Četvrtak, 25. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

13 C°

Zašto su zadarski likovnjaci u mraku?

02.11.2016. 23:00
Zašto su zadarski likovnjaci u mraku?


Tko je kriv za loše stanje likovne scene u gradu Zadru – zapitao se danas, tijekom otvorenja godišnje izložbe Hrvatskog društva likovnih umjetnika Zadar u Gradskoj loži Ivo Govorčin Picasso, dugogodišnji predsjednik udruge, na odlasku. Nakon osam godina vođenja HDLU-a Govorčin si je dopustio da tijekom otvorenja bude sentimentalan i postavi nekoliko značajnih pitanja.
– Naš grad iznjedrio je mnogo značajnih imena iz svijeta fotografije, glazbe, književnosti, sporta, ali nažalost ne i likovne umjetnosti, tu nismo dali nijedno nacionalno značajno ime. Zašto je tome tako, netko bi trebao znati? Nekad smo imali Plavi salon, izložbu Čovjek i more, a danas u gradu djeluje preko 180 likovnjaka okupljenih u četiri udruge, a nema nikakvog salona. Izložbe su bez značaja, mediji ih ne spominju, kompetentnih kritičara nema, iako imamo sveučilište i puno povjesničara umjetnosti. Nagrada nema, otkupa nema. Nekad su likovnu kritiku pisali pokojni dr. Ivo Petricioli, inženjer Josip Budak, u novije vrijeme radijski novinari prof. Miljenko Mandžo i prof. Marko Vasilj, tu je i prof. Antun Travirka, koji je bio i jedan od selektora Plavog salona, a kasnije je nakon njegova gašenja osnovao izložbu Čovjek i more, prisjetio se Govorčin, još jednom istaknuši kako bi netko trebao znati odgovoriti na pitanje zašto je tomu tako.
Iako je Govorčin istaknuo Vinka Srhoja, koji je jedini eminetni likovni kritičar u Zadru, naglasio je kako on piše samo o velikim izložbama, ali ne i o ovima manjeg značaja.
Nasljednik Govorčina na mjestu predsjednika HDLU-a Zadar, Dragan Jelavić, nada se kako će potencijal zadarskih likovnjaka biti prepoznat u budućnosti.
– Grad koji je postao top destinacija ne može više nuditi samo sunce i more, a mi smo nešto što Zadar može ponuditi svijetu, zaključio je Jelavić.
Na izložbi u Gradskoj loži postavljeno je 70 eksponata 37 autora. Govorčin je tijekom otvorenja istaknuo i problem što ne postoji dovoljno veliki prostor da ugosti veću izložbu, aludirajući na gužvu na zidovima lože, te je izrazio nadu kako će se ti problemi u budućnosti riješiti.