Subota, 20. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

12 C°

Povelja o suradnji knjižnica iz Zadra i Štipa

Autor:

02.12.2008. 23:00
Povelja o suradnji knjižnica iz Zadra i Štipa

Foto: Adam VIDAS



Potpisivanjem Povelje o suradnji s Bibliotekom Goce Delčev iz Štipa, o kojoj ćemo danas saznati nešto više iz prezentacije ravnateljice Vilme Jovanov, dajemo i prilog suradnji koju Gradska knjižnica Zadar već više godina njeguje s Makedonskim kulturnim društvom Biljana, jednom od najaktivnijih manjinskih etničkih skupina u našem gradu, kazao je ravnatelj Gradske knjižnice Zadar Ivan Pehar, prilikom potpisivanja Povelje o suradnji između Gradske knjižnice Zadar i Biblioteke Goce Delčev iz Štipa, jučer u Multimedijalnoj dvorani Gradske knjižnice Zadar. Povelju su potpisali ravnatelj Gradske knjižnice mr. sc. Ivan Pehar i ravnateljica Biblioteke Goce Delcev iz Štipa Vilma Jovanova.
– Naše dvije zemlje veže dugogodišnje prijateljstvo i suradnja, čemu danas ove dvije knjižnice daju svoj doprinos i na kulturnom planu, kazao je Pehar istaknuvši kako je Zadar u veljači 2008. godine postao regionalni centar za knjižničarstvo i informacijske znanosti na kome se obrazuju i studenti iz inozemstva, a među njima i Makedonije.
– Osim s teorijom knjižničarske struke, brojni studenti se upoznaju i sa suvremenim praktičnim knjižničarstvom, što, naravno, uključuje i knjižnično poslovanje Gradske knjižnice Zadar. Na taj će način, siguran sam, poneka naša iskustva implementirati, odnosno prilagoditi svojoj sredini. Tijekom više godina Gradsku knjižnicu Zadar posjetio je veliki broj kolega knjižničara iz inozemstva, koji su u Gradskoj knjižnici Zadar prepoznali model narodne knjižnice i primjer dobre prakse. No, u tom susretima i mi smo naučili mnogo od kolega te je razmjenom naših iskustava došlo do međusobnog obogaćenja, istaknuo je ravnatelj GKZD navodeći, još jednom, akutni problem Knjižnice, nedostatak prostora, napomenuvši kako bi se uskoro nešto trebalo riješiti i po tom pitanju. S proširenjem GKZD, najavio je Pehar, u novim prostorima trebao bi biti otvoren i Makedonski kutak.
Prilikom potpisivanja povelje Pehar je Jovanovoj uručio poklon “Zadar na starim razglednicama”.
Povodom potpisivanja Povelje, makedonski pisac Rista Đ. Jačev predstavio je svoju knjigu “Pepeo pod maslinama”.