 23:00
Hrvatska vina oduševit će Europu


Proizvodnja vina jedna od rijetkih djelatnosti u kojoj je Hrvatska postigla vrhunske rezultate, a od 1. srpnja 2013. vinarima se otvara tržište Europske unije s više od 500 milijuna ljudi, istaknula je premijerka


Hrvatska premijerka Jadranka Kosor otvorila je u hotelu Kolovare u Zadru 21. Sabatinu, jednu od najpoznatijih hrvatskih manifestacija vinarstva i vinogradarstva. Premijerka je izrazila poštovanje prema svima koji se bave vinom i koji su pokazali što znači proizvesti vrhunski proizvod.
U samom uvodu svečanog otvaranja čulo se kako je proizvodnja vina jedna od rijetkih u kojoj je Hrvatska postigla vrhunske rezultate. No, kako kaže hrvatska premijerka, još se mora raditi na spajanju zelene i plave brazde. Od 1. srpnja 2013. i za vinare se otvara tržište Europske unije, s više od 500 milijuna ljudi, a vino je postalo prepoznatljiv hrvatski proizvod.
Ministri eksperti za vina
– Kada smo se susretali sa svojim stranim kolegama na radnim ručkovima i večerama, uvijek smo nastojali ponuditi vino iz različitih krajeva Hrvatske. Nakon degustacije, morali smo se dodatno potruditi, objasniti im i pokazati na karti odakle je to izvrsno vino koje piju. U tome su im pomagali naši ministri, posebice Čobanković i Bačić, koji su vrlo dobri poznavatelji i proizvođači vina, rekla je premijerka dodajući u posljednji trenutak da je i domaći, zadarski ministar Božidar Kalmeta, inače po struci enolog, također jedan od onih hrvatskih ministara-zaljubljenika u vino.
Premijerka Kosor ocijenila je ovogodišnju turističku sezonu sjajnom. Posebno zadovoljstvo izrazila je pregovorima koji su donijeli vrlo povoljnu financijsku omotnicu, pa će Hrvatskoj u prve dvije godine na raspolaganju biti više od 3,5 milijardi eura.
Predsjednik organizacijskog odbora Sabatine Gordan Ljubenkov je rekao da je ovogodišnja Sabatina po mnogočemu rekordna. Skupio se rekordan broj uzoraka vina, predavača i zemalja sudionica.
– Mi u Zadružnom savezu Dalmacije potičemo vinare u tome da nisu jedan drugome konkurencija. Evo i ovdje u Zadru se dogodilo vinogradarsko čudo. Nedostaje nam samo zajednički nastup na stranim tržištima, a za to treba bolji identitet hrvatskog vina, rekao je Ljubenkov.
Brendirati vina
Zvjezdana Blažić, predsjednica Uprave generalnog sponzora 21. Sabatine, Badela 1861, podsjetila je na teške trenutke koje je proživljavala njena tvrtka, ali je danas u prilici da pruži ruku drugima. Badel je posebne mogućnosti vidio u vinogradima na Hvaru, Pelješcu, ali i u Benkovcu, posebice na 100 ha velikom vinogradu u Korlatu. Stoga je pred Hrvatskom velika mogućnost da brendira svoja vina i učini snažan iskorak na svjetskom tržištu.
Pokrovitelj Sabatine, zadarski župan Stipe Zrilić, je podsjetio da je Zadarska županija sufinancirala nabavku 1,4 milijuna sadnica vinove loze, a čak 130 ha vinograda je pod ekološkom proizvodnjom. No, to vino, kaže zadarski župan, treba završiti u rastućem turizmu.


Priznanja 21. Sabatine




Otvorenje 21. Sabatine je prilika za dodjelu priznanja.  Priznanje “Stanko Ožanić” za doprinos unapređenju vinarstva dobila je Stanka Herjavec, a priznanje za unapređenje vinogradarstva Vinko Milat. Zvonimir Vlatković  dobio je posebno priznaje za višegodišnji rad u vinarstvu i vinogradarstvu. Posebno priznaje za unapređenje mediteranske poljoprivrede zadrugarstva i vinarstva dobio je Dinko Tudor. Zlatku Kaštelancu iz Polače i Šimi Škaulju iz Nadina odano je posebno priznanje kao vinogradarima. Najbolja vinarska zadruga u  2011. je Sveti Križ iz Začretja. Zlatno pero Sabatine  ponio je novinar HRT-a Mladen Stubljar. Za afirmaciju  vinarstva priznanje je ponijela revija Nova zemlja iz  Osijeka. Najbolji promotor vina kroz umjetnost je bibinjski pjesnik Ante Sikirić Krivin. Priznaje za unapređenje prometa vina dobila je tvrtka Makro d.d. Dugopolje, a Vila Koruna iz Malog Stona za široku ponudu  vina u ugostiteljstvu.