Četvrtak, 25. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

4 C°

Sreća za Hajduk da nema više Santinija u ligi

02.11.2011. 23:00
Sreća za Hajduk da nema više Santinija u ligi


Taman kad se stvorio dojam da Dinamo ipak neće steći opipljivu bodovnu prednost u razdoblju ispunjenom europskim izazovima, Hajduk se spotaknuo drugi put u ovom prvenstvu, i to u vlastitom dvorištu. Nedjelju na Poljudu pokvario je Inter koji su svi u Splitu tretirali kao slučajnog gosta osuđenog na ulogu žrtve u čast 61. rođendana “Torcide”. Prvi pogrešan korak Splićani su napravili prije tri mjeseca, kada su izgubili na gostovanju u Stanovima, a ta utakmica i ogled sa Zaprešićanima imaju jednu poveznicu. Naime, jedina dva poraza u Prvoj HNL Hajduk je doživio od klubova čije boje brane braća Santini.
Preciznije, 22-godišnji Ivan Splićanima je krajem srpnja zabio prvi gol za pobjedu Zadra, a dvije godine stariji Krševan prošle nedjelje im nije dao da zabiju gol za izjednačenje u srazu s Interom. Kad se u obzir uzme obiteljski učinak, teško je odoljeti poigravanju s naslovom jednog od klasika Alfreda Hitchcocka, “Nazovi M radi umorstva”. U ovom slučaju to bi bilo “Nazovi Santinije radi Hajduka”.
– Izgleda da im nikako ne pašemo. Sreća za Hajduk da nema više Santinija u ligi, ha, ha.. – šali se Ivan, trenutačno vodeći strijelac Prve HNL.
Pokvarili feštu
Gostovanje Intera na Poljudu možda bi imalo drukčiji epilog da je Ivan Vuković u 79. minuti uhvatio Krševana na krivoj nozi. Međutim, sjajna reakcija mladog vratara usmjerila je bodove prema Zaprešiću.
– Bili smo skromni u izjavama prije utakmice, ali znali smo da možemo nešto napraviti na Poljudu. Nakon ove pobjede osjećaji su mi dvojaki. Sretan sam zbog našeg uspjeha, a žao mi je  što smo pokvarili atmosferu na rođendanskoj fešti. Nešto takvo znaju napraviti samo južnjaci, samo Torcida i Tornado – kaže Interov čuvar mreže.
Iz perspektive njegovih suigrača, gostovanje na Poljudu donijelo je i nešto novo.
– Pogledali smo ocjene u novinama prije treninga u ponedjeljak. Sad me svi zezaju i kažu da je bilo i vrijeme da i ja konačno dobijem “sedmicu” u ovoj sezoni – dodaje Krševan.
Mlađi brat, pak, tvrdi da nije sumnjao u povoljan ishod Interovog gostovanja na Poljudu.
– Normalno, navijao sam za Krševana, a sada sam presretan zbog njega. Dan prije utakmice bio sam uvjeren da Inter neće izgubiti od Hajduka. Rekao sam bratu da ću cijelu noć moliti za njihov uspjeh i Bog ih je odveo prema pobjedi – objašnjava mlađi Santini, ističući da mu je Inter vrlo drag.
Naime, prije pet godina i on je nosio dres zaprešićkog prvoligaša.
– Trebao sam ići u Red Bull iz Salzburga, ali zakasnio sam na prijelazni rok, pa sam pola sezone odigrao u Interu. Tamo su tada bili Petar Krpan i Veldin Karić, a od njih sam puno naučio. Moja epizoda u Interu kratko je trajala, ali i to je bilo dovoljno da mi taj klub ostane u srcu – otkriva Ivan.
Kao sidrun
Svaka priča o braći u nekom sportu obično ima isti scenarij, onaj u kojem stariji krene za mlađim na treninge. Kod Ivana i Krševana slijed je bio obrnut.
– Prvo sam trenirao košarku, koju i danas jako volim. Jednom je cijela obitelj išla gledati Ivana na neki turnir u Baškoj Vodi, i tada sam i ja odlučio krenuti na nogomet. Prvo sam igrao u polju, ali nije mi se dalo stalno trčati, pa sam otišao na gol. Tek kasnije sam shvatio da su vratarski treninzi puno naporniji. Mi bismo ostajali na terenu dok bi igrači išli na tuširanje. Kad bi napokon završili s vratarskim treningom, više nije bilo tople vode, ha, ha… – prisjeća se Krševan.
Ivan je, pak, trenirao karate i tenis prije nego što se pronašao u nogometu. I nije previše žalio što ne može razmijeniti dupli pas s bratom.
– Na turnirima u našoj ulici igrali smo skupa u napadu, a Krševan je stalno bio na jednom mjestu pred suparničkim golom, kao sidrun u vaterpolu. Nikad nije htio potrčati, a to me znalo naljutiti. Ma, samo neka brani, to je bolje nego da naprijed smeta, ha, ha… – rezonira brat kojem trčanje nije mrsko.
U proteklih petnaest mjeseci, otkako se Krševan ustalio u Interu, a Ivan u Zadru, braća Santini igrali su jedan protiv drugog u tri navrata. Vodeći strijelac Prve HNL u tim se ogledima niti jednom nije upisao u strijelce.
– Svi me stalno pitaju za to, a nije da nešto patim zato što mu nisam zabio. Nek’ uživa u toj činjenici dok može. Izvući će se samo ako uskoro napravim transfer i odem iz Prve HNL – zaključuje Ivan.


Krševan: Inter može ostati na vrhu


Prošlu sezonu Inter je otvorio s pet uzastopnih poraza, a na kraju se popeo do petog mjesta. Budući da je momčad ostala na okupu, svi u klubu očekuju barem reprizu.
– Na Poljudu smo pokazali da uz pravi pristup možemo igrati i s najjačima u ligi. Može se reći da nam je problem nedostatak iskustva. Mlada smo momčad, lako nas ponese rezultat, a onda nam se događaju greške. Mislim da možemo ostati u vrhu ako se uspijemo othrvati tim stvarima – kaže Krševan Santini.




Ivan: Zadar mi je važniji od golova


Golgeterski učinak Ivana Santinija dobiva dodatnu dimenziju kada se pogleda plasman Zadra u Prvoj HNL. Naime, klub čije boje brani vodeći strijelac lige trenutno se nalazi na desetom mjestu, s četiri boda više od najbližih konkurenata iz zone ispadanja.
– Prošle sezone zabio sam deset komada, a sada sam već na devet. Sretan sam što takvim učinkom pomažem Zadru u borbi za ostanak u ligi. Rezultati mog kluba puno su mi važniji od golova – tumači Ivan Santini.


Strijelci Prve HNL


9 golova: Ivan Santini (Zadar)
7 golova: Fatos Beqiraj (Dinamo), Marin Tomasov (Hajduk)
6 golova: Leon Benko (Sl. Belupo), Romano Obilinović (Split), Ante Vukušić (Hajduk)
5 golova: Goran Ljubojević (Osijek)