Četvrtak, 28. ožujka 2024

Weather icon

Vrijeme danas

14 C°

Adrije nema na listi poreznih dužnika zbog reprograma dugova

Autor: Suzana Bandić

02.11.2012. 23:00
Adrije nema na listi poreznih dužnika zbog reprograma dugova

Foto: Ivan JAMIČIĆ



Na listi pravnih osoba najveći je dužnik i dalje KK Zadar čiji je dug s početnih 33, sada već prešao 34 milijuna kuna i koji se, iako je otišao u proces preoblikovanja još uvijek nalazi na listi. I dalje ga slijede Regionalna veletržnica Benkovac kojoj je dug sa 15,94 milijuna, porastao na 16,48 milijuna kuna
Nitko nam ništa nije platio – kratko je brisanje s “liste srama” prokomentirao Miodrag Lacić, donedavni većinski vlasnik Adrije


Lista poreznih dužnika, popularno zvana Linićeva lista srama, sporo, ali ipak pomiče se. Takav zaključak stječe se nakon najnovijeg ažuriranja popisa dužnika od 31. listopada koji je Ministarstvo financija objavilo na svojim službenim stranicama.
Kada je riječ konkretno o Zadarskoj županiji, već među prvih desetak rangiranih u tri kategorije, pravne osobe, fizičke osobe koje obavljaju djelatnost i građani, vidljive su promjene.
Na listi pravnih osoba najveći je dužnik i dalje KK Zadar čiji je dug s početnih 33, sada već prešao 34 milijuna kuna i koji se, iako je otišao u proces preoblikovanja još uvijek nalazi na listi. I dalje ga slijede Regionalna veletržnica Benkovac kojoj je dug sa 15,94 milijuna, porastao na 16,48 milijuna kuna.
Nema Vinka Gvozdanovića
Treća je i dalje Vjetruša d.o.o. iz Sukošana koja je u srpnju dugovala 15,66, a sada 15,87 milijuna kuna, a prva promjena koja je vidljiva jest četvrto mjesto na neslavnoj listi gdje se nalazio najveći mediteranski riboprerađivač – Adria d.d. sa 15,07 milijuna kuna duga. Iako su nedavno tu tvrtku preuzeli Jadranko Lisica i Neven Badurina, u javnosti poznat kao “kralj inćuna”, pa se na prvi mah brisanje s liste dugovanja povezivalo s tim, razlog je ipak nešto drugo.
– Nama je prihvaćen reprogram i taj dug će podmiriti Adria. Nitko nam ništa nije platio – kratko je brisanje s “liste srama” prokomentirao Miodrag Lacić, donedavni većinski vlasnik ove riboprerađivačke tvrtke sa 350 zaposlenih. Na četvrtom mjestu stoga je sada Spinus-zaštita sa 13,72 milijuna kuna duga, brisan je Aerius s petog mjesta, pa slijede Tenis d.o.o. iz Benkovca s dugovanjem od 12,99 milijuna kuna, branimir d.o.o. sa 8,25, milijuna kuna, Dimo d.o.o. sa 7,33 milijuna kuna, Trgo Mikulić d.o.o. u stečaju s dugovanjem od 6,88, Plava vala d.o.o. sa 6,5 i na desetom mjestu Cityexpress iz Pašmana s dugom od 5,6 milijuna kuna.
Na listi fizičkih osoba koje obavljaju djelatnost vodeći su dužnici i dalje Vesna Herenda, obrtinca s Paga s dugom od 2,9 milijuna, zatim Jago Kozina čije se dugovanje sa 2,43 popelo na 2,47 milijuna kuna. Prva promjena vidljiva je već na trećem mjestu gdje više nema Vinka Gvozdanovića. Njegovo dugovanje u srpnju je iznosilo 2,27 milijuna kuna, no kako smo uspjeli doznati, dio je otpisan radi zastare, a dio najvjerojatnije reprogramiran. Na tom je mjestu sada s dugom od 1,93 milijuna kuna Frane Mičić koji je u srpnju s dugom od 1,88 milijuna kuna bio četvrti. Na četvrtom mjestu je odvjetnik Davor Buljan čiji je dug sa 1,86 milijuna kuna porastao na 1,91, dok je peti Murat Ćeman koji duguje tek nešto manje od Buljana.
Prvi na listi, fantomski Benkovčanin, povećao dug
Na šestom mjestu nalazi se Fiorentino Marnika koji je dugovao 1,61, a sada 1,62 milijuna kuna. Slijede Igor Crnčec sa 1,55, Andrea Kapetanović sa 1,51, Ivanka Alagić sa 1,49, a deseti je Musli Behramaj s dugovanjem od 1,41 milijun kuna.
Među fizičkim osobama u vrhu su po iznosu duga Nikica Čolak, fantomski stanovnik Benkovac, inače otac poznatog automobilističkog asa Marina, čiji je dug od 13,96 milijuna u tri mjeseca dosegnuo 14,16 milijuna kuna. Na drugom mjestu i dalje je Želimir Morović, a njegov dug sa 6,26 narastao je na 6,36 milijuna kuna. Slijedi Morovićev donedavni poslovni ortak Ivan Matak s dugom od 5,88, a prije tri mjeseca dugovao je 5,79. Miodrag Lacić na četvrtom je mjestu kao i u srpnju, no dug mu je sa 5,59 milijuna kuna sada dosegnuo 5,72 milijuna. Dugovanje nije uspio podmiriti od prve objave ni Nikica Sulen. On je dugovao 4,26 milijuna kuna, a s 31. listopadom dugovanje mu se povećalo na 4,32. Srpanjskih dužnika Tomislava Mitrovića s dugom od 3,46 i Arsena Marina sa 2,66 milijuna kuna više nema na listi, a njihova mjesta popunili su Dalibor Mitrović s dugom od 2,45 milijuna kuna, a slijede Ante Cicvarić sa 2,19, zatim Samir Surać iz Murvice sa 1,45 milijuna kuna, Ninoslava Stipčević 1,36 te deseti na listi Željko Đerđa sa 1,345 milijuna kuna duga državnoj kasi.


Iako Vukiću nakon prodaje kuće nije podmiren porezni dug, na listi ga više nema!




Priča zadarske obitelji Vukić iz Arbanasa, koja je zbog spleta okolnosti postala sinonimom za porezno dugovanje, ovih dana ponovno je aktualna, kako zbog toga što im je za 8. studenoga najavljena deložacija, tako i zbog činjenice da niti Mira Vukića više nema na toj listi. Miro je Poreznoj upravi bio dužan oko 92 tisuće kuna, a njegov je dug potom godinama narastao na nešto manje od 300 tisuća. Porezna uprava u Zadru, od hrpe dužnika izvukla je baš njihov slučaj te im stavila obiteljsku kuću “na bubanj”. Cijena koja je postignuta iznosila je svega 40 tisuća eura, što se pokazalo nedostatnim za pokrivanje duga Mirove kćeri Tine banci za kredit kojim je financirala izgradnju kata gdje se smjestila sa suprugom i četvoro malodobne djece. Dio tog duga i danas plaća, Porezna uprava nije se naplatila niti za jednu jedinu lipu, Mirov dug je premašio iznos od pola milijuna kuna, a svi oni, Miro sa suprugom i sinom, te Tina Vukić Karađole sa svojom šesteročlanom obitelji trebali bi na ulicu.
Iako je tek jedan manji dio Mirova duga u zastari, a preostali dio nije podmirio, jer to nije bio u mogućnosti ni dok je dugovanje bilo višestruko manje, njegovo ime s “liste srama” nestalo je. Zašto sada, nitko nije mogao odgovoriti.