Petak, 26. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

9 C°

O stradanjima Škabrnje i Vukovara iz prve ruke

02.11.2011. 23:00
O stradanjima Škabrnje i Vukovara iz prve ruke


Ovaj projekt prošle godine inicirala je Koordinacija za ljudska prava Zadarske županije na čelu s Davorkom Krnčević koja je procijenila da je Domovinski rat u udžbenicima nedovoljno obrađen i neadekvatno valoriziran


Iako je prvotni cilj incijatora bio da se predavanja o Domovinskom ratu uvrste u obvezni školski program, predavanja na ovu temu se u školama Zadarske županije već drugu školsku godinu održavaju samo povremeno i prigodničarski.
Tako će 18. studenog na 20. obljetnicu stradanja Škabrnje i Vukovara o ovom najtragičnijem danu novije i ne samo novije već hrvatske povijesti uopće, u Osnovnoj školi Vladimira Nazora u Škabrnji govoriti predstavnice Udruge “Žene u Domovinskom ratu – Zadar”, a u Klasičnoj gimnaziji Ivana Pavla II. pripadnici Udruge PSG SOD “Damir Tomljanović – Gavran” Zadar i zadarske HVIDRA-e.
Podsjetimo da je ovaj projekt prošle godine inicirala Koordinacija za ljudska prava Zadarske županije na čelu s Davorkom Krnčević koja je, procijenivši da je Domovinski rat u udžbenicima nedovoljno obrađen i neadekvatno valoriziran, gradskim i županijskim pročelnicima za školstvo Josi Nekiću i Ivanu Šimunića predstavila projekt ciklusa predavanja koji bi bio organiziran u suradnji s pripadnicima braniteljskih udruga. Nekić i Šimunić projektu su dali zeleno svjetlo, nakon čega su Koordinacija za ljudska prava i brojne braniteljske udruge Zadarske županije zajednički priredili skriptu i DVD “Zadarska županija u Domovinskom ratu” gdje je prikazana vojnoredarstvena operacija Hrvatske vojske i Specijalnih postrojbi te sama operacija “Maslenica”, a prezentacija DVD-a i predavanja su održani u šest osnovnih i srednjih škola.
Ove školske godine umjesto Koordinacije za ljudska prava predavanja dogovara i koordinira zadarska HVIDRA, čiji dopredsjednik Klaudio Vidaić izražava skepsu po pitanju uvođenja predavanja o Domovinskom ratu u obvezni školski program.
– Nažalost, koliko možemo vidjeti, nema ništa od toga. No mi pripadnici braniteljskih udruga i dalje ćemo ustrajati u nastojanjima da našim mladima, koliko budemo u mogućnosti i barem povremeno govorimo o Domovinskom ratu, rekao je Vidaić, dodavši da će predavanja o stradanjima Škabrnje i Vukovara poput onih o akciji “Maslenica” biti potkrijepljena foto i videodokumentacijom. Predavanja će biti tim autentičnija što će ih držati sami sudionici nemilih događanja od prije dvadeset godina. Konkretno u Klasičnoj gimnaziji Ivana Pavla II. će o padu Škabrnje govoriti Branimir Ražov i Željko Turić iz Udruge PSG SOD “Damir Tomljanović – Gavran” Zadar, a osobna sjećanja na vukovarsku tragediju učenicima će prenijeti Ivica Arbanas i Tomislav Zelić iz zadarske HVIDRA-e.