Utorak, 19. ožujka 2024

Weather icon

Vrijeme danas

9 C°

Fragmenti iz uništenog dnevnika jedne mladosti

Autor: Valentina Mlađen

02.12.2008. 23:00
Fragmenti iz uništenog dnevnika jedne mladosti

Foto: Filip BRALA



Program je vodio Milan Miočić Stošić, o knjizi je govorio kritičar Goran Bujić, dijelove iz knjige čitala je Tamara Šoletić, a na violinama su nastupile Kristina Vitlov i Iva Grubić
Multimedijalna dvorana Gradske knjižnice Zadar bila je poprište još jednog važnog kulturnog događaja u Zadru. Iako se pri spominjanju imena Duško Benini očekivala kakva izložba slika, radilo se zapravo o promociji njegove knjige. „Fragmenti iz uništenog dnevnika jedne mladosti” autobiografija je poznatog Zadranina u kojoj je pokušao pronaći smisao življenja i odgovoriti na neka elementarna ljudska pitanja.
Da je ljubitelja pisane riječi, ali i umjetnosti, u Zadru još mnogo pokazalo je okupljanje publike u tolikom broju da je prostor Multimedijalne dvorane bio preskučen, a tražila se i stolica više. Knjigu je predstavio poznati književni kritičar, te urednik u ‘Zadarskom listu’ Goran Bujić, a tekstove su čitali Milan Miočić Stošić te glumica Kazališta lutaka Zadar Tamara Šoletić. Prije samog predstavljanja Bujić je odao minutom šutnje počast zadarskom književniku Slavku Mikolčeviću, koji je preminuo toga dana, pročitavši dva njegova kratka epitafa. Kako je i sam autor za svoje djelo rekao da on nije književnik i da se ne trudi to biti nego samo daje svoju ispovijest, tako je i Bujić okarakerizirao djelo. Ne kao roman nego kao autobiografiju koja govori o teškim vremenima, kada se traži smisao života. Oba dijela knjige obilježena su totalitarizmom. No dok prvi dio opisuje strahovladu koja je držala svijet u rukama za vrijeme Drugog svjetskog rata, drugi dio donosi smirenje. Iako je u drugom dijelu na sceni totalitarizam socijalizma odnosno komunizma, ipak su opisivane strahote blaže od strahota fašizma, nacizma itd.
Nakon pročitanih dijelova poanta knjige je bila u potpunosti jasna: Nije bitno u kojem se vremenu rodiš ili tijekom života zatekneš, bitno je biti čovjek. A to je ono što je i sam Duško slijedio tijekom svoga života i opisao uvelike u knjizi. Ne samo da je bio čovjek nego i čovjek kulture koji ju je održavao na životu u Zadru za vrijeme Domovinskog rata, kada je prijetilo da će izumrijeti. Zahvaljujući kulturnim večerima koje su on i žena organizirali u svom malom ateljeu, ne samo da je kulturna riječ preživjela rat, nego živi još i danas.
Doprinos večeri dale su i profesorice Glazbene škole ‘Blagoje Bersa’ Kristina Vitlov i Iva Grubić duom na violini. Bila je to večer koja je budila pravu sinesteziju osjetila slušanjem pisane riječi velikog slikara praćeno melodijom violina. Pisac je teško sakrivao osjećaje na svom licu pred svima koji su mu došli odati počast. Autor se na kraju zahvalio svima prisutnima koji su ga došli podržati. Iako je potražnja za kupnjom knjige bila velika nije bilo potrebe vaditi novčanike, jer je besplatno podijeljena svima koji su htjeli njome upotpuniti svoje zbirke.