Četvrtak, 28. ožujka 2024

Weather icon

Vrijeme danas

17 C°

Spor Davora Negra s Draženom Grgurovićem pred zastarom

02.11.2011. 23:00
Spor Davora Negra s Draženom Grgurovićem pred zastarom


Grgurović se ne smatra krivim, a Negro od njega potražuje odštetu od pola milijuna kuna teško ga optužujući da mu je ukrao računalni program CentralMed, namijenjen obradi podataka u primarnoj zdravstvenoj zaštiti


Dražen Grgurović, aktualni zadarski dogradonačelnik, sjeo je jučer na optuženičku klupu Općinskog suda u Zadru zbog teških optužbi koje je na njegov račun uputio Davor Negro, diplomirani inženjer mikroelektronike, tereteći ga za krađu autorskog prava nad računalnim programom CentralMed, namijenjenog obradi podataka u primarnoj zdravstvenoj zaštiti. Spor između dvojice nekadašnjih prijatelja koji se, kako je u svom iskazu jučer napomenuo Negro, poznaju još iz osnovnoškolskih dana, po zadarskim i splitskim sudovima “razvlači” se već devet godina, a spomenutom sporu, koji se vodi pred sutkinjom Anom Zrilić, ozbiljno se približila apsolutna zastara koja nastupa početkom 2012. godine. Zbog proteka vremena jučerašnja je rasprava formalno započela od početka, no optuženi dogradonačelnik ponovio je da se ne osjeća krivim. Davor Negro koji je na ovo ročište došao iz Švicarske, gdje već godinama živi i radi i koji je u sudskom postupku i oštećenik i tužitelj, sat je vremena iznosio kronologiju sukoba s optuženim istaknuvši kako s njim nije u srodstvu, no da u zavadi jest i to upravo zbog CentralMeda. Prema njegovoj priči sve je započelo još koncem 90-ih kada je Grgurović bio liječnik na otoku. Negro je ispričao kako je Grgurović tada pokušao u sustav svog starog računala (word) unijeti podatke o svojim pacijentima, a budući da mu to nije išlo jer taj program nije namijenjen za tu svrhu, zamolio ga je za pomoć. Paralelno s time Vlada RH zajedno s Ministarstvom zdravstva i socijalne skrbi putem Splitske banke osigurala je materijalna sredstva za informatizaciju ordinacija opće medicine u čemu je Negro vidio priliku za pomoći im u realizaciji, ali i nešto zaraditi. Stoga je u Zadru registrirao tvrtku Negro d.o.o. te izradio program CentralMed čiji je on, naglasio je, jedini autor. To što mu je Grgurović ponešto sugerirao kako bi bilo potrebno da program sadrži, Negro smatra da je samo ideja koja mu ne daje nikakvo pravo da bi se on mogao smatrati autorom ili suautorom.
Suradnici, a ne suautori
– Prema točki jedan Ženevske konvencije o autorskom pravu ideja se ne prihvaća kao autorstvo pa prema tome ni Grgurović onda ne može polagati pravo na moj program koji je on samo distribuirao i koristio. Mi smo se dogovorili za suradnju na način da će on prezentirati program i distribuirati ga te od toga imati proviziju, ali isključivi autor programa sam ja – kazao je Negro dodavši kako je sukob među njima eskalirao nakon što je on saznao da se Grgurović uokolo predstavlja kao vlasnik tvrtke Negro d.o.o. te autor i vlasnik programa, što mu je zasmetalo pa je elektroničkom poštom otkazao suradnju. No, Grgurović mu je uzvratio tužbom koju je preuzeo Trgovački sud u Splitu koji je 2002. godine bio nadležan za autorska prava, a koji potom donosi presudu u Grgurovićevu korist na osnovu iskaza sudskog vještaka. Vještak je ustanovio da se Grgurovićevo ime, uz Negrino, navodi u impresumu programa te da oznaka “Copyright Negro d.o.o. Zadar” koja je istaknuta na CD-u, ne znači da tvrtka Negro d.o.o. ima autorska prava nad programom. Negro dobija zabranu korištenja programa i o tome obavještava sve korisnike, njih oko 700, kako im u buduće neće moći davati tehničku podršku, a Grgurović im istovremeno šalje uplatnice za pretplatu za daljnju upotrebu programa. Negro tada započinje s prikupljanjem dokaza o zloporabi sudske zaštite koje dostavlja Trgovačkom sudu u Splitu, a koji potom i Grguroviću izdaje privremenu mjeru zabrane prodaje CentralMed programa. No, prema Negrinu iskazu on je tu mjeru zabrane prekršio nadogradivši program i preimenovavši ga i to u nekoliko navrata za što mu je Visoki sud RH, ukinuvši presudu Trgovačkog suda u Splitu, izrekao novčanu kaznu. Novi programi zvali su se CM Medran i Medex, a Negro je tvrdio kako je riječ o plagijatima, no na splitskom sudu taj predmet još nije pravomoćno okončan.
Gotovo deset godina sudovanja
Negro je naglasio kako mu nije jasno zašto se predmet godinama već ne okončava ni na zadarskom, a ni na splitskom sudu. Sutkinja Zrilić odgovorila mu je kako je spis kod nje od 2009. godine te da je do danas sazvala devet rasprava, a u šest prethodnih godina kako je sazvana tek jedna. Naglasila je kako će od Trgovačkog suda u Splitu te Visokog suda RH ponovno zatražiti spis napomenuvši kako je to već učinila, no da odgovor nije dobila.
– Apsolutna zastara nastupa za nešto više od dva mjeseca i u tom ću roku ja donijeti presudu temeljem dokaza koje imam u spisu, a iz njih proizlazi kako ste vi gospodine Negro zajedno s optuženim Grgurovićem suautori ovog programa – kazala je Zrilić zakazavši novo ročište za početak prosinca.


Sudili se za klevetu i tučnjavu




Grgurović je, osim za autorska prava Negra tužio i za klevetu te ga je u rujnu 2004. godine Općinski sud u Zadru nepravomoćnom presudom i proglasio krivim, a obojica su suđena u isto vrijeme i zbog tučnjave iz koje su izašli s teškim tjelesnim ozljedama. U tom je postupku Negro zatražio izuzeće svih zadarskih sudaca smatrajući ih pristranima s obzirom na političku funkciju koju Grgurović obavlja, a kao dokaz svojoj tvrdnji naveo je i odugovlačenje postupka koji se vodio punih pet godina. No, taj mu je zahtjev odbačen kao neosnovan.


Spor vode i pred splitskim sudom


Na poseban upit branitelja optuženog Grgurovića, Branimira Zorice upućenog Negru da se izjasni što je izvještačio sudski vještak u postupku koji se vodi pred splitskim Trgovačkim sudom, on je odgovorio da je imenovani vlasnik privatne informatičke tvrtke, da je bio pristran i neobjektivan, nestručan i k tome da je govorio gluposti pred sudom. Slično je odgovorio i na upit o sadržaju svjedočkog iskaza izvjesnog Dubravka Bacalje koji se, također, pojavio pred splitskim sudom ustvrdivši kako čak ni ne zna tko je ta osoba.


Negro traži pola milijuna kuna odštete od Grgurovića


Na početku jučerašnje rasprave Davor Negro koji je došao na ročište u pratnji svog odvjetnika, Splićanina Jakše Cvitkovića, kazao je kako od Grgurovića potražuje pola milijuna kuna kao naknadu za nanesenu mu štetu. On je tijekom dokaznog postupka iznio podatak kako je 2002. godine imao oko 700 korisnika programa kojeg se smatra jedinim i isključivim vlasnikom, a isti su mu plaćali godišnju pretplatu u iznosu od oko dvije tisuće kuna.